MENU

Σύμφωνα με όσους πρόλαβαν να ζήσουν τον ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λοράντ, είχαν να λένε για έναν προπονητή που επέβαλε σε άμεσο χρόνο την στρατιωτκή πειθαρχία εντός αποδυτηρίων, στοιχείο στο οποίο η αλήθεια είναι ότι τότε δεν δινόταν και τόση σημασία.

Ο Ούγγρος τεχνικός έζησε στη «χρυσή» εποχή του ποδοσφαίρου της χώρας του, παίζοντας στην εθνική ομάδα ως βασικός δίπλα σε Πούσκας, Μπότσικ, Τσίμπορ, Κότσιτς, Χιντεγκούτι κλπ. ενώ το 1949 θέλησε να «αποδράσει» από την Ουγγαρία λόγω του σταλινιστικού καθεστώτος που επικρατούσε, όπως ακριβώς έκανε ο Λάζλο Κουμπάλα.

Τελικά, συνελήφθη και κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως για 14 μήνες. Αυτό που τον έσωσε ήταν το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο, αφού αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954.

Ανάλογα πετυχημένη ήταν η καριέρα του ως προπονητής, η οποία άρχισε το 1962 από τη Χόνβεντ και εν συνεχεία διετέλεσε τεχνικός σε Καϊζερσλάουτερν, η Αϊντραχτ, η Μπάγερν Μονάχου και Σάλκε.

Το 1975 οι γιατροί του βρίσκουν μια σπάνια πάθηση στο δέρμα και του συνιστούν να μετακομίσει σε μια χώρα με πολύ ήλιο. Ήταν τότε που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να τον φέρει στην Ελλάδα και οι Θεσσαλονικείς κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα το 1976.

Οι σχέσεις του με τη διοίκηση ποτέ δεν ήταν αγαστές, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει στο τέλος εκείνης της σεζόν, αλλά τελικά επέστρεψε το 1980.

Ο στόχος του πρωταθλήματος είχε χαθεί πολύ γρήγορα, αφού ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση, ωστόσο ένας αγώνας με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα έχει τη δική του σημασία, όσο κι αν μην υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. 

Ένα τέτοιο ματς ήταν αυτό του 1981 στις 31 Μαΐου. Ένα ντέρμπι όπως όλα τα άλλα, αλλά όχι για τον ίδιο τον Γκιούλα Λοράντ. Ο 58χρονος από ξενοδοχείο ακόμα ένιωθε ενοχλήσεις στο στήθος και στην καρδιά του, αλλά δεν τίθεται ζήτημα να μην βρεθεί στον πάγκο του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι. 

Στο 11' ο Κούδας έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όλοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για το «αααχ», ωστόσο ο Γκιούλα Λόραντ δεν άντεξε την πίεση και τη συγκίνηση και άφησε σχεδόν ακαριαία την τελευταία του πνοή.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έμαθαν στο ημίχρονο για την τραγική κατάληξη, φτάνουν τελικά στη νίκη με 1-0 και στο τέλος του ματς μαθαίνουν τα δυσάρεστα, με πολλούς παίκτες να ξεσπούν σε λυγμούς.

Κατόπιν, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, διαπιστώνεται ότι ο Λοράν ήταν καρδιακός τόσα χρονιά, χωρίς όμως να το γνωρίζει.

Σε ηλικία 58 ετών, ο Λοράντ άφησε την τελευταία του στο χώρο που ήταν δεύτερο σπίτι του, στους αγωνιστικούς χώρους, κάτω από τον ελληνικό ήλιο.

Γκιούλα Λοράντ: Και την ψυχή του στο γήπεδο (pics)