MENU

Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά. Στο παρόν άρθρο δεν θα διαβάσετε ένα πλήρης scouting report του Κέντρικ Πέρι, καθώς μπορείτε να βρείτε αρκετά άρθρα ή βίντεο και να αποκτήσετε μια γνώμη για τον εαυτό σας. Μέσα από αυτό και τα άρθρα που έπονται, θα προσπαθήσω να σας δείξω πως ο Κέντρικ Πέρι μπορεί να γίνει αποτελεσματικός βάσει την αγωνιστική φιλοσοφία του νυν προπονητή του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Πρίφτη. 

Ο περσινός Παναθηναϊκός είχε χτιστεί λάθος κατά ένα μεγάλο ποσοστό, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι με τον σχεδιασμό είχαν δύο σκοπούς. Αφενός να εξελίξουν τους Έλληνες και αφετέρου να μην κλονιστεί η εικόνα του Παναθηναϊκού, άρα η επιλογή των ξένων έπρεπε να είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της, με παιδιά έμπειρα από το κορυφαίο διασυλλογικό επίπεδο. 

Αυτό από τη μια λειτούργησε πολύ καλά, καθώς βρήκαν χώρο να εξελιχτούν περαιτέρω αθλητές, όπως ο Παπαγιάννης, ο Μήτογλου και ο Παπαπέτρου, από την άλλη όμως, υπήρχε τέτοια «βαβούρα» στις θέσεις «3» έως «5» που δεν άφηνε διαθέσιμο χώρος για τα γκαρντ. Και όπως πρέπει να γνωρίζουμε το σύγχρονο μπάσκετ το ελέγχουν κατά μεγάλο ποσοστό οι γκαρντ, σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τα προηγούμενα χρόνια. Ομάδα χωρίς καλή backcourt χωλαίνει και δεν μπορεί να κάνει το βήμα παρακάτω. 

Πόσο μάλλον ο Παναθηναϊκός που πέρυσι αγωνίστηκε με τα ελάχιστα δυνατά γκαρντ και «αναγκάστηκε» να μετατρέψει τον Σαντ-Ρος στο κατ’ εξοχήν του playmaker για να τα βγάλει πέρα. 

Δεν μπορώ με σιγουριά να πω, αν ο Κέντρικ Πέρι θα ανταπεξέλθει στο κορυφαίο επίπεδο, αυτό που μπορώ να πω με απόλυτη εμπιστοσύνη στα γραφόμενα μου είναι, πως ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Αμερικανού, έχει ΗΔΗ ξεκινήσει ένα σωστό χτίσιμο για την επόμενη σεζόν. 

Οι «πράσινοι» πέρυσι, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να περάσουν το κέντρο ή γινόντουσαν άπειρα λάθη στις πρώτες πάσες και στο κατέβασμα. Μιλάμε φυσικά για τα βασικά του αθλήματος και εννοείται κανένα από τα γκαρντ που έπαιζε πέρυσι, δεν ήταν το πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό. Οι επιλογές όμως πληρώνονται. 

Για να μην παρεξηγηθούμε, ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος έχει τόσο μεγάλη αντίληψη και προσαρμοστικότητα που σε μια χρονιά άλλαξε όλη την μπασκετική του προσωπικότητα για τα θέλω της ομάδας του. Έπρεπε να γίνει playmaker σε χρόνο ντε τε, να κατεβάζει τη μπάλα με ασφάλεια, να μάθει να ελέγχει το ρυθμό, και φυσικά να πρέπει να οργανώσει μια ολόκληρη επίθεση έχοντας στο μυαλό του να ΜΗΝ κάνει λάθη. Παράλληλα έπρεπε να σκοράρει και να είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας του. Αυτό σίγουρα θα τον ευεργετήσει τη χρονιά που έρχεται, αλλά ο Δημήτρης Πρίφτης δεν θέλει να ρισκάρει, ούτε να κάψει τον Κουβανό - με Ελληνικό διαβατήριο οσονούπω. 

Ο Κέντρικ Πέρι είναι ένας παίκτης που ξεχώρισε με τις επιδόσεις του στο Eurocup και έρχεται να προσφέρει στο Παναθηναϊκό τα βασικά: ασφαλές κατέβασμα + δημιουργία που τόσο είχε ανάγκη πέρυσι. 

Πάμε όμως να δούμε γιατί τον επέλεξε ο Δημήτρης Πρίφτης: 

O Έλληνας τεχνικός όπως έγινε γνωστό από την ώρα που ανέλαβε τους «πράσινους» θέλησε να διορθώσει τα περσινά κακώς κείμενα και ακριβώς επειδή είναι προπονητής που «ζει» από τα γκαρντ του, πήρε την απόφαση να πάει σε δύο point guards και όχι ένα. 

