MENU

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βγάλει τον πρώτο γύρο της Stoiximan Super League στην 4η θέση και το -4 από την κορυφή, έχοντας παίξει κατά γενική ομολογία άσχημα στα περισσότερα παιχνίδια, έχοντας 0 νίκες σε ντέρμπι αλλά και μια από τις χειρότερες επιθέσεις του Πρωταθλήματος. Η συγκομιδή των 13 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια είναι πενιχρή για μια ομάδα βεληνεκούς του «Τριφυλλιού», η οποία μάλιστα μάχεται για τον τίτλο και έχει θέσει ως στόχο την κατάκτησή του.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπήρχε επί Ντιέγκο Αλόνσο και εξακολουθεί να υπάρχει και επί Ρουί Βιτόρια, κάτι που ο Πορτογάλος τεχνικός έχει φυσικά εντοπίσει και προσπαθεί να διορθώσει. Το εάν θα το καταφέρει θα φανεί στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος. Μέχρι τότε όμως, το SDNA αναλύει διεξοδικά όλα τα δεδομένα γύρω από τα γκολ του Παναθηναϊκού: οι σκόρερ, η διαφορά με τα xGoals, η σύγκριση με τους ανταγωνιστές του αλλά και την περσινή σεζόν, ο τρόπος παιχνιδιού που έφερε τα τέρματα.

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Είναι προφανές πως κάθε ομάδα «χτίζεται» έτσι ώστε να παίρνει τα περισσότερα γκολ της από τους επιθετικούς. Φέτος ο Παναθηναϊκός έχει... καταστρατηγήσει αυτόν τον κανόνα, αφού οι τρεις σέντερ φορ του έχουν πετύχει μόλις 1 τέρμα στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος. Αυτό μάλιστα ήρθε από τον Αντράζ Σπόραρ, έναν παίκτη που είναι ουσιαστικά το Νο.3 στην ιεραρχία, έχει παίξει -πολύ- λιγότερο από τους υπόλοιπους, έχει την ψυχολογία του στο ναδίρ και ουσιαστικά βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας ώστε να αποχωρήσει τον Ιανουάριο. Αυτός ο παίκτης πάντως «λύτρωσε» την ομάδα του την 2η αγωνιστική, στο ματς με τον Λεβαδειακό. Την ίδια στιγμή, Ιωαννίδης και Γερεμέγεφ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν δίχτυα. Αμφότεροι το έχουν κάνει στην Ευρώπη, αλλά στην Stoiximan Super League όχι.

Ουσιαστικά το «Τριφύλλι» τα έχει πάρει όλα από τους εξτρέμ. Βασικός αριστερός εξτρέμ των «πράσινων» είναι ο Τζούρισιτς, που έχει σκοράρει 5 φορές, ενώ βασικός δεξιός εξτρέμ ο Τετέ, που μετράει 4 γκολ. Αυτοί οι δύο είναι οι παίκτες που... κουβαλούν την ομάδα στο σκοράρισμα, με δεδομένη την «αφλογιστία» των επιθετικών. Από εκεί και πέρα, ένα γκολ έχει βρει και ο Μπακασέτας, που αγωνίζεται ουσιαστικά στο «10».

Η μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού έχει φέρει δύο γκολ, ένα από τον Γουίλιαν Αράο και ένα από τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως οι «πράσινοι» δεν έχουν πάρει απολύτως τίποτα στο εκτελεστικό κομμάτι από τους αμυντικούς τους. Το εντυπωσιακό είναι πως υπάρχει αμυντικός του «Τριφυλλιού» που έχει σκοράρει, ο Γιώργος Κάτρης, αλλά το έχει κάνει με την φανέλα του Λεβαδειακού, στον οποίον αγωνίζεται ως βασικός.

Το συμπέρασμα είναι πως τα «φτερά» της ομάδας λειτουργούν εξαιρετικά και είναι άκρως παραγωγικά. Αυτό είναι ευτύχημα για κάθε προπονητή. Άλλωστε και επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Παναθηναϊκός βασιζόταν αρκετά σε Αϊτόρ και Παλάσιος για τα γκολ. Από την άλλη μεριά όμως, δεν είναι δυνατόν η θέση του σέντερ φορ να έχει τόσο πενιχρή προσφορά. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο πράγμα που πρέπει να αλλάξει στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος. Εκεί όπου ο Ιωαννίδης θα μπορέσει να βρει φόρμα, μιας και έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, και η ομάδα αναμένεται να ενισχυθεί με έναν ακόμα στράικερ τον Ιανουάριο (αντί του Σπόραρ ή του Γερεμέγεφ). Τέλος, σίγουρα θα πρέπει να μπει στην... εξίσωση και η αμυντική γραμμή, ειδικά μέσω των στημένων φάσεων.

