MENU

Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα μοιάζουν κάπως μπερδεμένα. Η ομάδα ουσιαστικά μέσα σε πέντε χρόνια έχει περάσει τέσσερις εποχές. Πρώτα εκείνη με την κατάκτηση της Euroleague, ύστερα αυτήν με την καλή πορεία και το Final Four της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια την επιστροφή στον ελληνικό «θρόνο» με το ρόστερ να χτίζεται από την αρχή και πλέον το γνωστό «πλάνο ελληνοποίησης». Η στιγμή που τον άλλαξε: Η στιγμή που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού είναι η αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς το καλοκαίρι του 2012. Ο Σέρβος προπονητής μαζί με τον συνεργάτη του, Δημήτρη Ιτούδη, έφυγαν έχοντας κατακτήσει τα πάντα με το «τριφύλλι» και οι «πράσινοι» κλήθηκαν να βρουν λύσεις για την νέα μέρα. Ο κοινός παρανομαστής: Οι τίτλοι. Ο Παναθηναϊκός παρά τα όσα σκαμπανεβάσματα είχε και έχει αυτά τα χρόνια δείχνει πως έχει το «κλειδί» και νικάει στα κρίσιμα παιχνίδια τον Ολυμπιακό. Με ή χωρίς πλεονέκτημα έδρας, η «πράσινη» κυριαρχία εντός συνόρων συνεχίζεται. Κοινός παρανομαστής όλων των παραπάνω εποχών και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, πιστός «στρατιώτης» της ομάδας. Η μεγαλύτερη επιτυχία: Η κατάκτηση της Euroleague το 2011 στην Βαρκελώνη. Η τελευταία «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Στα πιο πρόσφατα, επιτυχία θεωρείται το 5-0 στους εγχώριους τίτλους κόντρα στον Ολυμπιακό από την αλλαγή εποχής και την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς και έπειτα.Ο προβληματισμός: Το πλάνο που υπάρχει και οι κινήσεις που έγιναν. Η «ελληνοποίηση» έπρεπε να είχε αρχίσει πιο νωρίς και η μετάβαση δείχνει να είναι ανώμαλη. Οι μεταγραφές των ξένων προβληματίζουν, ειδικά εκείνες που έγιναν το καλοκαίρι του 2012 και το εκείνο του 2014. Η μετάβαση: Δεν είναι ομαλή. Αν και ο Παναθηναϊκός διατηρεί την κυριαρχία του, αγωνιστικα φαίνεται πως οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να κάνουν πιο σίγουρες κινήσεις και να πάνε... βήμα-βήμα, πράγμα που δεν έγινε. Μια ματιά στα ρόστερ θα σας πείσει.

Τα ρόστερ του Παναθηναϊκού

2010-20112011-2012

2012-2013

2013-2014

Επιπλέον, στον Παναθηναϊκό της σεζόν 2013-2014 ήταν και οι: Μάικ Μπράμος (φόργουορντ), Ραμέλ Κάρι (γκαρντ), Μάικ Μπατίστ (σέντερ), Ρόκο Λένι Ούκιτς (γκαρντ), Στεφάν Λάσμε (σέντερ), Ζακ Ράιτ (γκαρντ), Γιόνας Ματσιούλης, Πινγκ Σανγκ (σέντερ), Γιώργος Αποστολίδης (γκαρντ). 2014-2015

Ο Ολυμπιακός από την άλλη παρουσιάζει δύο πρόσωπα αυτή την πενταετία. Από την μία είναι συνεπείς στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, κάνοντας μικρά... θαύματα (τέσσερα Final Four και δύο κατακτήσεις σε πέντε χρόνια). Από την άλλη, εντός συνόρων δεν μπορεί να φτιάξει τη δική του αυτοκρατορία και δείχνει να μην έχει τον έλεγχο απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο.Η στιγμή που τον άλλαξε: Το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη. Ο Έλληνας φόργουορντ έγραψε το τελικό 62-61 στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Το back to back στο Λονδίνο εδραίωσε την ευρωπαϊκή πρωτιά της ομάδας. Ο κοινός παρανομαστής: Ο Βασίλης Σπανούλης και οι καλές εμφανίσεις στην Euroleague. Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» έχει πιάσει λιμάνι και δεν το αφήνει. Με εκείνον για.. μπροστάρη οι Πειραιώτες έχουν σταθερά καλή εικόνα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, έχοντας φτάσει σε δύο μεγάλους θριάμβους. Η μεγαλύτερη επιτυχία: Φυσικά, οι δύο τίτλοι σε Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο. Η ευρωπαϊκή κορυφή ήταν δική του για δύο σερί σεζόν. Φέτος στην Μαδρίτη θα ψάξει την επιστροφή του στην θέση Νο. 1. Ο προβληματισμός: Όσο καλός κι αν είναι στην Euroleague ο Ολυμπιακός, στην Ελλάδα και κυρίως κόντρα στον Παναθηναϊκό δείχνει να έχει πρόβλημα. Σε μια περίοδο που οι «πράσινοι» είναι ευάλωτοι και σε μεταβατικό στάδιο, η ομάδα του Πειραιά έχει χάσει πέντε σερί τίτλους! Μοναδική εξαίρεση η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2012. Η μετάβαση: Συγκριτικά με αυτήν του Παναθηναϊκού, η μετάβαση από την εποχή των μεγάλων μπάτζετ στη σημερινή από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού είναι πιο ομαλή. Οι «ερυθρόλευκοι» χτύπησαν... φλέβα χρυσού με τις περιπτώσεις των Μάντζαρη, Σλούκα, Παπανικολάου και συνεχίζουν να επενδύουν σταδιακά σε νέους παίκτες. Παράλληλα, έχουν βρει κατά καιρούς Αμερικανούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν και δεν ήταν τα... πρώτα ονόματα πριν πάνε στο ΣΕΦ (Χάινς, Λο, Ντάνστον, Λοτζέσκι κ.ά.). 

Τα ρόστερ του Ολυμπιακού

2010-2011

2011-2012

2012-2013

2013-2014

Επιπλέον, στον Ολυμπιακό της σεζόν 2013-2014 ήταν και οι: Γκιόρκι Σερμαντίνι (σέντερ), Στράτος Περπέρογλου (φόργουορντ), Σέντρικ Σίμονς (σέντερ), Μάρντι Κόλινς (γκαρντ), Μίρζα Μπέγκιτς (σέντερ), Τζαμάριο Μουν (γκαρντ). 

2014-2015*Οι πίνακες με τα ρόστερ είναι από την ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ.

Πόσο αλλάξατε... (pics)