MENU

Το εντυπωσιακό φινάλε (;) του Ολυμπιακού στις καλοκαιρινές μεταγραφές, ολοκλήρωσε πρακτικά και την υλοποίηση του φετινού σχεδιασμού, ο οποίος και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του νέου του τεχνικού διευθυντή, Αντόνιο Κορδόν. Οι «ερυθρόλευκοι», ουσιαστικά μέσα σε λίγες ώρες, το περασμένο διήμερο Κυριακής-Δευτέρας, έκλεισαν δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις για τη νέα σεζόν: βασικός σέντερ φορ (Στέβαν Γιόβετιτς) και βασικός εξτρέμ (Ντάνιελ Ποντένσε). Στους δύο, να προστεθεί φυσικά και ο έτερος βασικός εξτρέμ (Όλα Σολμπάκεν) που είχε προηγηθεί λίγα 24ωρα πίσω. Όλοι τους, έκλεισαν και υπέγραψαν εγκαίρως, για να δηλωθούν και στη λίστα του Europa League, ούτως ώστε να αποφευχθούν φυσικά οι περσινές... ποικιλίες. Έτσι, ο Ισπανός παράγοντας και η διοίκηση, «έκλεισαν» τη νέα ομάδα που πλέον θα κληθεί να στήσει και να μοντάρει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Περιττό να αναφερθεί βεβαίως το πόσο σημαντικές ήταν αυτές οι τρεις κινήσεις για τον νέο Ολυμπιακό, αφού όλοι τους θα αποτελέσουν τον βαρύ επιθετικό οπλισμό στα χέρια του προπονητή. Και η απόκτησή τους είναι που ουσιαστικά κάνει ένα ήδη πολύ καλό -όπως φαινόταν- ρόστερ, να μετατραπεί αυτομάτως σε «πρωταθληματικό».

Αυτό το σύνολο παικτών πάντως, πιθανώς ακόμη να μην έχει κλείσει καν, εξ ου και το ερωτηματικό στο «φινάλε», στην αρχή του κειμένου. Οι κινήσεις για παίκτες που θα μπορούν να παίξουν στην Ευρώπη ως το τέλος Δεκέμβρη έκλεισαν μεν, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν αποκλείεται να προσθέσουν κι άλλα κομμάτια στο παζλ. Ο ίδιος ο Μαρτίνεθ δηλώνει ότι η ομάδα του «έκλεισε» και δηλώνει απολύτως ικανοποιημένος με το υλικό που έχει στα χέρια του. Ωστόσο, οι σκέψεις των ανθρώπων της ομάδας για ενίσχυση δεν σταματούν. Αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός να κάνει μέχρι και τρεις ακόμη κινήσεις, ως το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οι μεταγραφές για την Ελλάδα τελειώνουν στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ ως το τέλος του μήνα μπορούν να αποκτηθούν ελεύθεροι. Έτσι, ο Κορδόν και οι συνεργάτες του έχουν ανοιχτές κεραίες για παίκτες σε τρεις διαφορετικές θέσεις: ένα στόπερ, για να προστεθεί στην τετράδα Φρέιρε, Πορόσο, Ρέτσου. Ντόη. Ένα ακόμη αμυντικό χαφ για να μπει στο ροτέισον των Χέσε, Μαντί, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλου. Ένας ακόμη τερματοφύλακας -περισσότερο για... ώρα ανάγκης- ώστε να κλείσει την τετράδα με Πασχαλάκη, Τζολάκη, Παπαδούδη. Φυσικά, εάν δεν βρεθεί κάτι αξιόλογο, μπορεί να μην αποκτηθεί και κανείς, αφού αυτές οι κινήσεις θα είναι περισσότερο κινήσεις ασφάλειας του ρόστερ για τις εγχώριες διοργανώσεις, με παίκτες που θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο.

Αυτές οι τρεις πιθανές κινήσεις μαζί με το «ξεφόρτωμα» όσων έχουν απομείνει στου Ρέντη και δεν υπολογίζονται για τη νέα σεζόν (βλέπε: Σισέ, Κούντε, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Ραντζέλοβιτς, Χασάν, είναι οι... δουλειές που έχουν απομείνει στον Αντόνιο Κορδόν και τη διοίκηση. Φτάνοντας έτσι στη δουλειά του Ισπανού αυτό το καλοκαίρι, δεν μπορεί παρά να μην γίνει ιδιαίτερη αναφορά. Όχι γιατί το έχει ανάγκη ο ίδιος ή ο Ολυμπιακός, αλλά γιατί έκανε πράγματα που δεν... παίζει να έχουν ξαναγίνει στα μέρη μας. Τόσο γρήγορα, τόσο αποτελεσματικά. Τόσα πράγματα ταυτόχρονα. Όλα μέσα σε ακριβώς δύο μήνες, αφού πρακτικά όλος ο Ιούνιος «βγήκε» για να μάθει ο Ισπανός την ομάδα και τις ανάγκες της, να βρει και να φέρει προπονητή.

