MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - LIVE SPORT

Έχετε δει εσείς κάποια άλλα πρόθυμα πορτοφόλια να κυκλοφορούν; Μόνο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συνδράμει οικονομικά τα τελευταία χρόνια στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Και μόνο εκείνος είχε πάρει μια πρωτοβουλία, η οποία «κάηκε» όταν δημοσιοποιήθηκε.

Με δυο λόγια τα πράγματα είναι απλούστατα. Η σωτηρία του Παναθηναϊκού δεν θα έρθει μέσα από αντιδράσεις στο facebook, στο twitter και στο instagram. Δεν θα έρθει με οργισμένα μηνύματα στις ιστοσελίδες και στα ραδιόφωνα. Δεν θα έρθει ούτε με συλλαλητήρια ούτε (πολύ περισσότερο) με επεισόδια (αυτά ΜΟΝΟ καταστροφή φέρνουν).

Η σωτηρία του Παναθηναϊκού αυτήν τη στιγμή (ακόμη κι αν αύριο το πρωί, θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέει, ο κ.Αλαφούζος πει «φεύγω») είναι μονόδρομος και ακούει στο όνομα PAO ALIVE. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, προφανώς αρέσκεται στο να «φωνάζει» όχι στο να συμμετάσχει για να σώσει τον σύλλογο που αγαπάει...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Φυσικά και έχει ευθύνες ο Αλαφούζος. Πολύ μεγάλες, παρότι ο άνθρωπος έχει βάλει πάρα πολλά λεφτά στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Έχει αποτύχει παταγωδώς και θα δεχτεί πλέον ξανά νέες πολύ μεγάλες πιέσεις, προκειμένου να αποχωρήσει. Φυσικά και φταίνε ο Νταμπίζας με τον Δώνη, καθώς η απελπιστική εικόνα της ομάδας τους στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος αποτελεί δικό τους κατασκεύασμα, ενώ ο προπονητής δεν μπόρεσε να συνεχίσει αποτελεσματικά την καλή δουλειά που φάνηκε να κάνει το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά ο Δώνης έχει δίκιο σε αυτό που δήλωσε μετά τον αγώνα με τον Άρη. Είναι ανεξήγητη πράγματι η παρουσία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και η διαφοροποίηση σε σχέση με την απόδοσή της στα δυνατά φιλικά του καλοκαιριού. Όσο και αν συμβαίνει κάποιες φορές. Τόσο πολύ, όμως, μέσα σε μερικές εβδομάδες (δεν μιλάμε για μήνες) είναι όντως πολύ δύσκολο να εξηγηθεί με βάση την ποδοσφαιρική λογική. Πιθανώς έχει δίκιο και ο Νταμπίζας για τις φωνές που έβαλε χθες προς τους παίκτες, διότι δεν μπορεί οι ίδιοι ποδοσφαιριστές να παίζουν τον προηγούμενο μήνα τόσο καλά και τώρα να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για τον Παναθηναϊκό για ώρες. Στην πραγματικότητα όμως πολλά απ' αυτά που συμβαίνουν είναι ανεξήγητα. Η ομάδα μοιάζει να έχει χάσει τη διάθεση της και την όρεξη για να παίξει ποδόσφαιρο. Στα τρία πρώτα ματς έχει μία μπλαζέ συμπεριφορά και όσο κι αν οι αμυντικές αδυναμίες βγάζουν μάτια και επιθετικά κάνει λίγα. Ο Περέα, που διακρίνεται, ξεχωρίζει διότι σε αυτό τον λίγο χρόνο που έχει χρησιμοποιηθεί μοιάζει να τα δίνει όλα: δεν μπορείς να το πεις για κάποιον απ' τους υπολοίπους. Ο ΠΑΟ είναι εύκολο ν' αλλάξει προπονητή και πανεύκολο ν' αλλάξει τεχνικό διευθυντή, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ξυπνήσουν οι παίκτες του. Στο «Βικελίδης» ο μοναδικός που διακρίθηκε είναι ο Διούδης. Το αληθινό πρόβλημα θα είναι να αποδειχτεί ότι η κακή τους απόδοση βασίζεται σε συγκεκριμένους λόγους. Κάποιοι μοιάζουν να περίμεναν μία επιβράβευση για την περσινή χρονιά του (που δεν ήρθε), κάποιοι ίσως να ήθελαν να φύγουν, κάποιοι μοιάζουν στρεσαρισμένοι σαν να δίνουν εξετάσεις. Αλλά αυτά είναι εικασίες με τις οποίες προσπαθούμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει. Το βέβαιο είναι ότι η απόδοση όλων είναι κάκιστη. Η μεγάλη του ελπίδα είναι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, παιχνίδι που από μόνο του αποτελεί για όλους κίνητρο: τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός σώζει τη σεζόν του κάθε φορά που κάνει αποτέλεσμα με τους «ερυθρόλευκους», ίσως συμβεί και τώρα. Ανεξήγητα.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Είναι αυτό, που λέμε. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Αυτό που συμβαίνει στον Παναθηναϊκό δεν έχει ξανασυμβεί. Μία ομάδα, μέσα σε δύο αγωνιστικές να κάνει τα ίδια ακριβώς λάθη και να τρώει 3 αντί για 5 από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ και 4 αντί για 6 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει ποδοσφαιρική εξήγηση.

