MENU

Μετά από αρκετά χρόνια οι Πράσινοι βρίσκονται ξανά σε ευρωπαϊκούς ομίλους και μπορεί να μην κατάφεραν να μπουν σε αυτούς του Champions League, ωστόσο οι απαιτήσεις είναι επίσης πολύ υψηλές και στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση (Europa League). Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο φθινόπωρο -τουλάχιστον- που τους περιμένει, με διπλά παιχνίδια Πέμπτη-Κυριακή, ήταν δεδομένο πως έπρεπε να προχωρήσουν σε σημαντική ενίσχυση του ρόστερ τους, για να αποκτήσουν το κατάλληλο βάθος. Και -θεωρητικά- το έκαναν.

Για να το πετύχουν μάλιστα αυτό, χρειάστηκε να βάλουν και βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού πέραν των τριών αγορών που έκαναν, πρόσφεραν και πολύ υψηλά συμβόλαια στους παίκτες που αποκτήθηκαν. Για παράδειγμα, ο Τζούρισιτς μπορεί να ήρθε ως ελεύθερος, ωστόσο για να βάλει την υπογραφή του συμφώνησε σε αποδοχές που αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ανάλογου επιπέδου, δε, είναι και το συμβόλαιο του Βιλένα.

Από την αρχή της σεζόν άλλωστε ο στόχος του Παναθηναϊκού ήταν αυτός, να μπει σε ευρωπαϊκούς ομίλους, ανεξαρτήτως διοργάνωσης. Κι από τη στιγμή που κατάφερε να μπει σε αυτούς του Europa League, έχοντας “κλειδώσει” μάλιστα και τα 5 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του στα πλέι οφ του Champions League, εξασφάλισε ακόμα 10 εκατ. ευρώ.

5,5 “χαρτιά” στη μεσαία γραμμή

H πλέον δαπανηρή κίνηση του Τριφυλλιού το φετινό καλοκαίρι ήταν ο Τόνι Βιλένα. Ο Ολλανδός μέσος κουβαλούσε εξάλλου ένα σημαντικό βιογραφικό κι ερχόταν από ένα κορυφαίο πρωτάθλημα (ισπανικό). Ο Παναθηναϊκός έδωσε 3 εκατ. ευρώ στην Εσπανιόλ για να κάνει δικό του τον 28χρονο άσο. Πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές της εποχής Αλαφούζου, μαζί με τους Σπόραρ (περίπου 3,5-4 εκατ. ευρώ) και Μαντσίνι (περίπου 3 εκατ. ευρώ).

Επίσης στον χώρο του κέντρου και η δεύτερη πιο ακριβή φετινή μεταγραφή των Πρασίνων, αλλά και τελευταία χρονικά (από αυτούς που θα βρίσκονται στο φετινό ρόστερ). Ο λόγος για τον Γουιλιάν Αράο, που ήρθε από τη Φενέρμπαχτσε, αντί 2,5 εκατ. ευρώ, συνθέτοντας μαζί με τους Ρούμπεν και Βιλένα μία πολύ δυνατή τριάδα στο κέντρο. Παράλληλα, και ιδιαίτερα ακριβή.

Να προσθέσουμε τέλος και την προσθήκη του Γιώργου Νίκα, που αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό, ωστόσο θα παραμείνει στην ομάδα της Βοιωτίας ως δανεικός για τη νέα σεζόν. Οι ακριβείς όροι του deal δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

Υπόθεση στόπερ

Πάμε τώρα και στους στόπερ, που επίσης αποτελούσε μεταγραφική προτεραιότητα για τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι, μιας και είχε μείνει μόνο με τους Σένκεφελντ και Μάγκνουσον. Πρώτο απόκτημα ο Τιν Γεντβάι, με τον Κροάτη στόπερ να έρχεται ως δανεικός από την Λοκομοτίβ Μόσχας, έχοντας μία απολύτως εφικτή ρήτρα αγοράς, περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Τόσο είναι και το ποσό που βγήκε απευθείας από τα ταμεία του Τριφυλλιού για να έρθει ο... τέταρτος της παρέας στα μετόπισθεν, Έρικ Πάλμερ-Μπράουν, που αποκτήθηκε από τη γαλλική Τρουά.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τρία αποκτήματα των Πρασίνων, τόσο ο Ζέκα, όσο κι ο Μλαντένοβιτς, με τον Τζούρισιτς, που αποτέλεσε μαζί με τον Βιλένα τις δύο πιο ηχηρές κινήσεις, υπέγραψαν ως ελεύθεροι.

9 αποχωρήσεις, μηδέν έσοδα

Στο μέτωπο των αποχωρήσεων, άγγιξαν διψήφιο αριθμό οι παίκτες που έφυγαν από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι και θα γίνουν δέκα αν οριστικοποιηθεί και ο δανεισμός του Τσόκαϊ. 

Προς το παρόν η λίστα περιλαμβάνει τους Κουρμπέλη, Σάντσες, Σάρλια, Σαβιέ, Καμπετσή, Πούγγουρα που έφυγαν ως ελεύθεροι για διάφορους προορισμούς, αλλά και τους Τορό, Τρουιγέ που δόθηκαν δανεικοί σε Μποταφόγκο και Βόλο αντίστοιχα. 

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι καμία από αυτές τις αποχωρήσεις δεν έφερε κάποιο ποσό στα ταμεία της ΠΑΕ. 

Έρευνα SDNΑ για Παναθηναϊκό: 7,5 εκατ. για αγορές, αύξηση συμβολαίων, μηδέν στις πωλήσεις! (pic)