MENU

Η απόκτηση του ενός εκ των δύο κεντρικών αμυντικών που αναζητά ο Παναθηναϊκός στη μεταγραφική αγορά θα κλείσει το έμψυχο δυναμικό των πράσινων για τις δύο αναμετρήσεις με την Ντνίπρο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Αμέσως μετά τα δύο ματς με την ουκρανική ομάδα και αναλόγως της έκβασης, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με μεταγραφικό… κερασάκι. 

Ιδίως σε περίπτωση πρόκρισης θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει προσπάθεια για «υπέρβαση», έχοντας και στο «μανίκι» το δέλεαρ της μίνιμουμ συμμετοχής σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ για όσους εμφανίζονται διστακτικοί (αυτή τη στιγμή) στην προοπτική του ελληνικού πρωταθλήματος.

Πέραν του δεύτερου στόπερ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλες μεταγραφικές «πινελιές», με πρώτη στη σχετική λίστα τη θέση του δεξιού μπακ και κατόπιν του αμυντικού μέσου. 

Ο γενικότερος στόχος είναι να υφίσταται ρόστερ με 22 ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής, δίχως ποιοτικές αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ στο κομμάτι των επεκτάσεων συμβολαίων όσων παικτών οι συμβάσεις ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2024, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν απ’ τον Σεπτέμβριο και μετά. 

Η πρόθεση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού είναι να μην περιμένουν έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο για τις επαφές αυτές όσον αφορά τις περιπτώσεις που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εισηγηθεί την παραμονή τους. 

Εξτρα μπάτζετ και δομικές αλλαγές στο τμήμα σκάουτινγκ

Ενα μείζον ζήτημα, εξάλλου, που φαίνεται να εξελίσσεται επιτέλους, αφορά το σκάουτινγκ. 

Ο μεγαλομέτοχος της πράσινης ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, έκανε αποδεκτή την εισήγηση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Γιάννη Παπαδημητρίου, για έξτρα διαθέσιμο μπάτζετ που θα συμβάλει καταλυτικά στη ριζική αναδιοργάνωση του συγκεκριμένου νευραλγικού τομέα. 

Ο Παπαδημητρίου θα είναι ο επικεφαλής του νέου τμήματος σκάουτινγκ του τριφυλλιού που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο και θα έχει ως πρώτο σταθμό το επόμενο καλοκαίρι, όταν και είθισται να χτίζονται οι ομάδες σε αντίθεση με τον Ιαναουάριο που προσφέρεται συνήθως για αναγκαίες… πινελιές. 

Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού χώρου στο Κορωπί με τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό (υπάρχει ήδη απόκτηση συγκεκριμένης data που βοηθάει και στον τομέα της ανάλυσης την πρώτη ομάδα). 

Νέες προσθήκες ανθρώπων (σκάουτ) που θα έχουν ως βάση το Κορωπί αλλά θα πραγματοποιούν συχνά ταξίδια στο εξωτερικό και θα φτιάχνουν σχετικά report για εντοπισμένους υποψήφιους στόχους, καθώς επίσης και διατήρηση της συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες σε αγορές του εξωτερικού. 

Ο Σπύρος Λιβαθηνός διατηρεί το ρόλο του chief scout, ενώ θα υπάρξει αξιολόγηση, ενοποίηση, κοινή στέγαση και επάνδρωση και στο σκάουτινγκ που αφορά την Ακαδημία του συλλόγου (πέραν της πρώτης ομάδας) όπου επικεφαλής παραμένει ο Λιβαθηνός και προπονητής ο Σωτήρης Αντωνίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναδιοργάνωση του τμήματος σκάουτινγκ και η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ υπήρξε ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε ο Παπαδημητρίου από τον Αλαφούζο και έγινε αμέσως αποδεκτό. 

Σύνδεση Ακαδημίας με Παναθηναϊκό Β’, μείωση μέσου όρου ηλικίας

Επιστρέφοντας στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, ο 47χρονος τεχνικός διευθυντής του τριφυλλιού έχει αποφασίσει να υπάρξει άμεση σύνδεσή της με τον Παναθηναϊκό Β’ και να αναδιοργανωθεί πλήρως το πλαίσιο που υπήρχε μέχρι σήμερα.    

Ο επιτυχημένος τεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Σάμιος θα έχει αποκλειστικά το συγκεκριμένο ρόλο και θα επιβλέπει όλα τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, δίχως να κάθεται στον πάγκο, ενώ στη θέση του προπονητή της Κ-19 των πράσινων θα βρίσκεται, μόνος του πλέον, ο Αντρέας Ντρενόβα. 

Το κοινό πλαίσιο που ο Παπαδημητρίου επιθυμεί να δημιουργηθεί μεταξύ Ακαδημίας και Παναθηναϊκού Β’ έχει ως στόχο τη δυνατότητα προώθησης παικτών στην πρώτη ομάδα, με στόχο να βγαίνει τουλάχιστον ένας παίκτης για την πρώτη ομάδα κάθε δύο χρόνια. 

Πρώτο βήμα θα είναι το ενιαίο πρόγραμμα προπόνησης, με κοινούς εργοφυσιολόγους, γυμναστές, αλλά και παρόμοια αγωνιστική φιλοσοφία και στιλ παιχνιδιού. Πάνω σε αυτό έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, ενώ ο προπονητής του Παναθηναϊκού Β’, Σωτήρης Αντωνίου, έδειξε μάλλον ανακουφισμένος από τις εξελίξεις διότι την περασμένη σεζόν δεν υπήρχε η παραμικρή κατεύθυνση απ’ την ομάδα. 

Μία ακόμα απόφαση που πάρθηκε από τον τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού, είναι να πέσει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών του Παναθηναϊκού Β’ και να στελεχωθεί κυρίως από παιδιά της Κ-19, μαζί με ταλαντούχους παίκτες έως 18 χρόνων από το εξωτερικό. 

Επιπλέον, τα κριτήρια αξιολόγησης των παικτών της Ακαδημίας θα αυστηροποιηθούν περισσότερο.  

Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα των δομικών αυτών αλλαγών δεν θα φανούν από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά τουλάχιστον τίθεται ένα πλαίσιο για να υπάρξει σύνδεση και ενιαία φιλοσοφία, με μακροπρόθεσμο τελικό αποδέκτη την πρώτη ομάδα. 

Εξτρα μπάτζετ για το σκάουτινγκ ο Αλαφούζος, μεταγραφικό... κερασάκι μετά την Ντνίπρο