MENU

Η Κύπρος έχει αρχίσει και φοράει τα καλά της για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση, που θα έχει φιλοξενήσει ποτέ, το Eurobasket του 2025. Όπως σημειώνεται στο reporter.com.cy «η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κύπρο, έχει ήδη αρχίσει. Το πανευρωπαϊκό αθλητικό γεγονός του 2025, FIBA Eurobasket, που θα μαγνητίσει τα βλέμματα του αθλητικού κόσμου και όχι μόνο, πρόκειται να φιλοξενηθεί στο νησί μας, γεγονός που πρόκειται να αποφέρει για τη χώρα μας τεραστίας σημασίας οφέλη, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, ενδυναμώνοντας παράλληλα την κυπριακή καλαθόσφαιρα και γενικότερα τον αθλητισμό.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η αμέσως προηγούμενη διοργάνωση, που έγινε το 2022 σε Τιφλίδα (Γεωργία), Μιλάνο (Ιταλία), Κολονία (Γερμανία), Πράγα (Τσεχία) και η τελική φάση στο Βερολίνο (Γερμανία), είχε 4,2 δισεκατομμύρια impressions στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 303 εκατομμύρια άτομα να παρακολουθούν content της διοργάνωσης απ’ όλο τον πλανήτη, γίνεται αντιληπτή και η σπουδαία κληρονομιά που θα αφήσει η διεξαγωγή του FIBA EuroBasket 2025 στην Κύπρο.

Φθάνουν 10.000 οπαδοί, με οφέλη πέραν των 12 εκατομμυρίων

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και με βάση τη μελέτη της EY, στην Κύπρο, αναμένονται να έρθουν μεταξύ επτά και δέκα χιλιάδες φίλαθλοι από τις χώρες, με αναμενόμενη οικονομική συνεισφορά στην οικονομία πέραν των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, η προετοιμασία και οι απαιτήσεις της διοργάνωσης είναι εξαιρετικά μεγάλες. Αναμφισβήτητα, θα χρειαστεί απόλυτη συνεργασία από Κυβέρνηση, Οργανωτική Επιτροπή, Ομοσπονδία Μπάσκετ, Τοπικές Διακυβερνήσεις, ΚΟΑ κ.α., για την διαμονή χιλιάδων, τις αφίξεις στα δύο αεροδρόμια, τις μετακινήσεις όλων αυτών, την εστίαση τους, τα πολιτιστικά side events, το στάδιο διεξαγωγής, τα άλλα στάδια προπόνησης κ.α.

Επιπρόσθετα, λόγω του μεγέθους της διοργάνωσης, οι απαιτήσεις προς τη διοργανώτρια χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλές και απαιτητικές, την ώρα που η Κύπρος είναι πληθυσμιακά η πιο μικρή χώρα που έχει αναλάβει να διοργανώσει αυτό το τουρνουά. Έτσι λοιπόν, το FIBA EuroBasket 2025 θα είναι με διαφορά η σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση που θα έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο και θα αποτελεί μεγάλο τεστ για την αθλητική και τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται απίθανο να διοργανώσει ξανά η Κύπρος ένα event αυτού του μεγέθους, τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το FIBA EuroBasket 2025 θα διεξαχθεί μεταξύ 27 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου 2025, σε τέσσερις χώρες. Οι τέσσερις όμιλοι (με έξι ομάδες η κάθε μία), θα διεξαχθούν σε Λεμεσό (Κύπρος), Τάμπερε (Φινλανδία), Κατόβιτσε (Πολωνία) και Ρίγα (Λετονία). Η Ρίγα ακολούθως θα φιλοξενήσει την τελική φάση με τα νοκ-άουτ από τη φάση των «16» μέχρι τον τελικό.

Οι εθνικές που θα έρθουν Κύπρο

Ο γ' όμιλος θα διεξαχθεί στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή έξι χωρών. Η μία θα είναι η διοργανώτρια Εθνική Κύπρου, η οποία προκρίθηκε αυτόματα και θα είναι η πρώτη συμμετοχή Εθνικής μας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.

