MENU

Οι έντεκα μαθήτριες-παίκτριες των Εκπαιδευτηρίων συμμετείχαν στη διοργάνωση έχοντας κατακτήσει φέτος το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο τεχνικός της ομάδας, κ.Λευτέρης Χατζηκυριακίδης μιλά στο SDNA, για τη διάκριση του σχολείου σε μία μεγάλη διοργάνωση και παράλληλα στέκεται και στην προσπάθεια των Εκπαιδευτηρίων για να διατηρηθεί το τμήμα μπάσκετ (διαθέτει ομάδες αγοριών και κοριτσιών) σε υψηλό επίπεδο.

Η ελληνική ομάδα αντιμετώπισε Χιλή, Βόρεια Μακεδονία, κινεζική Ταϊπέι, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον όμιλο της, στη συνέχεια στους «8» επικράτησε της Σερβίας, στους «4» νίκησε την κινεζική Ταϊπέι, και στον τελικό γνώρισε την ήττα από τη Βουλγαρία με 54-50.

«Ήταν ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου, η χώρα μας έλαβε μέρος με δύο ομάδες, με μία αγοριών και μια κοριτσιών. Το σχολείο μας είχε υπέρ του δέοντος καλή παρουσία, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά όλο το δεκαήμερο που ήμασταν στη Σερβία.

Στο αγωνιστικό κομμάτι θα κατάφερνε και το απόλυτο αν είχαμε δυνάμεις στον τελικό. Η αγωνιστική παρουσία όμως ήταν εξαιρετική και κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση. Τα παιδιά έκαναν πολύ καλή προσπάθεια, αυτές ήταν οι κύριες πρωταγωνίστριες, και αποκομίζουν και μία σημαντική βοήθεια στο να περάσουν στο Πανεπιστήμιο», αναφέρει αρχικά ο κ.Χατζηκυριακίδης και προσθέτει: 

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια, από τις αθλήτριες και τα εκπαιδευτήρια, μέχρι και τη διάθεση που έχει ο κ.Φρυγανιώτης να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα. Μεγάλο μερίδιο ανήκει και στους προπονητές των κοριτσιών,  καθώς αυτοί έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη να τις κάνουν αθλήτριες, εγώ απλά στη σχολική ομάδα διαχειρίζομαι το υλικό. Η προσπάθεια έχει πολλούς παράγοντες και οι πιο σημαντικοί δεν είναι άλλοι, από τα κορίτσια».

Η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, ωστόσο στο Παγκόσμιο αγωνίστηκε χωρίς τις μεγαλύτερες ηλικιακά, αθλήτριες, παρ’ όλα αυτά δεν επηρεάστηκε αρνητικά η απόδοση του συνόλου.

«Το Μάιο, στη Λιβαδειά και στη Θήβα τα κορίτσια βγήκαν πρώτες. Αυτή η ομάδα στην Ελλάδα και στο παγκόσμιο έκανε μόλις δύο ήττες, μία στον τελικό και μια στον όμιλο από την κινεζική Ταϊπέι. Είχε στοιχεία πρωταθλητισμού από την αρχή. Στο πανελλήνιο αγωνίστηκαν και κορίτσια που ήταν γεννημένα το 2004, ενώ τώρα στο παγκόσμιο αγωνίστηκαν μόνο γεννημένες το 2005 και το 2006, πήγαμε δηλαδή χωρίς τις μεγάλες ηλικιακά παίκτριες. Ενώ θα μπορούσε να μας επηρεάσει αρνητικά αυτό, παρ’ όλα αυτά τα κορίτσια έδειξαν μέταλλο και χαρακτήρα. Υπήρχε η  διάθεση να πετύχει πολλά πράγματα η ομάδα και τα κατάφερε.

«Η ομάδα είχε στοιχεία πρωταθλητισμού από την αρχή»

Όλες οι κοπέλες έχουν τη δυνατότητα να είναι σε ομάδες και οι περισσότερες είναι (κυρίως σε Παναθλητικό και Άρη). Οι τέσσερις είναι διεθνείς με τις κορασίδες και οι δύο είναι βασικές στη νεανίδων, αλλά και οι υπόλοιπες έχουν πολύ καλά στοιχεία. Σαν γεγονός, το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ένα πολυπολιτισμικό event, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με παιδιά από διαφορετικές κουλτούρες από όλο τον κόσμο. Είναι τεράστια εμπειρία και αγωνιστική, το να βρίσκεσαι σε τελικό ενός μεγάλου πρωταθλήματος, σε ένα γεμάτο γήπεδο. Βίωσαν ωραίες στιγμές, ξεναγηθήκαμε σε μία μεγάλη πόλη, είδαμε αθλήτριες υψηλού επιπέδου».

Για τα Εκπαιδευτήρια ήταν η πρώτη διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο και υπάρχει προγραμματισμός για να παραμείνει η ομάδα σε υψηλό επίπεδο, όπως αναφέρει ο κ.Χατζηκυριακίδης.

«Όπως είχε πει και ο Νίκος Γκάλης «είναι μια μεγάλη επιτυχία μέχρι την επόμενη», αυτό έχουμε στο μυαλό μας, να μπορέσουμε να έχουμε μέλλον, προσπαθούμε δεν είναι εύκολο. Το  εκπαιδευτήριο μας είναι πολύπλευρο. Παρά τα χρόνια καραντίνας και τον εγκλεισμό που δεν είχαμε πρωταθλήματα, ο κ.Φρυγανιώτης δεν έχασε το όραμα του και τη σπιρτάδα του και το παγκόσμιο μας δικαιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Οι έντεκα μαθήτριες-παίκτριες της Σχολικής Ομάδας των Εκπαιδευτηρίων βραβεύθηκαν από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, σε εκδήλωση στο πλαίσιο  της 9ης​ Πανελλήνιας –Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού,, στο ιστορικό Γυμναστήριο, «Ιωάννης Φωκιανός» (ο Ιωάννης Φωκιανός είχε παίξει το σημαντικότερο ρόλο στο να ενταχθεί η γυμναστική ως μάθημα στα σχολεία), στο Ζάππειο.

*Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη ιστοσελίδα των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

 

Η Ελλάδα «έλαμψε» στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα-«Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη έδειξαν μέταλλο»