Αναλυτικά οι σκόρερ του Παναθηναϊκού:

Τζούρισιτς 5
Τετέ 4
Σπόραρ 1
Μπακασέτας 1
Αράο 1
Μαξίμοβιτς 1

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Τα πολύ λίγα γκολ του Παναθηναϊκού, δεν συνεπάγονται και λιγοστές ευκαιρίες. Για την ακρίβεια, μια απλή ματιά στατιστικά μπορεί να πιστοποιήσει ότι το βασικότερο πρόβλημα των «πράσινων» είναι καθαρά η εκτέλεση, δηλαδή η αξιοποίηση των φάσεων που παράγει. Συνολικά το «Τριφύλλι» έχει 20.63 xGoals στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος, κάτι που σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει πετύχει 20-21 γκολ εάν σκόραρε εντός λογικών πλαισίων. Η διαφορά των 7-8 γκολ μεταξύ της πραγματικής συγκομιδής και των xGoals είναι πάρα πολύ μεγάλη, ειδικά για ένα δείγμα 13 αγώνων. 

Για να φανεί η διαφορά, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν πετύχει από 23 γκολ έκαστος, ενώ η ΑΕΚ 21. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν θα μπορούσε να έχει όσα τέρματα και ο «Δικέφαλος» και να βρίσκεται στο -2 από την καλύτερη επίθεση της Stoiximan Super League. Αντ' αυτού, έχει μόλις 13 τέρματα, 1 ανά αγώνα, με την Athens Kallithea, τον Βόλο και την Λαμία να είναι οι μοναδικές ομάδες με λιγότερα.

Εξετάζοντας μεμονωμένα το κάθε παιχνίδι, θα δούμε ότι οι φορές που ο Παναθηναϊκός πέτυχε όσα άξιζε βάσει στατιστικής ήταν πολύ λίγες. Κόντρα στην Athens Kallithea είχε 1.89 xGoals και σκόραρε δύο φορές, κόντρα στον ΟΦΗ είχε 0.93 xGoals και σκόραρε 1 φορά, κόντρα στον Παναιτωλικό είχε 1.99 xGoals και σκόραρε 2 φορές. Η μοναδική φορά που πήρε περισσότερα από όσα δικαιούταν ήταν απέναντι στον Πανσερραϊκό, όπου με 2.33 xGoals βρήκε δίχτυα 3 φορές. Πρέπει βέβαια να τονίσουμε πως με εξαίρεση το ματς με τον ΟΦΗ, σε όλα τα υπόλοιπα η «λύτρωση» ήρθε στο φινάλε, δηλαδή στο τελευταίο 10λεπτο και τις καθυστερήσεις.

Παράλληλα, κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι πως στα 4 ματς με τον Ρουί Βιτόρια στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός έχει σχεδόν ίδια στατιστικά. Σε όλα άξιζε σχεδόν 2 γκολ (1.81, 1.75, 1.99 και 1.89 αντίστοιχα τα xGoals), όμως μόνο στο Αγρίνιο τα βρήκε (στις καθυστερήσεις το δεύτερο). Φαίνεται λοιπόν πως η ποιότητα των φάσεων που δημιουργούν οι «πράσινοι» είναι σχεδόν ίδια, όμως το πρόβλημα της εκτέλεσης δεν έχει λυθεί ακόμα.

Επί Ντιέγκο Αλόνσο αντιθέτως, υπήρχαν μεγαλύτερες μεταπτώσεις, κάτι πάντως που δικαιολογείται και από το γεγονός ότι με τον Ουρουγουανό στο «τιμόνι» δόθηκαν όλα τα ντέρμπι. Δεν έχει υπάρξει πάντως ματς που ο Παναθηναϊκός δεν άξιζε γκολ (0.93 xGoals τα χαμηλότερά του στο Πρωτάθλημα), αλλά σε 4 αγώνες δεν κατάφερε να σκοράρει.

