MENU

Ένας... χαμός έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Ελληνικής πάλης, μετά την απόφαση των αθλητών να μην κατέβουν στους Πανελλήνιους αγώνες που θα λάμβαναν χώρα στο Κιλκίς, διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση της Ομοσπονδίας προς το πρόσωπό τους, όσο και για τις απειλές που δέχθηκε σύμφωνα με τους ίδιους ο Γιώργος Πιλίδης από τον πρώην πρόεδρο της ΕΛ.Ο.Π, Κωνσταντίνο Θάνο.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν, το SDNA μίλησε με τον παγκόσμιο πρωταθλητή πάληςΓιώργο Πιλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην απόφαση των συναθλητών του για αποχή, όσο και για την τραγική όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος κατάσταση που επικρατεί στον χώρο.

Παράλληλα, το SDNA επικοινώνησε και με τον πανελλήνιο πρωταθλητή του ΠΑΟΚ, Ηλία Παγκαλίδη, ο οποίος βρέθηκε στο Κιλκίς και μίλησε για τα όσα συνέβησαν εκεί, ως αυτόπτης μάρτυρας αλλά και ως διαμαρτυρόμενος προς την Ομοσπονδία, μαζί με την πλειοψηφία των αθλητών που δεν αγωνίστηκαν.

Ξεκινώντας την κουβέντα, ο Γιώργος Πιλίδης ανέφερε για το Πανελλήνιο:

«Στο Κιλκίς αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά συγκλονιστικό, διότι όλοι οι αθλητές από τα σωματεία, αγανακτισμένα με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της ομοσπονδίας και αυτού που πραγματικά την διοικεί, διεκδίκησαν το δίκιο τους. Ή πρέπει η αθλητική ομοσπονδία να εκπληρώνει τον σκοπό της, δηλαδή τα απλά πράγματα, να πληρώνονται τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής των αθλητών και των προπονητών τους στις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ μέχρι σήμερα τα πληρώνουν από την... τσέπη τους, πηγαίνοντας στα παγκόσμια πρωταθλήματα χωρίς προπονητή, ή αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουν να αγωνίζονται, παριστάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα.

Για τις βιαιοπραγίες που ακούστηκαν ότι συνέβησαν, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, επειδή τρόμαξαν που είδαν αθλητές και πρωταθλητές της πάλης σύσσωμους και αποφασισμένους να εξυγιανθεί η ομοσπονδία, για την οποία ο πρώην αντιπρόεδρος, κύριος Κολιτσόπουλος, έχει καταγγείλει μαϊμού σωματεία και σεξουαλικά αδικήματα».

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ομοσπονδία της Πάλης;

«Απορώ πως μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί κανένας υπεύθυνος, ούτε ο κύριος Αυγενάκης, ούτε ο Γ.Γ.Α, κύριος Μαυρωτάς, ούτε η Ολυμπιακή Επιτροπή που έχει μάλιστα μέλος τον κύριο Φίλη, που είναι απεσταλμένος της ομοσπονδίας (!), ούτε οι αρμόδιοι αθλητικοί εισαγγελείς.

Πραγματικά, έχω μείνει άφωνος που βγήκα και έκανα τόσο σοβαρές καταγγελίες, γιατί στην περίπτωσή μου, ο μοναδικός που ασχολούνταν και έκοψε τον προπονητή μου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βρισκόμενος καθημερινά στην Ομοσπονδία, είναι ο πρώην πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Π, κύριος Θάνος και κανένας υπεύθυνος του Ελληνικού κράτους δεν ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει τι συμβαίνει στην Ομοσπονδία και ποιος πραγματικά την διοικεί. Τα ίδια και χειρότερα, έχουν καταγγείλει και το σωματείο που εκπροσωπεί τους αθλητές αλλά και το σωματείο προπονητών που ενώ διόρισαν εκπρόσωπό τους για να συμμετέχει στο συμβούλιο της ΕΛ.Ο.Π, σύμφωνα με το νόμο Αυγενάκη, με την Ομοσπονδία να αδιαφορεί και να ορίζει άλλους, οι οποίοι καταγγελθεί ως μη νόμιμοι».

