Όσοι έπαιζαν football manager το έχουν συνηθίσει. Ένα γνωστό όνομα εμφανίζεται ξανά μπροστά σου ενώ το πρώτο, το «αυθεντικό» έχει κρεμάσει παπούτσια. Τις πιο πολλές φορές ήταν αυτό που λέγαμε regenerated, ένας παίκτης που δημιουργήθηκε ξανά, τον έβγαλε μόνο του το game. Στην πραγματικότητα, το όνομα που βλέπουμε ξανά, είναι αυτό του γιου κάποιου παλιού ποδοσφαιριστή. Ειδικά φέτος, για κάποιο λόγο, αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ιταλία.
Η μεταγραφική περίοδος έχει αυτή τη στιγμή διψήφιο αριθμό ποδοσφαιριστών που είχαν πατέρα παικταρά και εμείς κάνουμε μια βόλτα στις ανακοινώσεις και τα ρεπορτάζ για άσους που κουβαλάνε ένα βαρύ όνομα στη φανέλα τους…
Εκκίνηση από την οικογένεια που έχει στη βιτρίνα της μια Χρυσή Μπάλα. Αυτή, ο Λιβεριανός επιθετικός, Ζορζ Γουέα, την κατέκτησε με την Παρί Σεν Ζερμέν το 1995 και στη συνέχεια έπαιξε με την Μίλαν στην Serie A, ένα πρωτάθλημα στο οποίο εδώ και μερικές εβδομάδες ανήκει ο γιος του. Ο Τίμοθι ξεκίνησε και αυτός από την PSG, αλλά είναι διαφορετικός από τον πατέρα του. Πήρε την Αμερικανική υπηκοότητα, είναι εξτρέμ και έπειτα από 4 χρόνια στην Λιλ, θα παίξει στην έτερη μεγάλη ομάδα του Campionato, Γιουβέντους.
Και συνεχίζουμε με Μίλαν. Με τον κορυφαίο αμυντικό όλων των εποχών και bandiera του συλλόγου. Ο Πάολο Μαλντίνι είδε τον γιο του, Ντανιέλ, να παίζει στην πρώτη ομάδα, τον είδε να σκοράρει στο San Siro ως αντίπαλος των Rossoneri και λίγες μέρες αφού αποχώρησε από το club λόγω διαφωνίας με τη διοίκηση, τον είδε να αποχωρεί κι εκείνος. Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός, που πέρυσι έπαιξε στην Σπέτσια, αποκτήθηκε από την Έμπολι ως δανεικός με option αγοράς 5 εκατ. ευρώ, με την Μίλαν να διατηρεί buyback ρήτρα στα 6.
Είπαμε και πιο πάνω, τα ονόματα είναι πραγματικά πολύ μεγάλα. Τέτοιο είναι και αυτό του Λιλιάν Τιράμ, του επί σειρά ετών αμυντικού της Γιουβέντους και της Εθνικής Γαλλίας με την οποία κατέκτησε Mundial και Euro. Ο γιος του παλιού άσου των Μονακό, Πάρμα, Μπαρτσελόνα, λέγεται Μάρκους, είναι και αυτός «νταμάρι», έχει ήδη παίξει στους Τρικολόρ, μόνο που είναι εξτρέμ και επιθετικός. Έπειτα από 4 χρόνια στην Γκλάντμπαχ [134 ματς, 44 γκολ], υπέγραψε ως ελεύθερος στην Ίντερ, η οποία του έδωσε μισθό 6 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στην Ιταλία ήταν η πρώτη του ευρωπαϊκή ομάδα ως παίκτης, στην Ιταλία η πρώτη του ευρωπαϊκή ως προπονητής. Δύσκολο το κουίζ για τον Τσόλο Σιμεόνε, καθώς 17 ετών πήγε από την Βελέζ στην Πίζα [1990] και στα 41 του ανέλαβε την Κατάνια [2011]. Ο γιος του τεχνικού της Ατλέτικο, Τζιοβάνι, πέρυσι κατέκτησε το Scudetto με την Νάπολι, στην οποία έπαιξε δανεικός και πριν μερικές εβδομάδες οι Partenopei έκαναν χρήση της option αγοράς. Εδωσαν 12 εκατ. ευρώ στην Ελλάς Βερόνα και δικό τους τους τον 28χρονο φορ.