Μέσα σε ένα δίμηνο, έγιναν 14 προσθήκες στο ρόστερ (15 αν υπολογιστεί και ο Τζόρνταν Χόλσγκροουβ που δόθηκε αμέσως δανεικός). Οι περισσότεροι από τους 14 με στόχο να είναι βασικοί στη νέα ομάδα. Αντίστοιχα, με τελευταίο τον Χουάνγκ, από το Λιμάνι έφυγαν ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 26 ποδοσφαιριστές. Άλλοι πουλήθηκαν, άλλοι έμειναν ελεύθεροι, άλλοι δόθηκαν δανεικοί. Αυτοί που έφυγαν, έφεραν στα ταμεία περί τα 19 εκατ. ευρώ, ενώ 10 περίπου κόστισαν αυτοί που ήρθαν, χωρίς φυσικά να συνυπολογίζονται οι οψιόν αγοράς που μπήκαν σε αρκετές από αυτές τις κινήσεις ενόψει του επόμενου καλοκαιριού. Μιλάμε για 41 διαφορετικές υποθέσεις! Κάποιες εκ των οποίων εξαιρετικά περίπλοκες. Από αγορές δύσκολες. Με υπαρκτό και δυνατό ανταγωνισμό. Όσο ο Ολυμπιακός έψαχνε βασικούς για τη νέα ομάδα του, ταυτόχρονα έπρεπε να βγει άκρη με ένα ήδη τρομερά υπεράριθμο ρόστερ. Μόνο οι δανεικοί της περασμένης χρονιάς ήταν 17. Από αυτούς, προς ώρας δεν υπάρχει εξέλιξη μονάχα για 5: Χασάν, Αμπού Καμαρά, Ραντζέλοβιτς, Κούντε και Φαντιγκά. Ο τελευταίος λογικά κάπου θα δοθεί δανεικός -εντός συνόρων πιθανότατα- ενώ και με τους άλλους αργά ή γρήγορα κάτι θα γίνει. Με 41 διαφορετικές προσθαφαιρέσεις λοιπόν, σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να κλείνει ένα θέμα κάθε μιάμιση μέρα μέσα στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου!

Οι δεδομένες δυσκολίες της αναδόμησης μιας κακής περσινής ομάδας με σκοπό να επιστρέψει στην κορυφή, ο όγκος των υποθέσεων, η ποιότητα των προσθηκών που απαιτούταν, η εκκαθάριση ενός ρόστερ που περιελάμβανε παίκτες που καθένας μπορεί να ήθελε τα... δικά του, όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα η ομάδα έπρεπε να κάνει δύο καλοκαιρινές προκρίσεις, συνθέτουν ένα τρομερά απαιτητικό φετινό καλοκαίρι σε επίπεδο σχεδιασμού.

Ίσως για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή, η ομάδα έκανε ακριβώς όσες κινήσεις χρειαζόταν και τα χρήματα που δόθηκαν, δόθηκαν ακριβώς εκεί που έπρεπε και δεν γινόταν να γίνει αλλιώς. Είναι επίσης η πρώτη φορά ever ίσως που φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός θα «ξεφορτωθεί» σχεδόν το 100% των παικτών που ήθελε (προς ώρας το ποσοστό είναι κοντά στο 90%) και το κάνει βγάζοντας και χρήματα παράλληλα. Με δεδομένες λοιπόν τις δυσκολίες και τις ανάγκες της ομάδας, με δεδομένο τον περσινό σχεδιασμό που αποκλείεται να μην είναι ο χειρότερος στα χρονικά, μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι -αντίστοιχα- ο φετινός, είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Όχι μονάχα για τον Ολυμπιακό, αλλά πιθανότατα συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κατά την παρουσίασή του, στο πλευρό του νέου προπονητή, ο Κορδόν ρωτήθηκε περισσότερες από μία φορές για τις κινήσεις της ομάδας και το αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αφού η ομάδα είχε ξεκινήσει προετοιμασία και οι μοναδικές προσθήκες ήταν του 35χρονου ελεύθερου Ιμπόρα και του 33χρονου ελεύθερου Κίνι. Οι ατάκες που χρησιμοποίησε ο Κορδόν σε πρώτη φάση, αλλά και ο Μαρτίνεθ, ήταν πολύ μετρημένες, πολύ προσεκτικές. Ακούστηκε το «δεν υπάρχει καμία βιασύνη» και το «όλα θα γίνουν στην ώρα τους». Ακούστηκε ατάκα για «έξυπνες κινήσεις», όπως και ατάκες που έκαναν συσχετισμό των μεταγραφών με το πόκερ. Ακόμη και τότε, ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες, όταν όλα τα θέματα έδειχναν να μπαίνουν ένα-ένα στο δρόμο τους, ο κόσμος -ο Τύπος- ανησυχούσε. Αναρωτιόταν. Και η εξήγηση είναι απλή: όσα έκανε ο Αντόνιο Κορδόν αυτό το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό, δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Ο Ισπανός παράγοντας, είναι ένας από τους κορυφαίος τεχνικούς διευθυντές της Ευρώπης για συγκεκριμένους λόγους. Γιατί δουλεύει με ένα επιτυχημένο μοντέλο. Γιατί έχει άκρες παντού. Γιατί ξέρει πώς να συνεργαστεί με τον προπονητή, με τη διοίκηση. Δουλεύει με τον τρόπο του, στον χρόνο του. Πράγματα που αν οι «ιθαγενείς» του ποδοσφαίρου -ναι, όλοι εμείς είμαστε αυτοί- δεν τα δουν μπροστά τους, να παίρνουν σάρκα και οστά, δεν θα πιστεύουν ότι γίνονται.

Για όσους λοιπόν αγνοούσαν τη δουλειά του και τις συστάσεις που τον ακολουθούσαν, τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι, ο Ισπανός παράγοντας μπορεί να συστηθεί, να γνωριστεί με το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό.

Κυρίες και κύριοι, ο Αντόνιο Κορδόν.

 

Κυρίες και κύριοι, ο Αντόνιο Κορδόν