Τι συνέβη με εσένα και τον κύριο Θάνο;

«Η αλήθεια είναι ότι αναγκάστηκα να εγκαταλείψω για ένα χρονικό διάστημα την πάλη, που είναι η μεγάλη μου αγάπη, αφού είχα καταφέρει σειρά μεταλλίων, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων, επειδή έπρεπε να βρω τρόπο να ζήσω. Τελικά, ο προπονητής μου, κύριος Χαφουσίδης, με έπεισε να ξαναγυρίσω στην πάλη, πιστεύοντας σε μένα ως αθλητή. Μετά από την πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Κώστας Θάνος αναγκάστηκε να μου δώσει σημασία. Με κάλεσε λοιπόν στο γραφείο του προέδρου της ΕΛ.Ο.Π, μαζί με την συναθλήτριά μου, Μαρία Περβολαράκη, προκειμένου να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας μας.

Εκεί, μου ξεκαθάρισε ότι αφού είχα ήδη προπονηθεί μόνος μου στην Κρήτη, χωρίς προπονητή, μου είπε ότι στην Σπάρτη που θα συνεχιζόταν η Ολυμπιακή προετοιμασία, πάλι δεν θα μου κάλυπτε τα ελάχιστα έξοδα του προπονητή μου, δηλαδή εισιτήρια και διαμονή (περίπου 500 ευρώ). Μετά από αυτά, κατάλαβα ότι δεν υπάρχει λόγος να μεταβώ εκεί χωρίς προπονητή και παρέμεινα στον Ασπρόπυργο, να προπονούμε όπως πάντα, σε εξοντωτικές συνθήκες θερμοκρασίας, μιας και ήταν Ιούνιος. Επίσης, ο κύριος Θάνος, μου ξεκαθάρισε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν επέτρεπε να έρθει ο κύριος Χαφουσίδης, παρ' ότι ήταν και αυτός ομοσπονδιακός προπονητής.

Πέρασα ενάμιση φρικτό μήνα, γεμάτο άγχος και αγωνία, για το πως θα πάω μόνος μου στο Τόκυο και τι θα κάνω χωρίς τον προπονητή μου, αντί να ασχολούμαι με ηρεμία, με την προπόνηση και την απόδοσή μου, με το κατάλληλο κλίμα και με τις εγκαταστάσεις που χρειάζεται ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, (π.χ παλιότερα πήγαιναν σε μέρη με υψόμετρο για να βελτιωθεί η σωματική απόδοση των πρωταθλητών, αυτά μάλλον για τον κύριο Θάνο είναι άγνωστα ή ασήμαντα).

Τελικά, ήρθε ο προπονητής μου με την μεσολάβηση και την απόφαση του κυρίου Καπράλου. Όμως, εμένα έως τότε μου είχε φύγει η... ψυχή. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχα τραυματιστεί και δεν απέδωσα όπως έπρεπε. Μόλις γύρισα, ο κύριος Θάνος με χλεύασε, λέγοντας με «Σε είδαμε τι κατάφερες, που ήθελες και τον προπονητή σου». Εγώ όμως, με την βοήθεια του προπονητή μου, ανάρρωσα από τον τραυματισμό μου και πήγα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, φέρνοντας το χρυσό μετάλλιο το Νοέμβριο του 2021, με δικά μου έξοδα, πληρώνοντας διαμονή και μεταφορικά τόσο για εμένα όσο και για τον κόουτς. Αναρωτιέμαι, αν η ομοσπονδία που έχει κρατική επιχορήγηση 700.000 ευρώ τον χρόνο, δεν μπορεί να καλύψει τους αθλητές που κατεβαίνουν σε παγκόσμιους αγώνες και των προπονητών τους, τότε γιατί δεν το έχουν κλείσει ακόμα αυτό το μαγαζί;

