MENU

Ο δεύτερος τελικός της Basket League ολοκληρώθηκε με το buzzer beater του Βασίλη Σπανούλη και τον Παναθηναϊκό να «φωνάζει» για βήματα του αρχηγού του Ολυμπιακού, απειλώντας αρχικά και με ένσταση.

Η διαιτητική τριάδα του ντέρμπι (Αναστόπουλος, Κορομηλάς, Μάνος) μπήκε τελικά στο... ψυγείο για τα αμέσως επόμενα παιχνίδια της σειράς, καθώς και των μικρών τελικών. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα διαιτητικό «τρίο» τιμωρείται έπειτα από ματς που κρίνεται, στο τέλος, υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, τη φετινή σεζόν, που ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να παλέψει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για μία νίκη. Οι ηττημένοι διαμαρτυρήθηκαν, οι διαιτητές τιμωρήθηκαν, αλλά η ιστορία... επαναλήφθηκε ξανά και ξανά και αυτό είναι που αν μη τι άλλο δημιουργεί απορίες.

Υπάρχουν πέντε περιπτώσεις, πριν από τον τελικό του ΟΑΚΑ, που οι «ερυθρόλευκοι» καθάρισαν στο τέλος το παιχνίδι, οι γηπεδούχοι εξέφρασαν -πότε εντονότερα, πότε πιο ήπια- παράπονα και η κατάληξη ήταν ίδια.

Aπό την Πυλαία... στην Πάτρα, ίδια «ιστορία»

Oι πρώτες δυσκολίες για την ομάδα του Σφαιρόπουλου ήρθαν την 4η αγωνιστική, όταν ο Ολυμπιακός χρειάστηκε την παράταση για να φύγει από την Πυλαία με την νίκη (99-104). Οι διαιτητές Παπαπέτρου, Πουρσανίδης και Ψαριανός δεν κλήθηκαν να σφυρίξουν σε κάποια αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής. Μάλιστα, ο διαιτητής Πουρσανίδης «κατέβηκε» στην Α2, την εβδομάδα που ακολούθησε, για το παιχνίδι της Λιβαδειάς με τον Δούκα.

http://www.youtube.com/embed/Ux-YZr0K1z4?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Στην 10η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το «Ζηρίνειο» (73-75) με την Κηφισιά να διαμαρτύρεται πολύ έντονα για φάουλ στον Γλυνιαδάκη με το σκορ στο 73-74 και 8" να απομένουν για το φινάλε.

Γκόντας, Σταματόπουλος, Παντελίδης είχαν διευθύνει το παιχνίδι και έμειναν εκτός ορισμών για την 12η αγωνιστική. Απαραίτητη υποσημείωση: δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός στα παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής, γιατί οι διαιτητές 10ης και 11ης αγωνιστικής είχαν οριστεί την ίδια ημέρα.

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο «Νick Galis Hall», για την 24η αγωνιστική, ήταν επίσης επεισοδιακό με τους «ερυθρόλευκους» να φεύγουν νικητές στο φινάλε (70-74) και τον Άρη να έχει παράπονα από τη διαιτησία. Τα εντονότερα προέκυψαν για ένα κάλαθι του Τζέρελ ΜακΝίλ που δεν μέτρησε εσφαλεμένα.

Χριστοδούλου, Κορομηλάς και Σταματόπουλος «σφύριξαν» το παιχνίδι, αλλά για τα παιχνίδια της 25ης αγωνιστικής που ακολούθησε έμειναν στο... ψυγείο. Μάλιστα, ο διαιτητής Σταματόπουλος σφύριξε παιχνίδι της δεύτερης κατηγορίας και, συγκεκριμένα, τον αγώνα μεταξύ του Πευκοχωρίου και των Μαχητών.

Μία αγωνιστική αργότερα, η ομάδα του Σφαιρόπουλου δοκιμάστηκε στην Πάτρα -κόντρα στον Απόλλωνα- και πήρε με μεγάλη δυσκολία το «διπλό» με 72-77. Πολλές συζητήσεις και παράπονα υπήρξαν για τη διαιτησία, καθώς και για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός σκόραρε στα τελευταία 9 λεπτά αποκλειστικά από τη γραμμή των βολών.

Οι διαιτητές Παπαπέτρου, Γεωργιάδης και Χαλαμπαλάκης έμειναν εκτός ορισμών για την επόμενη (26η) και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο άπειρος, μάλιστα, Χαλαμπαλάκης βρέθηκε στα παρκέ της Β' Εθνικής, την εβδομάδα που ακολούθησε, για το παιχνίδι μεταξύ του Ηρακλείου και του Εργοτέλη.

Στην ίδια κατηγορία μπαίνει και το παιχνίδι της κανονικής περιόδου (22η αγωνιστική) με την ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε με 93-100 στην δεύτερη παράταση. Από πλευράς ΑΕΚ υπήρχαν ορισμένα παράπονα και από το διαιτητικό τρίο (Γκόντας, Αναστόπουλος, Ψαριανός) μόνο ο πρώτος ορίστηκε σε αγώνα της 23 αγωνιστικής.

Σύμπτωση ή όχι;

Συνολικά, λοιπόν, υπάρχουν έξι περιπτώσεις που η τιμωρία των διαιτητών έρχεται ως συνέχεια έξι... θρίλερ που έβγαλαν νικητή τον Ολυμπιακό, μακριά από το «σπίτι» του.

Σχεδόν σε όλα αυτά τα παιχνίδια, οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τη διαιτησία (σε άλλες δίκαια, σε άλλες υπερβολικά, σε άλλες χαμηλόφωνα) και επίσης σε όλες τις περιπτώσεις, οι διαιτητές πήραν ρεπό να ξεκουραστούν. Το οξύμωρο δηλαδή ειναι πως ενώ πράγματι υπήρξαν περιπτώσεις που πήρε ευνοϊκά σφυρίγματα, την ίδια ώρα οι επικεφαλής της διαιτησίας με ευκολία τους έστελναν στην εξέδρα... Άλλος θα πει ότι είναι σύμπτωση, άλλος όχι… Μόνο οι διαιτητές και η ΚΕΔ πάντως, γνωρίζουν αν οι αποφάσεις τους «έτυχαν» ή «πέτυχαν»…

Ολυμπιακός & Τιμωρίες Διαιτητών: Έξι φορές σύμπτωση...