Οι δημόσιες τοποθετήσεις, καλό είναι να… φιλτράρονται. Ειδικά όταν εμπεριέχουν υπεράσπιση συμφέροντος, φανερώνουν εμπάθεια και ίσως έρθουν οι μέρες που θα ισχύσει το «δεν κατάπινες καλύτερα τη γλώσσα σου;». Ακόμη κι αν πρόκειται για γραπτό λόγο. Αυτός μένει κιόλας…
Ο Δήμος Ντικούδης είναι ο άνθρωπος που θεωρείται πλέον από ολόκληρο το μπάσκετ ως ο απόλυτος «αυλικός» του Βαγγέλη Λιόλιου από την πρώτη μέρα της διοίκησής του στην ΕΟΚ.
Εδώ και χρόνια είναι υπεύθυνος Εθνικών ομάδων. Με αυτούς τους ρόλους, προ μηνών σχολίαζε προπονητή και ομάδα που «σφαγιαζόταν» στο παρκέ σε κάθε αγώνα. Η οποία κατόρθωσε να σωθεί, κόντρα στην επιθυμία του συστήματος.
Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, είχε γράψει μεταξύ άλλων, για να υπερασπιστεί τον Λιόλιο: «Πρέπει να βρεις άλλους τρόπους να μείνεις στο επίκεντρο! Κοίτα τον γ@μ@μ€ν0 καθρέφτη».
Μόλις πήρε απάντηση για την απρόκλητη προσωπική του εμπλοκή, επανήλθε γράφοντας το εξής: «Το δικαίωμα μου να εκφράζω μπασκετικές απόψεις μετά από 17 χρόνια επαγγελματικής καριέρας και 5 χρόνια εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας, στην προσωπική μου σελίδα στα social media, δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς. Σε όποιον αρέσουν οι απόψεις μου καλώς, σε όποιον δεν αρέσουν, πάλι καλώς. Υποδείξεις, γελοιότητες κ απειλές δεν με αγγίζουν».
Σεβόμενοι απόλυτα τα 17 χρόνια καριέρας του Δήμου Ντικούδη και συμφωνώντας με αυτό το σκέλος των – τότε – γραφόμενών του, οφείλουμε να τον θέσουμε στη διάθεση του ελληνικού φίλαθλου κοινού. Των ανθρώπων που αγαπούν το μπάσκετ και το γνωρίζουν όσο λίγοι φίλαθλοι στην Ευρώπη, μέσω της πολυετούς ενασχόλησης. Καθώς το συγκεκριμένο άθλημα, είναι ψηλά για τους Έλληνες.
Τα 40 χρόνια επιτυχιών των Εθνικών ομάδων, δίνουν το δικαίωμα σε αυτή τη χώρα να κρίνει τον κάθε ένα που την «είδε» παράγοντας του αθλήματος.Συμμετέχοντας σε περιόδους κατρακύλας, απαξίωσης, μόνιμων προβλημάτων για την επίσημη αγαπημένη. Σε όλα της τα κλιμάκια.
Δήμο Ντικούδη, δεν είσαι αυτός που έκανε καριέρα 17 χρόνων. Είσαι ο υπεύθυνος Εθνικών ομάδων. Δεν φοράς φανέλα, δεν την ιδρώνεις πλέον. Φοράς πουκάμισο, κάθεσαι σε γραφεία και θέσεις δίπλα στο παρκέ. Έχοντας την υποχρέωση εδώ και χρόνια, να εξελίξεις το ελληνικό μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο.
Ζώντας αυτό το καλοκαίρι που ζούμε. Περιμένοντας με τεράστια αγωνία και άγχος, ματς προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή και να προκριθούμε σε διοργάνωση απ’ την οποία η Ελλάδα είναι ντροπή και ξεφτίλα να συζητά,έστω, το αν θα είναι εκεί.
Παρακολουθώντας τις μικρές Εθνικές, τα ταλέντα μας, να τερματίζουν σε θέσεις που δεν είναι τιμητικές για όσα πρεσβεύει το ελληνικό μπάσκετ στην Ευρώπη. Γιατί έχουν έλλειψη καθοδήγησης και οι προπονητές που επέλεξες και εσύ – υπεύθυνος είσαι άλλωστε – είναι είτε φιλαράκια του «μεγάλου» από την Πάτρα, είτε φιλαράκια δικά σου.
Η Εθνική ανδρών της Ελλάδας χάνει από την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Διεθνείς δεν έχουν κληθεί, ενώ όταν πλησιάζουν τα κρίσιμα και δύσκολα ματς, καλούν τραυματία για να τον ταλαιπωρήσουν. Την ίδια ώρα που δεν κατάφεραν να έχουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Ο πρώην συμπαίκτης σου, Βασίλης Σπανούλης, δήλωνε πως βαρέθηκε να παίρνει αυτός την ευθύνη. Ψάχνοντας μια δήλωση – ακόμη και γραπτή που τις έχεις… εύκολες – για δική σου ευθύνη, δεν βρήκαμε κάτι.
Είσαι υπεύθυνος ή ανεύθυνος εθνικών ομάδων;
Η Εθνική Παίδων στο Eurobasket U16, τερμάτισε 6η. Η Εθνική Εφήβων στο Eurobasket U18 τερμάτισε επίσης 6η. Η Εθνική Νέων στο Eurobasket U20 τερμάτισε 5η. Επί ημερών σου, αυτό είναι το… ταβάνι του ταλέντου μας; Ή μήπως φταίνε οι επιλογές των καθοδηγητών που έκανες μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας; Σε κάποιο post ίσως μπορείς να το εξηγήσεις στους φιλάθλους.
Μέχρι τότε, αλήθεια όταν κοιτιέσαι στον καθρέφτη, αισθάνεσαι πως τιμάς τα 17 χρόνια λαμπρής μπασκετικής καριέρας; Αισθάνεσαι περήφανος που μετέχεις σε Δ.Σ. στα οποία ακούγονται ειρωνικά σχόλια από τον… ήρωά σου, για τον ανυπέρβλητο Παναγιώτη Γιαννάκη;
Δήμο Ντικούδη, έκανες όσα έκανες στο μπάσκετ, για να φτάσεις σε αυτό το σημείο;
Η απάντηση στον καθρέφτη σου… Οι φίλαθλοι δεν τη χρειάζονται. Την έχουν δώσει στον εαυτό τους.