MENU

Το ταμπλό έγραψε 50-49 υπέρ των ΗΠΑ. Ο Νταγκ Κόλινς είχε ευστοχήσει σε δύο βολές.

Η κακή επαναφορά των Σοβιετικών, που έστειλε την μπάλα εκτός παρκέ, λογικά θα χάριζε το χρυσό μετάλλιο στις ΗΠΑ, στους Αγώνες που έγιναν υπό τη σκιά του θανάτου των Ισραηλινών αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά ο διαιτητής Ρενάτο Ριγκέτο σφυρίξει πριν εξελιχθεί η φάση. Ο προπονητής της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Κοντράσιν, είχε ζητήσει τάιμ άουτ αμέσως μετά τις βολές του Κόλινς, άρα όσα επακολούθησαν ήταν μη γενόμενα. Αυτή ήταν ήταν η ετυμηγορία του Βραζιλιάνου ρέφερι.

Οι Σοβιετικοί είχαν μόλις ένα δευτερόλεπτο στη διάθεσή τους επανέφεραν εκ νέου την μπάλα, αλλά ο Σεργκέι Μπέλοφ δεν κατάφερε να ευστοχήσει στο σουτ που επιχείρησε από το κέντρο του γηπέδου. Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ουίλιαμ Τζόουνς, όμως εξήγησε πως το χρονόμετρο έκανε λάθος και δεν απέμενε ένα δευτερόλεπτο για τη λήξη, αλλά τρία.

Οι Σοβιετικοί αυτή τη φορά δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Ιβάν Εντέσκο έβγαλε την ασίστ στον Αλεξάντερ Μπέλοφ, ο οποίος έσπρωξε τον Φορμπς, έκανε βήματα και ευστόχησε στο καλάθι.

Το τελικό 51-50 χάρισε το χρυσό μετάλλιο στους Σοβιετικούς.

Οι Αμερικάνοι έκαναν ένσταση, που απορρίφθηκε μετά από συνεδρίαση 18 ωρών! Επίσης, δεν πήγαν στην απονομή ενώ ένας από τους παίκτες εκείνης της ομάδας, ο Κένι Ντέιβις, έγραψε στη διαθήκη του πως δεν επιτρέπει στους απογόνους του να το παραλάβουν ούτε μετά το θάνατό του!

Το 2012 ο Αμερικανός δικηγόρος Ντόναλντ Γκάλαχερ εξέδωσε σχετικό βιβλίο υποστηρίζοντας ότι κακώς δόθηκε τάιμ άουτ στους Σοβιετικούς και ότι υπεύθυνος για την ανατροπή ήταν ο τότε γενικός γραμματέας της FIBA Γουίλιαμ Τζόουνς. Ο Γκάλαχερ έχει πάρει συνεντεύξεις και από τους 12 αμερικανούς μπασκετμπολίστες.

Αναφερόμενος στα επίμαχα 3 δευτερόλεπτα υποστηρίζει ότι ο Κόλινζ με δεύτερη βολή έκανε το 50-49, οι Σοβιετικοί επανέφεραν την μπάλα και είχαν φτάσει στο κέντρο του γηπέδου όταν ο βοηθός κόουτς της ΕΣΣΔ εισέβαλε στο παρκέ διακόπτοντας το παιχνίδι και ζητώντας τάιμ άουτ χωρίς να έχει δικαίωμα.

Ο Αμερικανός δικηγόρος υποστηρίζει ότι την επανάληψη των τριών δευτερολέπτων επέβαλε ο τότε γενικός γραμματέας της FIBA τον οποίο χαρακτηρίζει δικτάτορα. Στόχος του Γκάλαχερ ήταν να πείσει τη ΔΟΕ να δώσει χρυσό μετάλλιο και στην ομάδα των ΗΠΑ.

Τα τρία δευτερόλεπτα που έγραψαν ιστορία: το καλάθι του Μπέλοφ κόντρα στις ΗΠΑ (vid)