MENU

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως η Κύπρος ως συνδιοργανώτρια στην πρώτη φάση της μεγάλης διοργάνωσης του 2025 επέλεξε στον ίδιο όμιλο την Ελλάδα, που θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στη Λεμεσό.

Βαγγέλης Λιόλιος (Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης): «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κάθονται δίπλα μου φίλοι. Με τον πρόεδρο της ΚΟΚ έχουμε πολύ στενές επαφές. Μπορεί ΕΟΚ και ΚΟΚ να είναι δύο διαφορετικές ομοσπονδίες, αλλά είναι κοινές. Όχι μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας, αλλά και δράσεων. Η μία ομοσπονδία έχει ανάγκη την άλλη ομοσπονδία. Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ενέργειες που θα μας ενώσουν και σεβασμό του ενός προς τον άλλο. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να απλωθεί παντού, σε αθλητικό επίπεδο και μη. Θέλουμε να δείξουμε πώς μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να έχουμε κοινά οφέλη. Συνεργασία δεν σημαίνει τι έχω να πάρω από κάποιον, αλλά τι μπορώ να βάλω σε ένα κοινό τραπέζι, ώστε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για όλους. Θα ανακοινώσουμε προσεχώς ένα κομμάτι δράσεων, σε επίπεδο αναπτυξιακό, επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Έχουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Θα έχουμε μια κοινή πορεία τα επόμενα χρόνια».

«Θέλω να ευχαριστήσω την Κύπρο για την πρόσκληση που μας έκανε να συμμετέχουμε στον ίδιο όμιλο στο Ευρωμπάσκετ του 2025. Το ναι ήταν πάρα πολύ εύκολο. Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και θα παίζουμε εντός έδρας. Θα ακούσουμε πολλές φορές τον εθνικό ύμνο. Αυτή η συνεργασία θα δείξει έναν δρόμο για την επόμενη μέρα. Ο αθλητισμός χτίζει γέφυρες, αυτός είναι ο ρόλος του. Εντός των τεσσάρων γραμμών στο μεταξύ μας παιχνίδι θα είμαστε αντίπαλοι, αλλά εκτός είμαστε συνοδοιπόροι. Η Κύπρος έχει κάνει σπουδαία βήματα στο μπάσκετ και θα κάνει ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Όλοι οι αγώνες μας θα είναι πολύ ενδιαφέροντες. Ελπίζω να προκριθούμε στο Ευρωμπάσκετ του 2025, είμαστε ταπεινοί και πάμε βήμα-βήμα. Μέσα από μια όμορφη διοργάνωση που θα γίνει στη χώρα μας, στα εδάφη μας, να απολαύσουν οι φίλαθλοι όμορφα παιχνίδια, σε ένα Ευρωμπάσκετ που θα έχει αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία. Είμαι σίγουρος και για τα δύο. Χρειάζεται δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα μείνει το μνημόνιο συνεργασίας σε μια υπογραφή σήμερα, αλλά θα γίνουν πράξεις, γιατί είμαστε άνθρωποι των πράξεων».

Ανδρέας Μουζουρίδης (Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης): «Η ΚΟΚ και η Κύπρος βρίσκονται ενώπιον μιας ιστορικής σημασίας ευκαιρία με τη διοργάνωση ομίλου στο Ευρωμπάσκετ 2025. Έχοντας εμπειρία από άλλες διοργανώσεις που με χαρά φιλοξενήσαμε και όντας μια ομοσπονδία με έντονη παρουσία, νιώθουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη πρόκληση. Πολύ σημαντική για μας ήταν η εμβάθυνση των σχέσεών μας με την FIBA. Είμαστε η πιο μικρή χώρα που έχει αναλάβει ποτέ να φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Στην προοπτική αυτή πρώτος στόχος μας ήταν να επιλέξουμε ως συνδιοργανώτρια χώρα την Ελλάδα και την ΕΟΚ. Γι’ αυτό είμαστε εδώ με περηφάνια και συγκίνηση. ΕΟΚ και ΚΟΚ πρέπει να έχουν στενές σχέσεις και αυτό το μνημόνιο συνεργασίας επισφραγίζει αυτή τη συνεργασία. Το Ευρωμπάσκετ του 2025 θα αποτελέσει το επιστέγασμα της μεταξύ μας συνεργασίας. Οι προοπτικές για την εξέλιξη του αθλήματος είναι τεράστιες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλές ενέργειες για να αναπτυχθεί το μπάσκετ. Σε μια δύσκολη περίοδο τα αθλητικά πρότυπα είναι αναγκαία».

«Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον φίλο πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, που ταυτίστηκε από την πρώτη στιγμή με το δικό μας όραμα. Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ομοσπονδιών θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο σε βάθος χρόνου. Η παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στην Κύπρο έχει μεγάλη σημασία και σας διαβεβαιώνουμε πως θα αγωνίζεται σαν να παίζει στο ΟΑΚΑ. Το κέρδος θα είναι αμφίδρομο. Η παρουσία σπουδαίων αθλητών θα συμβάλει και στη δική μας προσπάθεια για να βάλουμε το μπάσκετ στην πρώτη θέση της συνείδησης κάθε Κύπριου, ειδικά των νέων. Η δική μας παρουσία στο Ευρωμπάσκετ του 2025 δεν θα είναι τυπική. Έχουμε κάνει τον προγραμματισμό για να ανταγωνιστούμε τις ομάδες μεσαίου επιπέδου στον όμιλό μας. Σε αυτή τη διαδρομή για το Ευρωμπάσκετ 2025 είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης της Κύπρου, της κυπριακής ολυμπιακής επιτροπής και άλλων αξιωματούχων. Είμαστε πεπεισμένοι πως με ενωμένες τις δυνάμεις πάμε να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα για να αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις».  

Μαρκ Κληρίδης (Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Ευρωμπάσκετ): «Η FIBA Europe ανέθεσε στην Κύπρο έναν από τους τέσσερις ομίλους του Ευρωμπάσκετ 2025. Κάθε διοργανωτής έχει τη δυνατότητα να ορίσει έναν συνδιοργανωτή και μέσα στη συμφωνία με την ΕΟΚ υπάρχει η συμφωνία για συνδιοργάνωση του ομίλου. Εφόσον η Ελλάδα προκριθεί στο Ευρωμπάσκετ 2025, θα παίξει τα παιχνίδια του ομίλου στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο του 2025. Δεν θέλαμε άλλη χώρα να είναι συνδιοργανώτρια, είναι τιμή και προνόμιο να φιλοξενήσουμε την Ελλάδα και την εθνική της ομάδα. Θεωρούμε πως είναι μια win-win κατάσταση για όλες τις πλευρές. Πρώτον, εκπληρώνουμε έναν από τους πόθους του κυπριακού φίλαθλου κοινού να δει την Εθνική Ελλάδας να παίζει με τους παγκόσμιους κλάσης αστέρες τους. Δεύτερον εξασφαλίζει πως θα έχουμε γεμάτα γήπεδα. Και τρίτον, αυξάνεται η ελκυστικότητα του ομίλου, κάτι που θα μας δώσει ώθηση στο εμπορικό και οικονομικό κομμάτι. Θέλω να κλείσω ευχαριστώντας την ΕΟΚ, ιδιαίτερα τον κ. Λιόλιο και τον κ. Σβερκούνο, την ομοσπονδία της Κύπρου και όσους δούλεψαν για αυτή τη συμφωνία που θα βοηθήσει πολύ τις δύο χώρες. Δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς την αμέριστη υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης».

Δημήτρης Διαμαντίδης (Τεχνικός Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγράμματος ΕΟΚ): «Ήμουν συνοδοιπόρος στην προσπάθεια της ΚΟΚ για τη διεκδίκηση και την επιτυχία ανάληψης του ομίλου. Είδα από κοντά πόσο προσπάθησαν και δούλεψαν γι’ αυτό και τους ευχαριστώ για την τιμή που μου έκαναν να συμμετέχω στην προσπάθειά τους. Το μνημόνιο αυτό θα βοηθήσει και τις δύο ομοσπονδίες και η Εθνική μας ομάδα θα παίξει μέσα στην Κύπρο, ουσιαστικά στην έδρα μας. Θα έχει το κυπριακό κοινό και πολλούς Έλληνες φιλάθλους στο πλευρό της. Εύχομαι να είναι ένα πρώτο βήμα για να πάει η Εθνική μας ομάδα ψηλά».  

Δήμος Ντικούδης (Μέλος ΔΣ ΕΟΚ-Υπεύθυνος Εθνικών ομάδων): «Είναι πολύ σημαντική μέρα, για μια ευρύτερη συνεργασία της Εθνικής ομάδας, αλλά και όλων των εθνικών ομάδων. Μας δίνεται ένα βήμα για περισσότερα φιλικά. Το γεγονός ότι η Εθνική Ανδρών θα αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ 2025 στη φάση των ομίλων στην Κύπρο είναι κάτι ιδιαίτερο για την Κύπρο και όλο τον ελληνισμό. Εύχομαι και οι δύο εθνικές ομάδες να πάνε όσο πιο μακριά μπορούν».

«Ελλάδα και Κύπρος μαζί στον όμιλο του Ευρωμπάσκετ 2025»