MENU

Ήταν 9 Απριλίου του 2002 λοιπόν, όταν ο Παναθηναϊκός έγραφε μία από τις πιο χρυσές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του, η 2η μετά το 0-1 στον Άγιαξ το 1996, καθώς έπαιζε την είσοδο του στους «4» της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, μέσα στην έδρα της Μπαρτσελόνα των Ριβάλντο, Όφερμαρς, Κλάιφερτ, Ντε Μπουρ, Λουίς Ενρίκε, Κοκού, Πουγιόλ και λοιπών.

Όλα ξεκίνησαν κάτι παραπάνω από ονειρεμένα. Το ωραιότερο γκολ της καριέρας του Μιχάλη Κωνσταντίνου έστειλε τους πάντες στον... Θεό! Μόλις στο 8ο λεπτό το «τριφύλλι» ήταν με συνολικό σκορ 2-0 απέναντι στους Καταλανούς, και για να χαθεί το όνειρο της πρόκρισης έπρεπε να δεχθεί 3 γκολ. Κάτι που συνέβη μέχρι το 61' , με δύο γκολ του νυν τεχνικού της Μπάρτσα, Λουίς Ενρίκε (23', 49') και ένα του Σαβιόλα (61').

Αυτά που δεν θα ξεχαστούν ποτέ όμως, είναι πολλά. Ο ηρωικός Καραγκούνης, που έπαιξε σχεδόν ένα ημίχρονο με κομμένο χιαστό! Ο τραυματισμός του Νικοπολίδη από αντικείμενα, ο τραυματισμός του γιατρού των «πρασίνων», Νίκου Τζουρούδη, επίσης από αντικείμενα! Ναι δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα αυτά. Οι Καταλανοί έπρεπε να περάσουν με οποιονδήποτε τρόπο και το έκαναν.

Πόσοι σιχτιρίζουν ακόμα τον Πουγιόλ που έκοψε πάνω στη γραμμή το σίγουρο γκολ του Κωνσταντίνου; Άλλοι τόσοι τα έχουν με τον διαιτητή της αναμέτρησης που δεν καταλόγισε το πέναλτι του Μπονάνο στο κροσέ στον Ολισαντέμπε στην ίδια φάση.

Αλλά η εικόνα που έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων είναι μία: το σουτ του Βλάοβιτς στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων, που κυριολεκτικά έγλειψε το δοκάρι του Ρέινα (σ.σ. είχε περάσει αλλαγή στη θέση του τραυματία Μπονάνο). Στη φάση αυτή πέφτουν στο έδαφος αρκετοί παίχτες του Παναθηναϊκού κρατώντας το κεφάλι τους από αγανάκτηση και στεναχώρια. Κυριάκος, Γκούμας, Ολισαντέμπε, Κωνσταντίνου, Μπασινάς, Φύσσας, δεν μπορούν να πιστέψουν πως το σφυροκόπημα του τελευταίου 15λεπτου δεν δικαίωσε την προσπάθειά τους. Η επιβεβαίωση της... πόρνης μπάλας που είχε πει κάποτε και ο Ίβιτσα Όσιμ.Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο (84 Ρέινα), Πουγιόλ, ντε Μπουρ, Αμπελάρδο, Κόκο (45+ Κλάιφερτ), Τσάβι, Λουίς Ενρίκε, Κοκού, Ριβάλντο, Όφερμαρς (74 Γκάμπρι), Σαβιόλα.Παναθηναϊκός (Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Καραγκούνης (45+ Μικάελσεν), Κόλκα (77 Βλάοβιτς), Λυμπερόπουλος (46 Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου.

Θυμηθείτε στο βίντεο που επιμελήθηκε το SDNA, τι συνέβη 13 χρόνια πριν:

http://videa.hu/player?v=cxVQehpGpFb7Z5D5
Το όνειρο των «4» χάθηκε στα χιλιοστά της «πόρνης» (pics & vid)