MENU

Είναι μια από εκείνες τις εκφράσεις που κάνουν πάταγο στα social media. Είναι εκείνο το περίφημο πώς ξεκίνησε και πώς πάει… Ξεκίνησε πριν είκοσι μήνες περίπου, Γενάρη του 2021, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να παίρνει την απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα. Είχε όνειρα. Είχε φιλοδοξίες. Είχε μια προσωπικότητα και ένα φαίνεσθαι, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να προσδώσει αίγλη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μέρα με τη μέρα, αμφότερα αλλοιώθηκαν. Έγιναν ένα με όσα μοιάζει να πρεσβεύει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια – απομακρύνθηκαν από εκείνα που ο ίδιος ο Έλληνας αμυντικός είχε στο νου του. Είχε στο μυαλό του.

Πώς ξεκίνησε, λοιπόν;

«Θα πρέπει να δούμε αν το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αντέξει χαρακτήρες και προσωπικότητες σαν τη δική μου. Σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ ότι εγώ είμαι η μεγάλη προσωπικότητα που δεν βλέπει κανέναν άλλον μπροστά του. Αυτό που θέλω να δω είναι αν το ποδόσφαιρό μας θα δεχτεί ανθρώπους σαν εμένα με τις παραστάσεις και τις εμπειρίες που έχουν και θέλουν να αλλάξουν το άθλημα. Ας μην ξεχνάμε, ότι ερχόμενος στον Ολυμπιακό, χωρίς να έχω μεγαλώσει ως οπαδός του συλλόγου, έχοντας συμβεί και το περσινό περιστατικό που με έβριζε το γήπεδο και βιώνοντας αυτά που βιώνω στα social media από τους οπαδούς της ΑΕΚ, είναι μια πρόκληση για μένα. Είναι η αρχή μιας μεγάλης δοκιμασίας για το τι θα ακολουθήσει μετά».

Στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είχε όνειρα. Να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να βάλει τέλος στην τοξικότητα. Να μπορούν να αποδεχτούν οι οπαδοί την διαφορετικότητα, να αποδέχονται την ήττα, να αντέχουν την ανωτερότητα του αντιπάλου. Τι απέγινε εκείνος ο Σωκράτης; Στην ίδια συνέντευξη (στο θα αναφερθεί τόσο στον Λορέντζο Σέρα Φερέρ, όσο και στον Ντέμη Νικολαΐδη. Εν ολίγοις, σε ένα παρελθόν, το οποίο ο Ολυμπιακός είχε διαγράψει από το βιογραφικό του όταν τον ανακοίνωσε. Ήταν το πρώτο δείγμα της αλλοίωσης που θα αποδεχόταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Το θέμα θίχτηκε από τα media. Θίχτηκε από τα social media. «Τι διάολο ρε πιστόλι σού 'βγαλαν και τους ακολούθησες? Πως δέχεσαι να σου αρχίζουν το βιογραφικό σου από το "αποκτήθηκε απ' τη Τζένοα"? Πως δέχεσαι να σου διαγράφουν την τρυφερή ηλικία των ονείρων σου, και την ομάδα «εφαλτήριο»,  που με τόση δουλειά, ταλέντο και υποστήριξη σε απογείωσε σ' αυτό το τεράστιο ταξίδι σου?», είχε γράψει ο Παντελής Θαλασσινός. Τι σημασία έχει για τη συζήτηση ο Παντελής Θαλασσινός; Καμία, ωστόσο όσα είχε γράψει τότε εξέφραζαν κατά μέσο όρο όσα σκέφτονταν όλοι εκείνοι που έμειναν άφωνοι με την παρεμβατικότητα του Ολυμπιακού στο βιογραφικό του.  

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν αντέδρασε. Κι ας είχε όνειρα να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Ναι, πέρσι στο Καραϊσκάκης φώναζαν «Π…η Παπασταθόπουλε» (γέλια). Να σου πω την αλήθεια, αυτό θα είναι η μεγάλη πρόκληση. Να το αλλάξουμε όλο αυτό. Να αναγκάσω αυτούς που με έβριζαν πέρσι να με αποθεώνουν φέτος. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε αυτό».

Ήρθε, όπως και ο Άκης Ζήκος θύμισε, από μια καριέρα γεμάτη παραστάσεις. Εκεί όπου το λάθος είναι ανθρώπινο και ο διαιτητής είναι κάτι σαν τον πελάτη: Έχει δίκιο, κι αν τύχει και έχει άδικο, πρέπει να το αποδεχτείς και να συνεχίσεις τη δουλειά σου. «Φυσικά όταν χάνεις έναν αγώνα εξαιτίας μιας απόφασης του VAR είναι λογικό να απογοητεύεσαι. Δεν είμαι, ωστόσο, ο ειδικός για να μπορώ να πω εάν πρέπει να υπάρχει στα γήπεδα ή όχι. Νομίζω πως το VAR στην τελική βοηθάει τους διαιτητές. Είναι ο πρώτος του χρόνος στην Αγγλία. Φυσικά και θα βελτιωθεί, όλοι είναι σίγουροι πως θα συμβεί στα επόμενα χρόνια. Πρέπει να το σεβόμαστε».