Το παιχνίδι του Δημήτρη Πρίφτη κυμαίνεται σε πέντε άξονες: 1)αθλητικότητα 2)transition 3)pick-n-roll 4)ικανότητα στο ένας εναντίον ενός 5)ενεργά χέρια στην άμυνα. 

Μέσα από αυτούς τους πέντε παράγοντες, ο Δημήτρης Πρίφτης κάνει το δικό του recruiting και αξιολογεί τον εκάστοτε αθλητή ξεχωριστά. 

Ο Κέντρικ Πέρι είναι ένας αθλητής που συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ανάμεσα σε αυτούς τους πέντε παράγοντες και χάρη σε αυτά, επιλέχθηκε ως ο ένας από τους δύο Διόσκουρους του Πρίφτη, για τη νευραλγική θέση «1». 

Ο Αμερικανός από τη Florida, είναι ένας σπουδαίος αθλητής για το μέγεθος του, αρκετά καλός χειριστής, μπορεί να δημιουργήσει κάτω από αρκετές καταστάσεις, σκοράρει με ποικίλους τρόπους και είναι ένας συνεπέστατος αμυντικός. Φυσικά δεν μπορούν να είναι όλα ρόδινα έτσι; Από την άλλη όψη, ο Πέρι στερείται μεγέθους και έχει λεπτό σκελετό για τη θέση, έχει αργό πρώτο βήμα για το μέγεθος του, του λείπει η σταθερότητα στο σουτ, θα χρησιμοποιήσει ελάχιστα το αριστερό χέρι για να πασάρει και θα επιτεθεί με μεγαλύτερη συχνότητα από δεξιά, ενώ δείχνει αστάθεια στα ποσοστά του από τις ελεύθερες βολές. 

PLAYMAKING

Μιας και μιλάμε για point guard, είναι πολύ βασικό να αναλύσουμε και μέσα από ποιους τρόπους δημιουργεί ο Κέντρικ Πέρι. Μιλάμε για έναν αθλητή που είναι εξαιρετικός στο κατέβασμα και στη δημιουργία, αλλά κυρίως με ΕΛΑΧΙΣΤΑ λάθη!  

Pick-n-Roll Weak Side/ Strong Side Dishes

https://twitter.com/Scouting_View/status/1412350516928073734

Ένας από τους βασικούς λόγους στην επιλογή Κέντρικ Πέρι είναι η συχνότητα με την οποία παίζει pick-n-roll και κυρίως μέσα από αυτές τις δράσεις προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό δημιουργίας του Αμερικανού. Ο Δημήτρης Πρίφτης χρειάζεται τη δημιουργία από τη θέση «1» και η διορατικότητα, ο συγχρονισμός και η ικανότητα στη πάσα του Πέρι, μπορεί να φανούν ιδανικά. Το πιο σημαντικό είναι οι αποφάσεις. Όταν ένας παίκτης έχει τόσο καλό συντελεστή assist/λαθών(5.11 στο Eurocup), με τόσο υψηλή χρήση μπάλας(25.4% Usage), τότε σίγουρα μιλάμε για ένα εξαιρετικό χειριστή-δημιουργό. Ο Πέρι διαβάζει την βοήθεια σε πολύ καλό βαθμό γι’ αυτό και θα παρατηρήσουμε να πασάρει αρκετά γρήγορα όταν παρατηρήσει το κενό ανάμεσα στο συμπαίκτη του και τον αμυντικό του. 

Pick-n-Roll Find the Roller  

https://twitter.com/Scouting_View/status/1412352183375482880

Στην ίδια κατάσταση ο Πέρι μοιάζει ως ένας πολύ καλός παρτενέρ για pick-n-roll ψηλούς. Είχε εξαιρετικές συνεργασίες τόσο με τον Μαρίνκοβιτς, όσο και με τους Τζόουνς και Χόπκινς που έχουν περισσότερο περιφερειακή εκτέλεση. Ο Πέρι δεν έχει το πιο δυνατό σκελετό, αλλά είναι ιδιαίτερα μακρύς και ξέρει να καλύπτει και να προστατεύει τη μπάλα. Αυτό σε συνδυασμό με τη διορατικότητα και το συγχρονισμό που πασάρει τον κάνουν ένα πολύ καλό δημιουργό, ιδιαίτερα για ψηλούς που σκρινάρουν και κόβουν εξίσου καλά. Ο Παπαγιάννης αναμένεται να βρει αρκετές συνεργασίες κυρίως στα short roll που πραγματοποιεί και τα σουτ μέσης απόστασης που εκτελεί. 

