MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΘΑΝΟΣ ΜΠΟΥΖΑΣ - METROSPORT

Πόσες φορές στη σύγχρονη ιστορία του ο ΠΑΟΚ είχε την δυνατότητα να διεκδικήσει έως τέλους το πρωτάθλημα; Καμία είναι η απάντηση. Για να συναντήσουμε μία παρόμοια περίπτωση, όσο αφορά τον Δικέφαλο, θα πρέπει να ταξιδέψουμε χρονικά στο πρωτάθλημα που κατέκτησε η Λάρισα ή σε αυτά που άρπαξε το Π.Ο.Κ. την δεκαετία του 70. Φέτος αυτή η ευκαιρία δόθηκε στον ΠΑΟΚ. Η καλή του πορεία στον δεύτερο γύρο όπου έμεινε για 22 παιχνίδια αήττητος τον έφερε σε μία θέση που θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν ένας εν δυνάμει διεκδικητής. Η απώλεια και κυρίως η ήττα του από την ΑΕΚ σμίκρυνε κατά πολύ τις πιθανότητες. Ακόμη και ισοπαλία να έφερνε ο ΠΑΟΚ θα μιλούσαμε για διαφορετικό πρωτάθλημα. Τώρα με 8 αγώνες μπροστά ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει αποτέλεσμα και δη τη νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη για να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Μία νίκη τέτοιας σημασίας όχι μόνο θα του δώσει την βαθμολογική και ψυχολογική ώθηση αλλά μαζί θα βγάλει σχεδόν τον Ολυμπιακό εκτός κάδρου. Και αυτό θα γίνει όχι γιατί θα έχει χάσει τόσο πολύ έδαφος ο Ολυμπιακός όσο γιατί θα δημιουργηθεί μια τεράστια εσωστρέφεια η οποία θα είναι και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

To αριστούργημα του Μίτσελ παρμαένει ο τρόπος που προετοίμασε τον Ολυμπιακό για να πάει να κερδίσει το ματς με την ΑΕΚ στην OPAP Arena. Για το κοουτσάρισμά του τότε ειπώθηκαν πολλά. Όμως το μυστικό δεν ήταν όσα έγιναν στο γήπεδο: ήταν το πώς προετοιμάστηκε για το ματς, θέλω να πω ποια ήταν η εβδομάδα του. Την Τρίτη, τέσσερις μέρες πριν το ματς, πήγε στο ΣΕΦ να δει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα... Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη, διέκοψε την προπόνηση κι έδιωξε όλους τους παίκτες μισή ώρα πριν αυτή τελειώσει. Τους είπε ότι είναι πλήρως απογοητευμένος απ' τη συμπεριφορά τους, πως δεν γίνεται να προπονούνται τόσο νωθρά πριν από ένα ματς που πρώτα απ' όλα θα χρειαστεί ένταση. 

Δεν ξέρω τι προπόνηση κάνει, πόσο σκληρή είναι και πόσο φωνακλάς είναι. Ξέρω όμως ότι ποτέ η ομιλία του μετά από ένα ματς δεν είναι προβλέψιμη. Φέτος, μετά την πρώτη ήττα της ομάδας επί ημερών του στο πρωτάθλημα (από τον ΠΑΟΚ), οι παίκτες του περίμεναν στην πρώτη προπόνηση μία τρομερή κατσάδα. Δεν τους είπε τίποτα απολύτως: συμπεριφερόταν σαν να μην έγινε το ματς. Δύο μέρες μετά τους είπε πως έχει μόνο μία απαίτηση: να σταματήσουν να κάνουν δώρα στους αντιπάλους... Νομίζω θα έλεγε τα ίδια και μετά το ματς με τον Άρη, αλλά στο μεταξύ είμαστε στη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και το να βλέπει τα ίδια και τα ίδια δεν το άντεξε. Κατά βάθος πιστεύει πως πέρα απ' την επισήμανση δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Όπως ο καλός σχολιαστής π.χ.

ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – LIVE SPORT

Δεν χρειαζόταν το προχθεσινό, εντελώς απρόσμενο 0-0 με τον Βόλο, για να καταλάβει κανείς ότι ο παναθηναϊκός δεν διαθέτει γκολτζή σέντερ φορ. Το πρόβλημα φωνάζει από την αρχή της σεζόν και ειδικότερα από τη ρεβάνς με τη Σπάρτα Πράγας και τα άχαστα εκείνου του αποκλεισμού. Σχεδόν σε κάθε παιχνίδι αποτυπώνεται η τεράστια δυσκολία με την οποία όλοι οι παίκτες του βρίσκουν δίχτυα. Ενώ μέχρι να μπουν στην περιοχή τα κάνουν όλα σωστά, εκεί, για κάποιον περίεργο λόγο, βραχυκυκλώνουν και προχωρούν σχεδόν πάντα στη λάθος κίνηση που κοστίζει. Τα όποια γκολ έρχονται με το σταγονόμετρο και με το ζόρι. 

