MENU

Δεν ήταν λίγα εκείνα που ο Άκης Μάντζιος κατάφερε να βελτιώσει στον Άρη. Ξεκινώντας από το γενικότερο, ομαδικό επίπεδο, ο Έλληνας κόουτς παρουσίασε με μεθοδική δουλειά στις τελευταίες δύο σεζόν μία από τις κορυφαιες - κατ' εμέ πράγματι την κορυφαία - μεσαία γραμμή στη Super League, κερδίζοντας πρωτιές σε στατιστικές όπως τα κλεψίματα, η επιτυχημένη εφαρμογή του pressing και η συντονισμένη δουλειά για μια ομάδα που κατανόησε ότι η αποτελεσματική άμυνα μπορεί να ξεκινά και ψηλά στο γήπεδο, ταυτόχρονα με την αποτελεσματική επίθεση, αφού μετά από κλέψιμο ψηλά η ποιότητα των παικτών του Άρη θα μπορούσε να «σκοτώσει» τον οποιονδήποτε.

Βελτίωση παρουσίασε ο Μάντζιος και όσον αφορά στην αμυντική γραμμή, φέτος σε σχέση με την πρώτη του σεζόν, και αυτό χάρη στις προσθήκες των Μπράμπετς και Φαμπιάνο. Φυσικά, τα προβλήματα δεν έλειψαν, αφού δεν λύθηκε ακόμα το πρόβλημα στο αριστερό άκρο της άμυνας, εκεί όπου οι επιλογές των Γκάνεα και Λούμορ δεν ικανοποίησαν τον Μάντζιο, αλλά ούτε και η διοίκηση ικανοποίησε την ανάγκη του να φέρει ήδη από τον χειμώνα νέο πρόσωπο.

Σε πιο ατομικό επίπεδο, δεν μπορεί κανείς να μην πιστώσει στον 52χρονο τεχνικό ότι «ανέστησε» τον Ντάνιελ Σούντγκρεν, χαρίζοντας στον Άρη έναν υψηλού επιπέδου δεξιό μπακ, που βγήκε από τη «μαύρη λίστα» του Ένινγκ και έφτασε να διανύσει μήνες κατά τους οποίους ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μαζί με τον Σουηδό αμυντικό, ο Μάντζιος κατάφερε να βελτιώσει το επίπεδο του Ντάνιελ Μαντσίνι, που έγινε πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός σε σχέση με τον άγουρο νεαρό που φόρεσε το 2019 τα «κιτρινόμαυρα», αλλά και τον Τζέιμς Τζέγκο, που έδωσε μεγαλύτερο εύρος στο παιχνίδι του και αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες της σκληροτράχηλης και μαχητικής μεσαίας γραμμής του Άρη τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, και εδώ η διοίκηση ίσως «πρόδωσε» τον Μάντζιο, αφήνοντας τον Αυστραλό μέσο να φύγει για την Έουπεν μεσούσης της σεζόν.

Αυτή είναι και η παρακαταθήκη που άφησε ο Άκης Μάντζιος στον Άρη, η οποία συνοδεύεται βεβαίως από μια λίστα πραγμάτων που δεν κατάφερε να φτιάξει/διορθώσει/πετύχει.

Ο Άκης Μάντζιος αφήνει πίσω του αμυντικούς που δεν έχουν ρυθμό στα πόδια τους, αφού ποτέ δεν άνοιξε το ροτέισον στη συγκεκριμένη γραμμή του γηπέδου με αποτέλεσμα να «πληρώσει» αρκετές φορές την ανετοιμότητα όσων κλήθηκαν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις ανάγκης. Ακόμα, έναν Ιτούρμπε που μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί και μια ομάδα που δεν έχει βρει τρόπο να λύσει το λειτουργικό και παραγωγικό πρόβλημα των επιθετικών της, που μοιάζουν ολοένα και περισσότερο ανίκανοι να σκοράρουν παρά τη δεδομένη ποιότητα που «κουβαλούν» όσοι βρίσκονται στις πίσω γραμμές. Φυσικά, στον Μάντζιο χρεώνεται και το γεγονός ότι δεν εκτίμησε σωστά την αδυναμία του Μπρούνο Γκάμα - στη σημερινή του ηλικία και κατάσταση - να ακολουθήσει με τους ρυθμούς που το έκανε στο παρελθόν, όντας ο ηγέτης μάλιστα της ομάδας. Ο Έλληνας τεχνικός δεν κατόρθωσε να βρει εναλλακτικές λύσεις πριν ή αφού αναγνώρισε ότι ο αρχηγός του δεν είναι σε θέση να προσφέρει τα αναμενόμενα. 

Τέλος, και γιατί αυτό πληγώνει οπωσδήποτε τον Αρειανό, όσο μικρότερο ή μεγαλύτερο είναι το μερίδιο ευθύνης του Μάντζιου, ο 52χρονος κόουτς περνά στη λίστα με εκείνους που δεν κατάφεραν να δώσουν μια διάκριση στους «κιτρινόμαυρους», ούτε έστω διά της συμμετοχής σε κάποιον τελικό.

Άκης Μάντζιος: Όσα χάρισε και όσα δεν μπόρεσε να δώσει στον Άρη
EVENTS