Split Actions 

https://twitter.com/Scouting_View/status/1412355825339879428

Θα δούμε σε αρκετές περιπτώσεις τον Κέντρικ Πέρι να διεμβολίζει την αντίπαλη άμυνα τόσο σε καταστάσεις isolation(=απομόνωσης), όσο σε καταστάσεις pick-n-roll. Όπως διαβάσατε παραπάνω ο Αμερικανός δεν είναι τόσο εκρηκτικός στο πρώτο του βήμα και διαθέτει μικρό διασκελισμό, όπως ορίζει το μέγεθος του. Ωστόσο αναπτύσσει σπουδαία ταχύτητα μετά τη πρώτη ντρίμπλα και σε συνδυασμό με την ικανότητα του στο χειρισμό προκαλεί αρκετές ζημιές φτάνοντας στη καρδιά της ρακέτας και ήταν πασάροντας τη μπάλα σε ελεύθερο περιφερειακό, είτε σε ψηλό που κόβει. Και σε αυτό το κομμάτι η διορατικότητα του να παρατηρεί τους συμπαίκτες του, το διάβασμα ώστε να δει ποιος παίκτης έρχεται για βοήθεια και οι αποφάσεις για τη δημιουργία στο κατάλληλο παίκτη είναι τα κλειδιά στο παιχνίδι του Κέντρικ Πέρι. Είπαμε low mistake guard! 

TRANSITION 

https://twitter.com/Scouting_View/status/1412354323942723587

Ένα από τα κομμάτια που ο Δημήτρης Πρίφτης στηρίζει τεράστιο μέρος της φιλοσοφίας του, είναι η επίθεση στο transition, εδώ που ο Αμερικανός μπορεί να δώσει ρέστα. Είπαμε ότι δεν είναι εκρηκτικός, αλλά μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα κυρίως σε μεγάλο εύρος και το ανοιχτό γήπεδο είναι ο κατάλληλος χώρος για να το κάνει, ίσως ακριβώς γι’ αυτό ο ίδιος ο Πέρι αρέσκεται στην επίθεση στο ανοιχτό γήπεδο και μπορεί να γίνει τόσο παραγωγικός. Ωστόσο είναι και ένα γκαρντ που μπορεί να ελέγξει το ρυθμό με τη μπάλα στα χέρια. Αποφάσεις. Ξέρει πότε να φρενάρει και πότε να ανεβάσει την ένταση του παιχνιδιού. Αντίληψη. Ο Αμερικανός δεν είναι μόνο ικανός στο να τελειώνει τις καταστάσεις στο transition, αλλά είναι ακόμη καλύτερος στο να σπρώχνει τον αιφνιδιασμό με πάσες βρίσκοντας τον ελεύθερο συμπαίκτης (Σκεφτείτε ειδικά αν αυτός είναι ο Παπαπέτρου ή ο Χεζόνια). Ειδικά σε αυτό το τομέα μπορεί να κάνει τη διαφορά στο φετινό Παναθηναϊκό του coach Πρίφτη. 

DEFENSE 

Ακριβώς επειδή έχει ξεσπάσει μεγάλος ντόρος σχετικά με το μέγεθος του, καλό είναι να διαλευκάνουμε την υπόθεση με χαρακτηριστικά βίντεο και επιμένοντας σε μερικούς τομείς που θα επισημάνει και ο ίδιος ο coach Πρίφτης. Ο Κέντρικ Πέρι μπορεί να είναι μικρός στο δέμας(1,83 m), ωστόσο διαθέτει ΤΕΡΑΣΤΙΟ άνοιγμα χεριών για το μέγεθος του(1,98 m) και επίσης είναι ιδιαίτερα αθλητικός, έχει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ αμυντική αντίληψη και μπορεί να βγάλει τρομερή ενέργεια πάνω στη μπάλα αν μείνει συγκεντρωμένος. 