Ελπίζω ο κύριος πρωθυπουργός να ασχοληθεί με όσα συμβαίνουν στην ομοσπονδία της πάλης, διότι υπάρχει συναθλητής μου που έχει καταγγείλει θέματα για σεξουαλικά αδικήματα και κανείς δεν δίνει σημασία. Η κάλυψη αυτών που διοικούν την ομοσπονδία πρέπει να σταματήσει, κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Η τοποθέτηση του Ηλία Παγκαλίδη για τα γεγονότα στο Κιλκίς και πως τα έζησε:

«Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι όλοι οι σύλλογοι προετοιμάστηκαν κανονικά για τους αγώνες, εγώ συγκεκριμένα είχα χάσει 10 κιλά γι' αυτούς τους αγώνες, όπως και πολλοί ακόμα συναθλητές μου. Πηγαίνοντας στο Κιλκίς όπου ήταν να πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο, η πλειοψηφία των αθλητών από τους περισσότερους συλλόγους μαζεύτηκε έξω από το γήπεδο, προκειμένου να συζητήσουμε τα πάρα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της πάλης, την στιγμή που τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την αμεριμνησία και αδιαφορία που δείχνει η Ομοσπονδία αλλά και η Πολιτεία.

Κάπως έτσι, αποφασίσαμε να μη συμμετέχουμε στους αγώνες, μιας και δεν έχει νόημα να βγάλουμε πρωταθλητές για τις Εθνικές Ομάδες, αφού επί της ουσίας αυτές δεν λειτουργούν, βασικά δεν υπάρχουν. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να ακουστούμε, μιας και κανείς δεν συγκινείται από αυτά που λένε δημόσια οι αθλητές αποφασίσαμε να μην αγωνιστούμε και να αναρτήσουμε πανό διαμαρτυρίας προς τους υπεύθυνους της υπάρχουσας κατάστασης στον χώρο μας. Δεν υπάρχει καμία στήριξη, δεν πηγαίνουμε σε τουρνουά ούτε σε προετοιμασίες, είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σχέση με αθλητές άλλων χωρών.

Παράλληλα, δεν γίνεται να δημιουργούμε έναν σύλλογο αθλητών με νόμιμες διαδικασίες όπου εμπεριέχει εξαιρετικά διακεκριμένους αθλητές για να είναι δίπλα μας και να μην αναγνωρίζεται από την ομοσπονδία, ώστε να μην ακουστούν οι απόψεις μας, βάζοντας δικά της άτομα για να την εξυπηρετούν. Όσον αφορά τον Γιώργο Πιλίδη, θα πρέπει να ξέρει ότι η πλειοψηφία των αθλητών είναι δίπλα του, ένας εξαιρετικός αθλητής και άτομο και έχει την στήριξή μας. Ένας πρωταθλητής ο οποίος είχε απαράδεκτη μεταχείριση από τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΟΠ. Αλλά δυστυχώς έτσι είναι στην Ελλάδα, αν δεν πας στο Survivor δε σε ξέρει κανείς, δε θα σου δώσει κανείς σημασία, δε θα ακουστείς. 

Γι' αυτούς τους λόγους λοιπόν, ανακοινώσαμε ότι δεν θα συμμετέχουμε στους αγώνες με δική μας πρωτοβουλία και θέληση, λέγοντας ότι όποιος αθλητής θέλει να αγωνιστεί, μπορεί να το κάνει ελεύθερα. Δεν υπήρξε κανένας εκφοβισμός και καμία μορφή βίας από κάποιον αθλητή σε άλλον. Το μόνο περιστατικό που συνέβη είναι ανάμεσα σε δύο προπονητές και είναι θλιβερό το πως συγκεκριμένα μέσα και "δημοσιογράφοι" το ρίξανε στους αθλητές, χωρίς καμία ντροπή, για να εξυπηρετήσουν σκοπούς».

Πιλίδης στο SDNA: «Δεν αντέχουμε άλλο, ασχοληθείτε με την ομοσπονδία της πάλης!»