Στο σημερινό μας κείμενο, αναλύουμε τους Βούλγαρους του coach Ντούσαν Κέρκεζ: Το αμυντικό transition, η δεξιά πλευρά της στην... πονεμένη αριστερή του Παναθηναϊκού (...), η επιθετική της τριάδα και ο... 20χρονος Σάμουελ Ακέρε!
Πώς κάνει build up, σε πιο block παίζει, κυκλοφορεί την μπάλα; Όλα αυτά θα έχουν απαντηθεί μόλις τελειώσεις το διάβασμα του κειμένου. Το συμπέρασμα δικό σου: Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μείνει έξω;
Οι έντεκα του Κερκέζ
Όσον αφορά την ενδεκάδα, η Μπότεφ είναι ανοικτό βιβλίο. Στα ματς με την Μάριμπορ η μόνη διαφοροποίηση έγινε στο αριστερό άκρο της επίθεσης στον επαναληπτικό. Ενώ στο πρώτο ματς ξεκίνησε βασικός ο Νουατσούκου, στην ρεβάνς την θέση του πήρε ο Ίλιεβ. Στο ημίχρονο όμως ο 18χρονος Νιγηριανός μπήκε αλλάζοντας τον Βούλγαρο, σκόραρε και η λογική λέει ότι αυτός θα προτιμηθεί για το αρχικό σχήμα.
Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, οι έντεκα που θα παρατάξει ο coach Κέρκεζ στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, θα είναι οι ίδιοι που ξεκίνησαν στο πρώτο ματς με την Μάριμπορ στην Βουλγαρία.
Άμυνα σε 4-4-2 και σε χαμηλό block
Επιλέξαμε να αρχίσουμε την ανάλυσή μας, από το κομμάτι στο οποίο θα δούμε την Μπότεφ να περνά τον περισσότερο χρόνο. Δεν είναι ομάδα που επιδιώκει να έχει για αρκετό χρόνο την μπάλα στα πόδια, την δίνει στον αντίπαλο στα παιχνίδια που έχει
τον ρόλο του αουτσάιντερ.
Επιλέγει να αγωνιστεί σε άμυνα ζώνης με διάταξη 4-4-2, φέρνοντας τον ποδοσφαιριστή που παίζει στην θέση 10 (Ποπόβ) δίπλα στον επιθετικό (Ούτζα). Στις θέσεις των αμυντικών χαφ βρίσκονται οι Ετό και Αντόνιο Περέρα, ενώ στα άκρα της μεσαίας γραμμής, δεξιά ο Ακέρε και αριστερά ο Νουατσούκου.
Η πίεση της ξεκινά όταν ο αντίπαλος φτάσει στην μεσαία γραμμή. Δεν είναι ομάδα που πιέζει ψηλά, προσπαθεί να κλείσει τους χώρους στον άξονα χωρίς οι ποδοσφαιριστές της να επιδιώκουν το κλέψιμο μπάλας. Προτιμούν να είναι υπομονετικοί και να μην προκαλέσουν κάποιο ρήγμα στην ζώνη που έχει σχεδιάσει ο προπονητής τους.
Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η επιλογή του coach Κέρκεζ να φέρνει πολλούς παίκτες κοντά στην μπάλα, όταν αυτή βρίσκεται στις πλευρές. Αν για παράδειγμα η μπάλα κυκλοφορείται από τον αντίπαλο στην δεξιά πλευρά, ο Κέρκεζ ζητά από τον Ακέρε που παίζει δεξής εξτρέμ να έρχεται κεντρικά. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ”στενέψει” το γήπεδο και να κάνει δύσκολη την κυκλοφορία της αντίπαλης ομάδας.
Αμυντικό transition και 1v1
Εδώ, υπάρχει κοινό στοιχείο με την περσυνή version του Παναθηναϊκού. Ο coach Κέρκεζ γνωρίζει την ομάδα του καλά και γι' αυτό δεν του ”αρέσει” οι ποδοσφαιριστές του να κρατάνε την μπάλα για ώρα στα πόδια τους. Ο λόγος είναι πως όταν την χάσουν, οι μεσοαμυντικοί ποδοσφαιριστές της ομάδες τους δεν είναι ιδιαίτερα γρήγοροι για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο αμυντικό transition και συνήθως βρίσκονται εκτεθειμένοι.
Συν τοις άλλοις, στο ένας εναντίων ενός δεν έχουν την απαιτούμενοι ικανότητα να αποσπάσουν την μπάλα από τον αντίπαλο και το πρόβλημα αυτό διογκώνεται όταν απέναντί τους βρίσκουν ομάδα με μεγαλύτερη ποιότητα.
Ο coach της Μπότεφ, επιλέγει σχεδόν πάντα να κρατά τον δεξιό της μπακ (Μίνκοβ) χαμηλά για να υπάρχει αμυντική ασφάλεια και “κορμιά”, ενώ ο γνώριμός μας από την θητεία του στον ΟΦΗ Μπαλογιάννης, έχει μεγαλύτερες επιθετικές ελευθερίες και
ανεβαίνει αρκετά συχνότερα υποστηρίζοντας τις επιθέσεις από την αριστερή πλευρά των Βούλγαρων.
Στα αμυντικά χαφ συμβαίνει το ίδιο: Ο Αντόνιο Περέρα που παίζει σαν αριστερός ανασταλτικός μέσος τοποθετείται χαμηλά κοντά στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Κόντε - Ταμ), ενώ ο Ετό, ο δεύτερος αμυντικός χαφ, υποστηρίζει τις επιθέσεις πιο φιλόδοξα
κάνοντας forward runs.