Ειδικά ο Σπόραρ με τον Ιωαννίδη έχει φανεί επανειλημμένα ότι μπορούν να κάνουν ένα σωρό άλλες δουλειές, αλλά εκείνο για το οποίο τους έφεραν στην ομάδα δεν το κατέχουν τόσο καλά. Μάλιστα, όταν τυχαίνει, όπως την Κυριακή, η ομάδα να χάνει ένα από τα (αρκετά) πέναλτι που έχει πάρει φέτος, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χαθούν βαθμοί που κανείς δεν υπολόγιζε. Το πρόβλημα φυσικά δεν πρόκειται να λυθεί. Ο Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του είναι υποχρεωμένοι να πάνε με αυτό το κουσούρι ως το τέλος και... ό,τι ήθελε προκύψει... Όσον αφορά το χαμένο πέναλτι στο 98', μας γλίτωσε από εκείνα τα χαζοχαρούμενα μεταφυσικά περί... “μαχητικής ψυχής” που θα τα ακούγαμε πάλι, καθώς μερικοί τα πιστεύουν κιόλας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Η ισοπαλία με τον Βόλο έφερε παγωμάρα σ όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού και μάλλον μία αμηχανία που δεν είχαν συνηθίσει οι Πράσινοι. Η δε νίκη της ΑΕΚ στην Τούμπα φέρνει τους Πράσινους και πάλι ισόβαθμους στην κορυφή με την Ένωση. Κι εδώ υπάρχουν οι δύο -κυρίαρχες αυτή τη στιγμή στον κόσμο του Παναθηναϊκού- απόψεις. 

Η πρώτη που λέει ότι αν τον Αύγουστο του έλεγαν του Παναθηναϊκού ότι θα είναι πρώτος στην 28η αγωνιστική θα το… αγόραζε και με το παραπάνω. Και η δεύτερη πως αν στο φινάλε του πρώτου γύρου (συν 8 από την ΑΕΚ) του έλεγαν πως θα είναι ισόβαθμες μαζί της σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος, θα το θεωρούσε αποτυχία. Στην πραγματικότητα τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. 

Το ειδικό βάρος του Παναθηναϊκού μαζί με την περσινή του πορεία και την κατάκτηση του Κυπέλλου όρισαν τον φετινό στόχο από νωρίς: η πρώτη δυάδα. Άρα ο πρωταθλητισμός. Και ήταν ο Γιοβάνοβιτς εκείνος που το είχε δηλώσει πρώτος απ’ όλους. Όσο για το συν οχτώ του πρώτου γύρου; Η εικόνα των δύο ομάδων δεν συμφωνούσε με τον βαθμολογικό πίνακα.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ – ΩΡΑ

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Ματίας Αλμέιδα. Ότι έχει εμφυσήσει στην ομάδα τη νοοτροπία που πάντα ονειρευόμασταν, τη νοοτροπία του «Never Give Up». Κι όπως σήκωσε το κεφάλι και δεν... μάσησε από τις γκέλες, αντιστοίχως τώρα δεν υπάρχει μια στο εκατομμύριο να εφησυχάσει ή να πιεστεί, επειδή οι αντίπαλοί της θα τη χρίσουν τεχνηέντως φαβορί.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό που είδαμε στην Τούμπα, για τη νοοτροπία της ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν μπορεί να υπάρξει. Η αντίδραση της ομάδας μετά την ακύρωση ενός πεντακάθαρου γκολ, η αντίδραση μετά την επόμενη αδικία με τη μη αποβολή του Αουγκούστο, η αντίδραση μετά τη σωστή ακύρωση του γκολ του Τζαβέλλα, ήταν λες και ο Ματίας είχε κάνει τους παίκτες του να πιστέψουν ότι έπρεπε να νικήσουν 0-3 για να προκριθούν!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ – ΦΩΣ

Όπως και να το δει κανείς, είναι λάθος να μένει σε αυτή τη φάση της σεζόν ο Ολυμπιακός με υπηρεσιακές λύσεις. Κι ενώ υπάρχει αύριο ίσως και το πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς (μέχρι το επόμενο). Γιατί αν ο Ολυμπιακός δεν νικήσει τον ΠΑΟΚ, θα πρέπει να πάει την Κυριακή στη Λεωφόρο, μόνο για το «διπλό». Με αυτά έπρεπε να ασχολείται τώρα και όχι με το θέμα προπονητή και την τρίτη αλλαγή τεχνικής ηγεσίας στην ίδια σεζόν.

Η απόφαση του Μίτσελ να αποχωρήσει και να «πάει σπίτι του» αιφνιδίασε τον Ολυμπιακό πολύ περισσότερο απ’ όσο τον αιφνιδίασε προχθές ο Άρης στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Κι είναι μια εξέλιξη για την οποία προφανώς και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας προπονητής, ο οποίος θεωρεί ότι σε κάθε αποτυχία πηγαίνει στράφι η και μπαίνει σε πλαίσιο αποδόμησης όλη η δουλειά που έχει κάνει για καιρό, ώστε να επαναφέρει την ομάδα του ισότιμη διεκδικήτρια ενός πρωταθλήματος. Και για το ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν ισότιμος διεκδικητής στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν (κυρίως όταν είχε φτάσει στο -12) ασφαλώς και δεν ευθύνεται ο Ισπανός.

Η λογική του ποδοσφαίρου λέει ότι μια ομάδα που αλλάζει τρεις προπονητές στην ίδια χρονιά δεν μπορεί να φτάσει στους στόχους της. Όπως δεν έχει λογική και το ότι ο Ολυμπιακός είναι ακόμη μόνο τρεις βαθμούς πίσω από τους πρώτους, ενώ δεν έχει κερδίσει κανένα ντέρμπι (ούτε ευρωπαϊκό ματς) φέτος στο γήπεδό του. Αν μπορέσει και τα ανατρέψει όλα αυτά στην πορεία, θα μιλάμε για ποδοσφαιρικό θαύμα. Κι αν γίνει αυτό το θαύμα, ο αξιοπρεπείς έως το τέλος Μίτσελ, θα έχει τη δική του μεγάλη συμβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (4/4): «Μίτσελ, ένας καλός... σχολιαστής - Ο Παναθηναϊκός πληρώνει την απουσία φορ-γκολτζή»