Αναλυτικά τα xGoals του Παναθηναϊκού ανά αγώνα:

Παναθηναϊκός - Asteras AKTOR 0-1 (1.21 xGoals)
Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός 1-0 (1.67 xGoals)
Athens Kallithea - Παναθηναϊκός 2-2 (1.89 xGoals)
ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 0-0 (0.93 xGoals)
Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός 3-1 (2.33 xGoals)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-0 (0.99 xGoals)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-0 (1.60 xGoals)
ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 0-1 (0.93 xGoals)
Παναθηναϊκός - Άρης 1-1 (1.64 xGoals) 0.78
Βόλος - Παναθηναϊκός 0-1 (1.81 xGoals) 1.02
Παναθηναϊκός - Λαμία 1-0 (1.75 xGoals) 0.51
Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός 1-2 (1.99 xGoals) 1.42
Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 1-1 (1.89 xGoals) 0.81

13 γκολ - 20.63 xGoals

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΙ

Μια ματιά στις περσινές επιδόσεις του Παναθηναϊκού δημιουργεί... θλίψη για την φετινή συγκομιδή. Αρκεί να δει κανείς ότι οι «πράσινοι» στις πρώτες 4 αγωνιστικές είχαν 14 γκολ (1 περισσότερο από όσα σε όλο τον πρώτο γύρο φέτος). Στο τέλος της 13ης αγωνιστικής, το «Τριφύλλι» είχε σκοράρει 36 φορές. Σχεδόν τις τριπλάσιες από όσες φέτος! Σε 7 από τα 13 παιχνίδια σκόραραν 3+ γκολ. Φέτος αυτό έγινε μόνο μια φορά, με τον Πανσερραϊκό, με δύο γκολ που ήρθαν μετά το 80'.

Το εντυπωσιακό είναι πως τα «9άρια» του Παναθηναϊκού ήταν τα ίδια: Ιωαννίδης, Σπόραρ, Γερεμέγεφ. Τότε υπήρχε ο Μπερνάρ, τώρα υπάρχει ο Τετέ. Είναι προφανές πως η όποια διαφορά στο ρόστερ δεν δικαιολογεί την καθίζηση αυτή. Άλλωστε οι παίκτες που υπάρχουν μεσοεπιθετικά (Μπακασέτας, Τζούρισιτς, Τετέ, Πελίστρι, Ουναΐ, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Γερεμέγεφ) έχουν ποιότητα, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Τα γκολ των «πράσινων» στον περσινό πρώτο γύρο:

Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 5-0 (εξ' αναβολής)
Παναθηναϊκός - Βόλος 3-0
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός 0-1
Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός 0-5
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-2
Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός 1-4
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-2
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-3
Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός 5-0
Λαμία - Παναθηναϊκός 1-2
Κηφισιά - Παναθηναϊκός 0-1
Άρης - Παναθηναϊκός 2-0
Παναθηναϊκός - ΟΦΗ 4-0

36 γκολ

ΠΩΣ ΣΚΟΡΑΡΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ;

Ένα μείζον πρόβλημα του «Τριφυλλιού» είναι ότι δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτα από στατικές φάσεις. Σε 13 παιχνίδια, υπάρχει μόνο το απευθείας φάουλ του Μπακασέτα κόντρα στην Λαμία, αλλά και η κεφαλιά του Τζούρισιτς κόντρα στην Athens Kallithea, μετά από εκτέλεση κόρνερ (και μια πρώτη κεφαλιά του Γεντβάι). Τα 2/13 γκολ λοιπόν ήρθαν μέσω στημένων φάσεων, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέσα από κανονική ροή αγώνα.

Τέσσερα γκολ ήρθαν μετά από σέντρα/γύρισμα που έγινε από την αριστερή πτέρυγα. Η σέντρα του Μλαντένοβιτς για τον Τετέ έφερε το γκολ του Σπόραρ με τον Λεβαδειακό, το γύρισμα του Σέρβου μπακ στον Τετέ το 1-0 με τον Πανσερραϊκό, η λόμπα του για τον Τζούρισιτς το 0-1 στον Βόλο. Επίσης, το συρτό γύρισμα του Μπακασέτα από αριστερά στον Αράο έφερε το σημαντικότατο «διπλό» του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο. Αντιστοίχως, με σέντρα του Βαγιαννίδη για τον Γερεμέγεφ ήρθε το 0-1 κόντρα στον Παναιτωλικό, ενώ με σέντρα-σουτ του Πελίστρι από δεξιά ήρθε η ισοφάριση του Τετέ σε 2-2 κόντρα στην Athens Kallithea.

