MENU

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια οδήγησε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Apple, η Starbucks, η Fiat Chrysler, η Engie και η Amazon να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε επιστροφή φόρων σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Στην απόφασή του ο νομοθέτης της ΕΕ για τον ανταγωνισμό δήλωσε ότι οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα απολάμβαναν συντελεστή φορολογίας 25% για περισσότερο από 20 χρόνια, σε σύγκριση με τον κανόνα του 30% για τις αθλητικές εταιρείες. Και έκρινε ότι οι τέσσερις σύλλογοι έπρεπε να πληρώσουν μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας.

Ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής προέκυψε επειδή οι τέσσερις σύλλογοι αντιμετωπίστηκαν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, αντί για επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι με περιορισμένη ευθύνη.

Το Γενικό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ανέφερε ότι η Επιτροπή υπέπεσε σε διάφορα σφάλματα κατά την εκτίμηση της υπόθεσης και πως χρησιμοποίησε νούμερα που κάλυπταν μόνο τέσσερα φορολογικά έτη, ενώ το καθεστώς εξελίχθηκε από το 1990 έως το 2015.

«Η Επιτροπή δεν απέδειξε επαρκώς κατά νόμον ότι το επίμαχο μέτρο παρείχε πλεονέκτημα στους δικαιούχους του» ανέφεραν οι δικαστές.

Δεν επιστρέφουν φόρους Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης