MENU

 

 • Η ΑΕΚ έχει νέο προπονητή για του χρόνου πριν βγει ο Απρίλης και με πέντε ματς να μένουν για να τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα. Και χωρίς να γνωρίζει αν θα βγει Ευρώπη και μάλλον με πολύ δυνατή την υποψία πως δε θα βγει τελικά... Δε το περίμεναν και πολλοί πως θα έχει τον προπονητή.

 • Τον έχει όμως γιατί κατάφερε από ένα σημείο και μετά να τον ψάξει στο επίπεδο που θα μπορούσε να βρει ρεαλιστικά τη λύση.

 • Πέρασε κάποια στάδια λογικά το ψάξιμο της ΑΕΚ, με αφετηρία την αίσθηση ασφάλειας που έδινε στους περισσότερους ένας Σάντος ή ένας Ρούντι Γκαρσία, αλλά τελικά βρήκε το δρόμο που ταίριαζε.

 • Όλες οι βασικές επιλογές που προκρίθηκαν στο τέλος, με βασικούς υποψήφιους Αλμέιδα και Λέκο, ήταν επιλογές υψηλού επιπέδου για τα δεδομένα της ΑΕΚ και της Λίγκας αυτή τη περίοδο.

 • Απ' όλες για να πω την αλήθεια ο Αλμέιδα μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον. Δε θα ανοιχτώ, θα μείνω σε αυτό. Μου προκαλεί ικανοποίηση που είναι αυτός που θα έρθει τελικά, απ΄όσους είχαν σοβαρές πιθανότητες να έρθουν. Αλλά προς το παρόν έχει να κάνει μόνο με το ένστικτο και είναι φυσικό αυτό.

 • Τώρα ήρθε ο Ματίας Αλμέιδα, όμως όποιος και να ερχόταν οι βασικές προϋποθέσεις για να έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει είναι οι ίδιες. Η ΑΕΚ να αναγνωρίσει πρώτα και κύρια που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

 • Και να αναγνωρίσει πως κανείς σοβαρός προπονητής που βλέπει τη φετινή και τη περσινή βαθμολογία και τα αποτελέσματα της ΑΕΚ με τους άμεσους ανταγωνιστές της (κι όχι μόνο βέβαια...) δε θα μπορούσε να δεχθεί ως λογικό να κριθεί με βάση τη δυνατότητα του μέσα σε λίγους μήνες να αλλάξει τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα σε βάθος τουλάχιστον τριετίας.

 • Η ΑΕΚ δε κατάφερε να μπει σε δρόμο και τη σεζόν που τελειώνει, άρα και τώρα ισχύουν όσα λέγαμε και πέρσι τέτοιο καιρό. Και μάλιστα είναι και περισσότερες οι πιθανότητες να ξεκινήσει η νέα σεζόν από ακόμη χειρότερη βάση, χωρίς να υπάρχει Ευρώπη.

 • Οι προπονητές που μίλησαν με την ΑΕΚ, αν δεν είχαν ενδιαφέρον αποκλειστικά για το ύψος του συμβολαίου και της διασφάλιση της αποζημίωσης, τότε αυτό που έβλεπαν ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο δε δίνει ιδιαίτερη σημασία η διεθνής αγορά, θα έπρεπε να καλύψουν ένα σημαντικό χάντικαπ σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

 • Απέναντι σε δύο βασικούς ανταγωνιστές που και τη νέα σεζόν θα έχουν τη δυνατότητα να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και με τη τρέχουσα σεζόν να έχει δημιουργήσει θέμα ακόμη και σε σύγκριση με άλλες δύο ομάδες πίσω από αυτές.