Η δεύτερη ομάδα του ομίλου θα είναι η Εθνική Ελλάδας, αφού η κάθε διοργανώτρια δικαιούται να επιλέξει μία συνεργαζόμενη ομοσπονδία και η κυπριακή επέλεξε την ελληνική. Η Ελλάδα ξεκίνησε με δυο νίκες σε δυο αγώνες στα προκριματικά και η πρόκριση της αναμένεται να εξασφαλιστεί και επίσημα στο επόμενο παράθυρο των προκριματικών.

Οι άλλες τέσσερις χώρες του γ΄ ομίλου θα προκύψουν από την κλήρωση, η οποία θα γίνει με βάση την παγκόσμια κατάταξη της FIBA. Για παράδειγμα, αν γινόταν σήμερα η κλήρωση, θα κληρώνονταν στον όμιλο της Κύπρου δύο χώρες ψηλότερα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη. Μία εκ των Ισπανία-Γερμανία-Σερβία-Λετονία και μία εκ των Γαλλία-Λιθουανία-Σλοβενία-Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο αγώνες της Ελλάδας με τους πιο δυνατούς του ομίλου θα είναι οι πιο ενδιαφέροντες παγκοσμίως για εκείνες τις μέρες. Είναι οι αγώνες που θα βλέπει όλη η υφήλιος από το Λος Άντζελες μέχρι το Πεκίνο.

Οι πέντε αγωνιστικές του γ΄ ομίλου της Λεμεσού θα γίνουν στις 28/8, 30/8, 31/8, 2/9, 4/9 του 2025. Συνολικά θα διεξαχθούν 15 αγώνες στη Λεμεσό, με στάδιο διεξαγωγής το «Σπύρος Κυπριανού».

«Θα αφήσει μια εξαιρετικά σημαντική κληρονομία στη χώρα μας»

Για μια εξαιρετικά σημαντική κληρονομιά στη χώρα μας, μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ανδρέας Μουζουρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι, «η διοργάνωση στη χώρα μας του FIBA EuroBasket 2025 αποτελεί εθνική υπόθεση, η οποία θα αφήσει μια εξαιρετικά σημαντική κληρονομία στη χώρα μας, σε θέματα αθλητισμού, οικονομίας, τεχνογνωσίας και άλλων. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο φόρτο εργασίας, αλλά η ΚΟΚ διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία από διοργάνωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων μικρότερης κλίμακας, ενώ η στήριξη που απολαμβάνουμε από το κράτος είναι απόλυτη και καθοριστική. Είμαστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτή την ευκαιρία που έχουμε ενώπιων μας».

Παράλληλα, από την πλευρά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής FIBA EuroBasket 2025 στην Κύπρο, Μαρκ Κληρίδης, ανέφερε ότι «από τον Μάρτιο του 2021 αρχίσαμε την εντατική δουλειά για να ετοιμάσουμε το φάκελο υποψηφιότητας για το EuroBasket 2025. Ένα χρόνο αργότερα η FIBA μας εμπιστεύτηκε να φιλοξενήσουμε την πιο εμβληματική της Ευρωπαϊκή διοργάνωση και εμείς εργαζόμαστε ακόμη πιο σκληρά για να βγάλουμε ασπροπρόσωπη την Κύπρο και την FIBA. Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που θα έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και αναμένουμε την Κύπρο να λάβει πολλαπλά οφέλη τόσο άμεσα αλλά και ως κληρονομιά μετά το τέλος των αγώνων».

Πέραν από το οικονομικό όφελος, που υπολογίζεται σε άνω των 12 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να αποδειχθεί στο παγκόσμιο κοινό ότι η Κύπρος μπορεί να διοργανώσει επιτυχημένα ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά event στον πλανήτη».

 

 

 

 

H Κύπρος μετρά αντίστροφα για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που φιλοξένησε ποτέ