MENU

Πάει ως έχει λοιπόν ο Παναθηναϊκός στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας και το απλό ερώτημα είναι: «Μπορεί να πάει μακριά αυτή η βαλίτσα»; Μπορεί αυτή η ομάδα χωρίς προσθήκες να αλλάξει με μαγικό τρόπο το... τσαιπάκι και να ανέβει δύο επίπεδα, ώστε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την απλή πρόκριση στην 8άδα; 

Ο Πιτίνο παρουσιάζεται αντιφατικός και μάλιστα πολλάκις από τη στιγμή που επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος παραδέχτηκε τις πρώτες ημέρες πως συμμετείχε ενεργά στον σχηματισμό του ρόστερ (επιλογή Φριντέτ, απόκτηση Ουάιλι, «πράσινο φως» για Τζόνσον) και δύο μήνες μετά διατυμπανίζει πως η φετινή ομάδα είναι χειρότερη από την περσινή. Ή λοιπόν έγιναν λάθος επιλογές στον σχεδιασμό του ρόστερ, άρα διατηρεί το ποσοστό ευθύνης που του αναλογεί ή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα η ατάκα πως η περσινή ομάδα ήταν καλύτερη από τη φετινή. 

Προσωπικά, θεωρώ σωστή την τελευταία άποψη του Αμερικανού τεχνικού. Θεωρώ δηλαδή πως ο Παναθηναϊκός σχεδιάστηκε μεν για να ανεβάσει τον βαθμό της ποιότητάς του, αλλά πραγματοποίησε επιλογές που δεν «κόλλησαν» η μία με την άλλη. Αν το δούμε μεμονωμένα, οι φετινοί παίκτες μπορεί να είναι πιο ποιοτικοί από τους περσινούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί μοναδικό συστατικό επιτυχίας. Για παράδειγμα: Διαθέτει ο φετινός Παναθηναϊκός έναν Θανάση Αντετοκούνμπο; Διαθέτει ο Παναθηναϊκός έναν (μέτριο) Γκιστ; Και επαναλαμβάνω, δεν αναφέρομαι στην ποιότητα και στο πόσους πόντους έβαζαν ή πόσα ριμπάουντ κατέβαζαν, αλλά πόσο αυτοί οι δύο παίκτες επηρέαζαν τη συνοχή της ομάδας σε σχέση με τους φετινούς αντικαταστάτες του. 

Ακριβώς γι αυτό το λόγο, θεωρούσα δεδομένο πως ο Πιτίνο θα προχωρούσε σε διορθωτικές κινήσεις πριν από τη λήξη της προθεσμίας της Ευρωλίγκας. Αφού διαπιστώνεις το πρόβλημα, αφού αντιλαμβάνεσαι με την εμπειρία σου τι πρέπει να διορθώσεις, το λογικό είναι να προχωρήσεις και σε μια - δυο κινήσεις που θα σου επιτρέψουν να μην ξαναπείς την ατάκα «η περσινή ομάδα ήταν καλύτερη». Είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι οι ομάδες δεν χτίζονται τον χειμώνα, χτίζονται τα καλοκαίρια και δεν θεωρώ πως μια προσθήκη στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, θα άλλαζε περισσότερο από 10%-15% την εικόνα της ομάδας. Ωστόσο, όταν το αποτέλεσμα εντός παρκέ είναι τόσο flat, όταν άπαντες αντιλαμβάνονται πως με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να γίνει η υπέρβαση, τότε οφείλεις να εξαντλείς τις πιθανότητες για να αλλάξεις την εικόνα.  

Ο Πιτίνο έψαχνε το τέλειο, έψαχνε κάτι που προφανώς δεν θα άλλαζε το ποσοστό κατά 10%-15%, αλλά 50% και για να είμαστε ειλικρινείς τέτοιος παίκτης στην αγορά δεν υπάρχει. Ο Αμερικανός μπορεί να μην έχει ολοκληρωμένη εικόνα από την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά είναι απορίας άξιο πως δεν απευθύνθηκε στην πατρίδα του, εκεί που ξέρει όποια πέτρα κι αν σηκώσει για να βρει έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τον Παναθηναϊκό. Και για να προλάβω όσους θελήσουν να κάνουν το συνήγορο του διαβόλου, ρωτώντας «με τι μπάτζετ θα γίνονταν η κίνηση αυτή», θα πω ότι για την απόκτηση ενός αξιόπιστου ψηλού είχε προβλεφθεί το απαιτούμενο μπάτζετ. Προφανώς δεν μιλάμε για έναν παίκτη που θα έκανε 500.000 το μήνα, αλλά σίγουρα με περισσότερα χρήματα από αυτά με τα οποία έκλεισε ο Ράουτινς, που επίσης ήταν 100% επιλογή του Πιτίνο και δεν μπορεί με βάση τα χαρακτηριστικά του να μπαλώσει καμία από τις τρύπες που υπάρχουν στην περιφερειακή άμυνα. 

Με λίγα λόγια, ο Πιτίνο μοιάζει μπερδεμένος. Μπερδεμένος στο παρκέ, μπερδεμένος και με τα όσα δηλώνει και πράττει εκτός γηπέδου. Πέρυσι κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να περάσει τη φιλοσοφία του, φέτος, έχουν περάσει περισσότερο από δύο μήνες και δεν έχει καταφέρει να δώσει ταυτότητα στον Παναθηναϊκό. Πρέπει να του αναγνωριστεί η ατομική βελτίωση (και η εμπιστοσύνη) κάποιων παικτών (Παπαγιάννης, Μπέντιλ), αλλά η συνολική εικόνα των «πράσινων» δε διαφέρει σε τίποτα από αυτό που βλέπαμε επί Πεδουλάκη. 

Αναλύοντας την απόφαση Πιτίνο για τις μεταγραφές που (δεν) έγιναν
EVENTS