 • Παρόλα αυτά σημαντικοί προπονητές έδειξαν διάθεση να βρεθούν σε αυτή τη θέση. Γιατί η ΑΕΚ είναι πάντα η ΑΕΚ. Γιατί έχει έναν ιδιοκτήτη που είναι αυτός που είναι. Και γιατί αυτό που ειρωνεύτηκαν πολλοί, οι «ξεναγήσεις» δηλαδή στη Φιλαδέλφεια και στα Σπάτα, συμπλήρωναν ένα πακέτο που έδειχνε στον υποψήφιο πως αυτό το μαγαζί φτιάχνεται σωστά, υπάρχει όραμα. Αλλά έχει ζήτημα να βρει τον κατάλληλο να μπει μέσα να το δουλέψει.

 • Πάντως το πράγμα ξεκινάει καλά. Ο Αλμέιδα θα είναι εδώ σύντομα, πιθανότατα θα είναι και στη Τούμπα για να δει το ματς από το γήπεδο. Είναι μια μετάβαση... ονειρεμένα ομαλή για τα δεδομένα της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Που θα τη βοηθήσει ακόμη και να απορροφήσει όσο γίνεται από τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει η πιθανή αποτυχία να βγει στην Ευρώπη.

 • Ο Αλμέιδα φέρνει στο προσκήνιο τη σκέψη της επόμενης μέρας ήδη. Κι από τη στιγμή που δεν έβαλε ο ίδιος ως προϋπόθεση στο μυαλό του την αποφυγή με κάθε τρόπο της απόλυτης αγωνιστικής αποτυχίας φέτος, μπορούμε να το κάνουμε και οι υπόλοιποι.

 • Προσοχή όμως. Όσοι μέσα στο γήπεδο θα κληθούν στα πέντε ματς που μένουν να σώσουν οτιδήποτε κι αν σώζεται, πρέπει να ξέρουν πως η δουλειά του προπονητή ξεκινά από τη παρουσία του στο πρώτο ματς που θα παρακολουθήσει από το γήπεδο. Πως είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού ο Αλμέιδα και πως αυτός θα είναι που θα πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον πολλών.

 • Δε το λέω... απειλητικά αυτό. Είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα.

 • Τέλος, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Η ΑΕΚ με στόχο το πρωτάθλημα θα κατέβει και για του χρόνου, όπως κατέβηκε και φέτος, όπως κατέβηκε και πέρσι κι όλες τις σεζόν είτε πάει καλά, είτε όχι. Η ΑΕΚ δεν έχει καν ανάγκη να το λέει αυτό, είναι ιστορικά αυτονόητο. Πρέπει όμως να έχει επίγνωση του πόσο κοντά ή μακριά είναι αυτός ο στόχος, στην αφετηρία κάθε σεζόν. Και να κρίνει πρόσωπα και καταστάσεις ανάλογα με αυτό.

 • Από κει και πέρα, και με τη δυναμική του νέου γηπέδου, δεν υπάρχει περίπτωση αν ξεκινήσει σωστά το πλάνο με τον Αλμέιδα και αρχίζει να βγαίνει η δουλειά του όπως τη θέλει, να μην είναι σύντομα αρκετά ανταγωνιστική η ομάδα, ακόμη και με όρους κορυφής. Δεν υπάρχει σεζόν ιστορικά που η ΑΕΚ να ξεκίνησε σε σωστή βάση, να μείωσε τα λάθη στο μικρότερο δυνατό και να μη πήγε δυνατά ως το τέλος.

 • Αλλά αν θέλει να δει τον Αλμέιδα να πετυχαίνει, δε μπορεί να τον υποδεχθεί με τη καχυποψία που υποδέχθηκε τον Μιλόγεβιτς, ούτε να τον κρίνει με τα τελείως άτοπα για τη περίπτωση του κριτήρια που αντιμετώπισε τον Γιαννίκη. Το πρώτο είχε περισσότερο να κάνει με το εντός της ΑΕΚ, το δεύτερο κυρίως με τον περίγυρο της που πολλές φορές της κάνουμε μεγάλη ζημιά.

ΑΕΚ κι Αλμέιδα θα πετύχουν, αν πάμε με οδηγό την αλήθεια