Μένουν άλλα 5 τέρματα, που ήρθαν από τον άξονα. Τα δύο γκολ του Τζούρισιτς με τον Πανσερραϊκό έρχονται με εξαιρετικές εκτελέσεις του Σέρβου, αυτό του Τετέ στο Ηράκλειο έρχεται με άψογο τελείωμα έπειτα από πάσα του Τζούρισιτς, ενώ αυτό του Τετέ με τον Άρη έρχεται σε πλάγιο τετ-α-τετ, μετά από προσπάθεια του Μπακασέτα και παρεμβολή αμυντικού. Τέλος, το γκολ του Μαξίμοβιτς με τον Ατρόμητο ήρθε έπειτα από μια εξαιρετική έμπνευση του Τετέ από δεξιά (όχι όμως στο «φτερό») και επέμβαση του Χουτεσιώτη.

Το συμπέρασμα είναι πως οι «πράσινοι» έως τώρα είναι πιο αποτελεσματικοί από την αριστερή πτέρυγα, με τον Μλαντένοβιτς να έχει δημιουργήσει αρκετά γκολ και τον Τζούρισιτς να έχει πετύχει τα περισσότερα. Οι συνεργασίες τόσο ποιοτικών παικτών δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις και στον άξονα, ενώ δεξιά η αλήθεια είναι πως ο Βαγιαννίδης έχει παράξει ευκαιρίες, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως. Μεγάλη «πληγή» είναι φυσικά τα στημένα, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους περνούν παντελώς ανεκμετάλλευτα από τους παίκτες του Ρουί Βιτόρια.

ΠΟΤΕ ΣΚΟΡΑΡΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ;

Εδώ μπορεί να διακρίνει κανείς μια σημαντική διαφορά μεταξύ της εποχής Αλόνσο και Βιτόρια. Από τα 8 γκολ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός επί Ντιέγκο Αλόνσο, τα μισά (4) ήρθαν στο φινάλε των αναμετρήσεων. Συγκεκριμένα, δύο γκολ με τον Πανσερραϊκό ήρθαν μετά το 80', ενώ αυτά κόντρα σε Λεβαδειακό και Athens Kallithea επετεύχθησαν στις καθυστερήσεις. Αντιθέτως, με τον Ρουί Βιτόρια στον πάγκο, το «Τριφύλλι» έχει 1/5 γκολ τόσο αργοπορημένο: το νικητήριο στο Αγρίνιο. 

Συνολικά, οι «πράσινοι» έχουν βρει δίχτυα 7 φορές στο πρώτο ημίχρονο και 6 στο δεύτερο. Στο πρώτο 45λεπτο σκοράρουν ως επί το πλείστον νωρίς, ενώ στο δεύτερο 45λεπτο μόνο αργά (από το 73' και μετά). Ένα «νεκρό» διάστημα της ομάδας λοιπόν είναι το 46'-70', εκεί όπου ακόμα δεν έχει καταφέρει να πάρει κανένα γκολ.

Αναλυτικά τα λεπτά που έχουν σκοράρει οι «πράσινοι»:

Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός 1-0: 90+6'
Athens Kallithea - Παναθηναϊκός 2-2: 32', 90+2'
Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός 3-1: 10', 81', 88'
ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 0-1: 6'
Παναθηναϊκός - Άρης 1-1: 33'
Βόλος - Παναθηναϊκός 0-1: 14'
Παναθηναϊκός - Λαμία 1-0: 73'
Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός 1-2: 10', 90+2'
Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 1-1: 16'

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΤΡΙΦΥΛΛΙ» ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ;

Πρώτα απ' όλα να βρουν ρυθμό οι επιθετικοί του. Είναι πασιφανές ότι με 1 γκολ σε 13 αγώνες από 3 επιθετικούς, δεν γίνεται να ελπίζεις σε κάτι. Τα δύο βασικά εξτρέμ βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, σίγουρα θα βοηθούσε και μια άνοδος του Πελίστρι. Από εκεί και πέρα, οι «πράσινοι» οφείλουν να αξιοποιήσουν τις στημένες φάσεις, να βάλουν στο... παιχνίδι και τους αμυντικούς, αλλά να πάρουν περισσότερα από τους Μπακασέτα / Ουναΐ / Τσέριν, που σε επίπεδο σκοραρίσματος έχουν δώσει αθροιστικά μόλις ένα γκολ.

Το σίγουρο είναι πως ο Πορτογάλος προπονητής έχει πολλά να διορθώσει. Το καλό είναι πως αφενός έχει τους παίκτες για να το κάνει, αφετέρου έχει μπροστά του και την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου για να προβεί σε ό,τι κινήσεις κρίνει απαραίτητο. Μένει να φανεί εάν θα τα καταφέρει...

Τα γκολ του Παναθηναϊκού σε... ακτίνες Χ: Σκόρερ, xGoals, σύγκριση με πέρσι και όχι μόνο (vids)