Build Up
Οι επιθέσεις που ξεκινούν από τον τερματοφύλακα, δηλώνουν θέληση του Κέρκεζ να βγάλει την μπάλα από την άμυνα ορθολογικά, τουλάχιστον αυτό είναι το τακτικό πλάνο. Στην πραγματικότητα, κανένας από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς δεν έχει την ικανότητα και την ψυχραιμία να βρει συμπαίκτη στον άξονα. Συνήθως, με την παραμικρή πίεση πασάρουν στους ακραίους αμυντικούς. Το πρόβλημα και εκεί παραμένει και το μοτίβο που ακολουθούν είναι η μεγάλη μπαλιά προς τον επιθετικό της ομάδας, Ούτζα. Σε αρκετές περιπτώσεις χάνουν την μπάλα με αυτόν τον απλό τρόπο και βρίσκονται πάλι σε κατάσταση άμυνας.
Middle Third
Ένα περίεργο τρικ που ακολουθεί η Μπότεφ όταν έχει set επίθεση, είναι ο τρόπος που κυκλοφορεί την μπάλα στον άξονα. Αρκετά συχνά, ο Ποπόβ που αγωνίζεται στην θέση ”10”, κατεβαίνει τόσο χαμηλά, που ουσιαστικά γίνεται ο ”χαμηλός” playmaker της ομάδας. Ταυτόχρονα, οι δύο αμυντικοί χαφ του Κέρκεζ, ο Ετό και ο Αντόνιο Περέρα καταλήγουν να αγωνίζονται ψηλότερα από το No10 της ομάδας. Προφανώς, ο coach των Βούλγαρων θέλει να ελευθερώσει τον καλύτερο δημιουργικό χαφ που διαθέτει, χωρίς αυτό να είχε κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα απέναντι στην Μάριμπορ.
Στις περιπτώσεις που ο Βούλγαρος μένει ψηλά στην θέση του, αυτός που αναλαμβάνει την οργάνωση του παιχνιδιού είναι ο Ετό, ένας ποδοσφαιριστής που διακρίνεται όμως περισσότερο για τα αμυντικά του καθήκοντα και τις αντοχές του στο γήπεδο. Ο έτερος της τριάδας των μέσων, ο Αντόνιο Περέρα λειτουργεί ως “ασφάλεια” των δύο και διακρίνεται για τις αμυντικές του τοποθετήσεις και την ικανότητά του να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση.
Final Third
Ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Μπότεφ, συμβαίνει στην επιθετική της γραμμή. Η δεξιά πλευρά λειτουργεί ως η δημιουργική, με τον Ακέρε που πάιζει με ανάποδο πόδι να είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής της. Ο 20χρονος έχει την ικανότητα να περάσει τον αντίπαλό του από την εσωτερική και να δημιουργήσει κινδύνους, όντας ο καλύτερος ντριμπλέρ της ομάδας του.
Το μεγάλο του προσόν είναι πως δεν εκβιάζει επιθέσεις, πασάρει όταν πρέπει.
Η αριστερή πλευρά με τον off ball Νουατσούκου, αποτελεί συνήθως την εκτελεστική. Δημιουργούν από δεξιά, ολοκληρώνουν από αριστερά. Κοινό στοιχείο και των τριών ποδοσφαιριστών της Μπότεφ στην επίθεση η ταχύτητα, απόλυτα λογική η απόφαση του Κερκέζ να στήσει μια ομάδα αντεπιθέσεων.
Δεν είναι δεδομένη η πρόκριση
Ο Παναθηναϊκός δείχνει να είναι η ομάδα που θα έχει τον έλεγχο του αγώνα, θα πρέπει να προσέξει όμως την αριστερή του πλευρά. Τα ανεβάσματα του Μλαντένοβιτς θα πρέπει να υποστηριχθούν αμυντικά, καθώς είναι δεδομένο πως ο Κέρκεζ θα προσπαθήσει να “χτυπήσει” στην πλευρά του.
Η αδυναμία που δείχνει η Μπότεφ στο αμυντικό κομμάτι, δεν αποτελεί πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό του Αλόνσο. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδος έχουν δείξει αδυναμία στην παραγωγή φάσεων, ειδικά από τον άξονα. Στις περιπτώσεις που οι κεντρικοί
χαφ του Παναθηναϊκού δεν βρίσκουν τρόπο διάσπασης από τον άξονα, το βάρος μεταφέρεται στα πλάγια, κάνοντας τον Παναθηναϊκό να ολοκληρώνει τις επιθέσεις του μη ορθολογικά, συνήθως με σέντρες.
Η Μπότεβ είναι μέτρια ομάδα, κανονικά ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να μην ζοριστεί να περάσει το εμπόδιό της. Η έλλειψη ποιότητας όμως στις μεσοεπιθετικές θέσεις και η μη αντικατάσταση των Μπερνάρ και Παλάσιος μέχρι τώρα, στερούν την ατομική
πρωτοβουλία, την δημιουργία, το διάβασμα κενών χώρων και την ικανότητα στο ένας εναντίων ενός.
Αν θα μπορέσει η ομάδα του Αλόνσο να βρει τις λύσεις, θα το δούμε σε λίγες ώρες...