Συμβαίνει κάτι άλλο, μη αγωνιστικό, που μπορεί κάποια στιγμή να το μάθουμε, μπορεί και όχι. Ότι συμβαίνει, όμως, μπορεί να τρελάνει τον προπονητή. Και καταλαβαίνω τον Δώνη, για την απογοήτευση, που νιώθει. Δεν του έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και δεν μπορεί να το εξηγήσει. Και για αυτό δεν ξέρει κανείς πότε θα αντιδράσουν οι παίκτες και αν θα αντιδράσουν. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος δεν ΜΠΟΡΕΙ να βλέπει άλλο αυτό το έκτρωμα και γυρνάει την πλάτη.

ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

Ούτε θυμάμαι άλλη φορά, να έχει αγκαλιάσει τόσο γρήγορα ο κόσμος έναν προπονητή. Προχθές στο ΟΑΚΑ, στην παρουσίαση της ομάδας, στο όνομα του Κωστένογλου έγινε ο μεγαλύτερος... σαματάς από την κερκίδα. Ενώ μετά το τέλος του παιχνιδιού, περίμενε κόσμος για να τον αγκαλιάσει έξω από το γήπεδο. Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Όλα στο ποδόσφαιρο αλλάζουν εύκολα και γρήγορα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα. Το ξαναγράφω όμως, για να είναι πολύ σαφές. Αυτό που πέτυχε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ο Κωστένογλου, αφενός δεν έχει προηγούμενο και αφετέρου είναι σημαντικό. Ανεξάρτητα από τη συνέχεια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΣΜΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Το πνεύμα του Παναθηναϊκού εκδήμευσε εις τόπον χλοερόν μετά από μακρόχρονη ασθένεια. Φταίνε οι παίκτες; Φταίνε. Φταίει ο Νταμπίζας; Φταίει. Φταίει ο Δώνης; Φταίει. Είναι υπεύθυνος γι' αυτή την κατρακύλα ο Γιάννης Αλαφούζος. Δίχως αμφιβολία. Η ευθύνη είναι συνολική αλλά δεν είναι ισοβαρής. Αποτελεί κανόνα στο ποδόσφαιρο ο προπονητής να είναι ο βασικός υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Άλλωστε γι΄αυτό πληρώνεται. Αυτός είναι ο ρόλος του. Αν δεν μπορεί να αλλάξει το chip στην ανταγωνιστικότητα της ομάδας πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος της ευθύνης πέφτει στις πλάτες της διοίκησης.

Στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα η απόδοσή του πήγε από το κακό στο χειρότερο. Από τα οκτώ γκολ που έχει δεχτεί ο Παναθηναϊκός - η χειρότερη επίδοση στη Σούπερ Λιγκ 1 - τα πέντε προήλθαν από πάσες των παικτών του προς του αντιπάλους. Έγινε στην Λαμία. Ο Δώνης δεν το διόρθωσε. Έγινε και με τον Άρη. Ο Δώνης πρέπει να φύγει γιατί έδειξε αδυναμία να διορθώσει το λάθος.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ - SPORTIME

Να ξεκινήσουμε τα κλισέ και να χάνουμε το χρόνο μας; Δεν έχει αξία. Παρότι θα ταίριαζαν φράσεις τύπου «μένουν μέχρι να φύγουν» και τα συναφή. Αυτή είναι η αλήθεια για τους Νίκο Νταμπίζα και Γιώργο Δώνη. Έχουν ημερομηνία λήξης. Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν θέλησε να μπει σε διαδικασία αναζήτησης τεχνικού και πιθανότατα τεχνικού διευθυντή, πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Βέβαια, η απόφαση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να τους δώσει μια -όπως όλα δείχνουν τελευταία- ευκαιρία είναι ειλικρινής. Με θετικό αποτέλεσμα κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, η παρτίδα μπορεί και να γυρίσει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Ο Βαλμπουενά είναι το «κλειδί» όλης της ιστορίας, από τότε που βγήκε εκτός μάχης ο Φορτούνης. Από τον Γάλλο εξαρτάται η εφαρμογή του πλάνου, καθώς από τη στιγμή που παρουσιάζεται ακμαίος και βάζει δύσκολα στον αντίπαλο, τότε ο Ολυμπιακός δεν έχει λόγο να αλλάξει τακτική. Έχει φτιάξει μία μπετόν αριστερή πλευρά με τους Τσιμίκα και Μασούρα, δεξιά οι Ομάρ-Ποντένσε, οι στόπερ είναι γνωστοί, όπως και αυτοί του άξονα και μπροστά εναλλάξ οι Γκερέρο και Ελ Αραμπί. Κάπως έτσι πάει ο Μαρτίνς και μέχρι τώρα έχουμε εκτιμήσει όλοι μας την αξία της... ρουτίνας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (17/9): «Η σωτηρία του Παναθηναϊκού - Έχει αποτύχει παταγωδώς ο Αλαφούζος»