Η δήλωσή του μοιάζει σαν το ξεκίνημα των παραμυθιών. «Μια φορά κι έναν καιρό», αλλά δεν είναι τόσο μια φορά, ούτε τόσο έναν καιρό. Είναι τον Ιανουάριο του 2020, περίπου δυόμιση χρόνια πριν, και είναι εκείνος ο Σωκράτης που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι έκανε, τελικά; Άρχισε να ανεβάζει στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media το πρόγραμμα του MEGA. Διαχώρισε την καριέρα του – σε καριέρα ποδοσφαιριστή Ολυμπιακού και καριέρα ποδοσφαιριστή Εθνικής ομάδας. «Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι την Εθνική, αλλά τον Ολυμπιακό. Στην περίπτωση που υπάρξει νέος προπονητής και αναφερθεί στο όνομά μου και θέλει να μιλήσει μαζί μου, θα μιλήσω μαζί του. Θα του πω τις σκέψεις μου και στο τέλος θα έχουμε μια κατάληξη».

Έκανε δηλώσεις όμοιες κυβερνητικού εκπροσώπου για το πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση, όταν η κυβέρνηση έκανε μια κίνηση. «Ο Ολυμπιακός μεγάλωσε ως ομάδα, το ότι ανανέωσε το συμβόλαιο του προπονητή αυτή την συγκεκριμένη στιγμή δείχνει πως έχει αλλάξει τρόπο σκέψης, έχει δικό του τρόπο, σκέφτεται διαφορετικά, δεν έχει σχέση με άλλες ομάδες, πλέον είναι ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός δεν σκέφτεται μόνο τους τίτλους, έχει ανοίξει την σκέψη του για το μέλλον. Η ανανέωση αυτή δείχνει πως ο Ολυμπιακός σκέφτεται πλέον ως ευρωπαϊκή ομάδα».

Πήγαινε σε όλα τα γήπεδα και διαμαρτυρόταν. Άρχισε να ζητάει συνέχεια πέναλτι. Και φέτος, ειδικά μετά τη μεταγραφή του Κώστα Μανωλά, ανέλαβε το ρόλο του ξεπλύματος. Το ρόλο της μετατόπισης ευθυνών, την ευθύνη να ρίχνει χρυσόσκονη για να μην φαίνεται η πραγματικότητα. Το έκανε – προς έκπληξη όλων – στον αγώνα με την Καραμπάχ. Ο Ολυμπιακός παρέμενε χωρίς νίκη στον όμιλο του Europa League, αλλά για τον Σωκράτη έφταιγε το γήπεδο και οι κάρτες! «Έπειτα από τόσα παιχνίδια που δεν είχαμε κερδίσει, μπήκαμε πρώτα για να μην χάσουμε κι έπειτα αν καταφέρουμε να κερδίσουμε. Είχαμε καλές και κακές στιγμές, αλλά μετά από μία δύσκολη περίοδο, που συνέβησαν πολλά, αρχίζουμε να χτίζουμε κάτι δύσκολο. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν πολύ κακός, υπήρξαν κάποιες ανεξήγητες αποφάσεις από τον διαιτητή, κυρίως στο δεύτερο μέρος, με κάποια φάουλ και κάρτες που δεν δόθηκαν. Με βάση αυτά, το 0-0 ήταν δίκαιο».

Το έκανε ξανά – όχι προς έκπληξη όλων, αφού είναι πάγια τακτική του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα – μετά την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό. «Σίγουρα μας επηρέασε γιατί 3-4 φάσεις έξω από την περιοχή δεν δόθηκαν, ενώ και του Όλεγκ ήταν πέναλτι. Σίγουρα αυτό μας έβγαλε από τη συγκέντρωσή μας. Αλλά όπως είπε ο προπονητής έπρεπε να κρατήσουμε τη χημεία που έχουμε και αυτό έγινε».

Πάνω σε αυτά τα λόγια γράφτηκαν άρθρα επί άρθρων. Επειδή είναι σχεδόν σοκαριστικό να βλέπεις πώς ξεκίνησε κάτι και πώς πάει… Επειδή μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει και μόνο προς τα κάτω υπάρχει. Επειδή, εντέλει, υπάρχει και μια άλλη ρήση του Σωκράτη.

«Για να βρείτε τον εαυτό σας, σκεφτείτε για τον εαυτό σας».

«Αυτός που θέλει να αλλάξει τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξει τον εαυτό του»!