Pick-n-Roll Defense 

https://twitter.com/Scouting_View/status/1412357359415005190

Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν είναι ο κλασσικός Έλληνας προπονητής που στο pick-n-roll θα επιμένει μονάχα στην άμυνα με αλλαγές. Αντ’ αυτού η βασική του άμυνα είναι η high flat(ο αμυντικός του χειριστή κυνηγάει γύρω και πάνω από το screen, ο ψηλός περιορίζει τον αντίπαλο χειριστή με σκοπό να πασάρει σε ψηλό εύρος, μια άμυνα που ρισκάρει τα περιφερειακά σουτ και προσπαθεί να παγώσει τη συνεργασία των δύο παικτών τόσο σε εκτέλεση του χρήστη, όσο και του ψηλού). Σε αυτή την άμυνα ο Κέντρικ Πέρι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για δύο λόγους. Τεράστιο άνοιγμα χεριών και υψηλή αντίληψη. Αν σε αυτή την άμυνα ο αμυντικός δεν έχει ενεργά χέρια είναι δεδομένο ότι θα εκτεθεί. Αν δεν βγάλει ένταση και δεν επιστρέψει με ταχύτητα στον αμυντικό του είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Ο Αμερικανός βάζει πολύ καλά τα χέρια του στη μπάλα, έχει γρήγορες αντιδράσεις και πολλές φορές προσπαθεί να σπάσει το screen και να δημιουργήσει διαχωρισμό ανάμεσα στο χρήστη της μπάλας και το ψηλό. Δεν έχει δυνατό σκελετό, έχει όμως μεγάλη καρδιά και θέληση – όταν είναι συγκεντρωμένος. 

Στο παραπάνω βίντεο θα δείτε κυρίως high flat άμυνες του Κέντρικ Πέρι. Ο coach Πρίφτης χρησιμοποιεί επίσης σε μεγάλο συχνότητα hedge out & αλλαγές. 

Close out Defense 

https://twitter.com/Scouting_View/status/1412358677865058305

Εδώ θα πρέπει να σταθούμε στο κομμάτι της έκρηξης του πρώτου βήματος που επηρεάζει τόσο την άμυνα στο ένας εναντίον ενός, αλλά κυρίως τις αμυντικές του τοποθετήσεις στις close out. Στο βίντεο θα δούμε ένα προσηλωμένο αθλητή που διαβάζει τις καταστάσεις και βγαίνει πολύ γρήγορα στη μπάλα, παράλληλα παρενοχλεί κάθε σουτ που μπορεί, αλλά είναι ιδιαίτερα τρωτός στο να μείνει πάνω στον αμυντικό του στο πρώτο βήμα. Κρατήστε όμως ότι στις περιστροφές είναι εξαιρετικός.

ΑΝΤΙΛΗΨΗ.

Off-Screen Defense 

https://twitter.com/Scouting_View/status/1412359942242193410

Πάμε τώρα σε ένα κομμάτι, όπου θεωρητικά ο Αμερικανός θα υστερούσε και είναι η άμυνα απέναντι σε screen μακριά από τη μπάλα. Χαμηλό μέγεθος και λεπτό σκελετό. Ε και; Οι τοποθετήσεις του Πέρι και η μανία του να μείνει κοντά στον αμυντικό του είναι τέτοιες, που τον κάνουν έναν αμυντικό που δύσκολα θα εκτεθεί απέναντι στον αντίπαλο του. Ή τουλάχιστον αυτό έδειξε φέτος στην Ολίμπια. Έβγαζε μεγάλη ενέργεια στα screen μακριά από τη μπάλα, έβαζε κάθε σπιθαμή του κορμιού του (ώμους, χέρια) ώστε να περάσει στα screen και να ανταμώσει ξανά τον αντίπαλο του. 

Active Hands – Deflections 

https://twitter.com/Scouting_View/status/1412361352161660929

Ο Δημήτρης Πρίφτης στηρίζει τεράστιο μέρος της φιλοσοφίας του στις τοποθετήσεις των χεριών πάνω στη μπάλα. Κανείς αμυντικός δεν μπορεί να είναι αδρανής. Πρέπει να δυσκολέψουν την γωνία της πάσας ή τη ντρίμπλα με κάθε τρόπο και κυριολεκτικά σε αυτό το κομμάτι ο Αμερικανός παίρνει άριστα. Δεν είναι μόνο τα τεράστια άκρα του, αλλά κυρίως ο χρόνος που βάζει τα χέρια του πάνω στη μπάλα. Αρκεί να δείτε τη δεύτερη φάση του που γλιτώνει έναν αιφνιδιασμό και φανερώνει όλο το παιχνίδι του Κέντρικ Πέρι. Αθλητικότητα + αντίληψη σε ένα πακέτο που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε αυτόν τον αμυντικό τομέα. Ο Πρίφτης επιμένει πολύ στα deflections σε κάθε αμυντική δράση και ο Κέντρικ Πέρι μπορεί να γίνει ο άνθρωπος του στα γκαρντ. 

Υ.Γ Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τα φάουλ που κάνει ο Πέρι και ο τρόπος που τα πραγματοποιεί, είτε όταν τον περνάνε σε προσωπική φάση, είτε όταν ο ίδιος νιώθει εκτεθειμένος σε mismatch, είτε για να σταματήσει έναν αιφνιδιασμό. Αντίληψη. 

Γιατί επέλεξε τον Πέρι ο Πρίφτης; (vids)