Πίζα έχει το παρελθόν του Ντιέγκο Σιμεόνε, Πίζα και έχει το μέλλον ενός πραγματικού legend της Serie A και της Γιουβέντους. Ο Τζίτζι Μπουφόν αυτές τις μέρες απέρριψε την Σαουδική Αραβία και ετοιμάζεται να κρεμάσει τα γάντια του αφού ακόμα παίζει στην Serie B με την Πάρμα, ενώ βλέπει τον γιο του είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Ο 17χρονος, Λουίς, επίσης τερματοφύλακας, βρίσκεται σύμφωνα με αξιόπιστα ρεπορτάζ κοντά στην Πίζα, όπου αναμένεται να αγωνιστεί προς το παρόν στη μικρή ομάδα.
Και αφού πήγαμε στους τερματοφύλακες, συνεχίζουμε έτσι και ερχόμαστε στην Super League. Όπου ο Ατρόμητος έβαλε έναν keeper με μεγάλη κληρονoμιά κάτω από τα δοκάρια του δίνοντάς του συμβόλαιο για δύο σεζόν. Η ομάδα του Περιστερίου απέκτησε ως ελεύθερο τον Γκαμπριέλε Μαρκετζιάνι, γιο του επί μια δεκαετία πορτιέρε της Λάτσιο, Λούκα, που ήταν βασικός στο Scudetto του 2000 και φόρεσε και τα γάντια της Εθνικής Ιταλίας 9 φορές. Ο 27χρονος αγωνιζόταν τα τελευταία δύο χρόνια στην Τρέντο, στην 3η κατηγορία της γειτονικής χώρας.
Την ευκαιρία να μπει σε ένα πολύ κλειστό club θα έχει ο Τζάστιν Κλάιφερτ. Ο γιος του κάποτε επιθετικού των Μπαρτσελόνα, Νιούκαστλ και της Εθνικής Ολλανδίας, Πάτρικ, πωλήθηκε στην Μπόρνμουθ από την Ρόμα έπειτα από δανεισμούς σε Λειψία, Νις, Βαλένθια. Μετά την περιήγηση σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα ο 24χρονος έχει τη δυνατότητα για ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς αν βρει δίχτυα και στην Αγγλία, θα γίνει μόλις ο τρίτος που το κάνει και στις 5 μεγάλες λίγκες μετά τους Φλόριν Ραντουτσόιου και Στέβαν Γιόβετιτς.
Γιος γνωστού παίκτη είναι και ο Τιάγκο Αλκαντάρα, του μεγάλου Βραζιλιάνου, Μαζίνιο, ο οποίος κάποτε πέρασε από την Ελλάδα και κάθισε στον πάγκο του Άρη. Ο πρώην μέσος των Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και διεθνής με την Ισπανία, ταλαιπωρήθηκε πέρυσι από τραυματισμούς και δεν έπαιξε πολύ στην Λίβερπουλ. Οι Reds αγόρασαν ήδη δύο καινούριους χαφ, τους Αλέξις ΜακΆλιστερ [Μπράιτον] και Ντόμινικ Σόμποζλαϊ [Λειψία] και έτσι οι Σαουδάραβες έκαναν «ντου» αλλά ο 32χρονος ακόμα δεν έχει ψηθεί.
Κλείνουμε με ακόμα δύο Ιταλούς. Ο εξτρέμ της Γιουβέντους, Φεντερίκο Κιέζα, γιος του παλιού επιθετικού των Πάρμα, Φιορεντίνα, Λάτσιο, Ενρίκο, επέστρεψε πρόσφατα από σοβαρό τραυματισμό αλλά όχι στο top-level και έτσι είναι μαζί με τον Ντούσαν Βλάχοβιτς ένας από τους δύο σοβαρούς υποψήφιους προς παραχώρηση. Στη μεταγραφική αγορά παίζει και ένας Τότι. Ο 17χρονος, Κριστιάν, γιος του μύθου της Ρόμα, Φραντσέσκο, δεν έχει βρει πολλά λεπτά στην U-18 των Giallorossi και όπως προκύπτει, η Φροζινόνε είναι ένας πιθανός προορισμός.