MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - LIVESPORT

Αυτό που «δημιούργησαν» ο Δώνης και ο Νταμπίζας είναι μια τεράστια ΝΤΡΟΠΗ για την ιστορία του Παναθηναϊκού. Και πλέον η έξοδος είναι ορθάνοιχτη... Ο Άρης του Φετφατζίδη, του Ντιγκινί και του Ιντέγε έκανε ΣΚΟΝΟΒΟΛΟ τον Παναθηναϊκό μόλις δύο εβδομάδες μετά το πάρτι του ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ. Τρανταχτή απόδειξη ότι «αυτό» δεν είναι ομάδα, αλλά «ανέκδοτο», το οποίο ουδείς γνωρίζει αν και πότε μπορεί να βρει γιατρεία. Τρία ματς, ένας βαθμός, δύο συντριβές και ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Ομάδα δίχως χαφ (πήραν ελεύθερο αμυντικό μέσο στις 11 Σεπτέμβρη!). Παρέλαση έκανε ο Άρης στο κέντρο με την ανυπαρξία των Δώνη και Ζαχίντ. Πίεζε, όπως και ο ΟΦΗ, ψηλά, δημιουργώντας «τρικυμία» στους Πράσινους. Και τους σκότωνε, είτε έπειτα από λάθος είτε στην κόντρα. Ομάδα της οποία οι τρεις αμυντικοί (στο α') έτρεμαν σε κάθε φάση και οι τέσσερις (στο β') έψαχναν να βρουν τους γηπεδούχους που έφευγαν σαν βέλη στην κόντρα. Στη Λαμία έφαγε το γκολ από παιδικό λάθος των Γιόχανσον, Διούδη. Με τον ΟΦΗ τα δύο από τα τρία ήταν ευγενική προσφορά των Νούνιες, Μπουζούκη. Και χθες:

- Χαφ ΜΟΝΟΣ του στη μικρή περιοχή ξαφνικά γύρισε την μπάλα προς το τέρμα του και πρόσφερε γκολ (1-0) στον αντίπαλο!

- Ο (φοβερός) Γιάννης Φετφατζίδης σκόραρε με κεφαλιά!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTIME

Η ολική αλλαγή κλίματος, ναι, αποδίδεται στον Κωστένογλου. Ο οποίος κάνει και κάτι επίσης σημαντικό. Παίρνει το 100% από τον καλύτερο παίκτη του πρωταθλήματος, τον Μάρκο Λιβάια.

Ακόμα και σε ένα ματς, όπως το χθεσινό ο Κροάτης έβγαλε όλα εκείνα τα χαρίσματα που του δίνουν τον τίτλο του αγωνιστικού ηγέτη της ΑΕΚ. Ήταν ένα ματς, σίγουρα, χωρίς υψηλού επιπέδου δυσκολίες.

Ο Λιβάια, όμως είχε κίνηση, παίζει στη θέση που του αρέσει, δηλαδή πίσω από τον φορ και αυτό τον κάνει να το χαίρεται. Ο Λιβάια θέλει να παίρνει την μπάλα όπου θέλει και να την κάνει ό,τι θέλει. Έχει το χάρισμα, έχει και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα και όταν τέθηκε θέμα να παίξει στην κορυφή της επίθεσης, αφού απουσίαζε ο Ολιβέιρα, ο Κροάτης είπε πως θέλει να παίζει ή πίσω από τον φορ ή στα πλάγια.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΡΒΕΛΕΣ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Στην Ευρώπη, έμεινε μόνος ο Ολυμπιακός. Στον καναπέ τους θα καθίσουν και θα παρακαλούν να τον δουν να χάνει με την Τότενα, με τον Ερυθρό Αστέρα, με την Μπάγερν. Γνωστό το έργο....

Οι αποκλεισμοί για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ από την Ευρώπη, τους φέρνουν να έχουν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά και μόνο στο πρωτάθλημα. Αυτό, θα έχει διαφορετικές διαστάσεις. Για τα δεδομένα της ΑΕΚ π.χ., χθες είχε κόσμο στο ΟΑΚΑ.

17.000 και κάτι εισιτήρια λέει... Τι να πάει να δει ο ΑΕΚτζής; Δεν του έμεινε και κάτι άλλο, ελπίζει ότι η ομάδα του θα κάνει κάτι στο πρωτάθλημα... Όπως θα πάει να δει και ο Παναθηναϊκός το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Γι΄αυτό ζει πλέον, Ευρώπη δεν έχει, τι να κάνει...

Μια από τα ίδια και για τον ΠΑΟΚ που βέβαια, με άλλη... δυναμική στο κομμάτι της προπαγάνδας, θέλει να πάρει δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Φέτος, κάθε αγωνιστική θα είναι μια «μάχη». Το γιατί, πιστεύω να το έχετε καταλάβει ήδη...

Και το φοβερό, είναι πως σε αυτή τη διαδρομή, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα δούμε και δέκα αγωνιστικές σε πλέι οφ. Για... προσευχές είναι η κατάσταση. Κανονικά και με το νόμο...

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Τι και αν μίλησαν με τις ώρες στο Κορωπί, τι και αν πήγε ψυχολόγος. Η εικόνα ήταν ίδια. Όλα τα γκολ έχουν μπει από λάθη παικτών του Παναθηναϊκού με τον Ζαχίντ να γίνεται Νούνες και να δίνει την ασίστ στον σκόρερ Φετφατζίδη. Η κατηφόρα στο γήπεδο είχε αρχίσει πιο πριν, αλλά ο Παναθηναϊκός άντεχε με νύχια και με δόντια. Μόλις έγινε το 1-0 ήρθε η κατάρρευση. Δεν έχω να πω λόγια για το χθεσινό ματς. Ήταν άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Έφαγε τέσσερα αντί για έξι από τον Άρη.

Ο Γιώργος Δώνης φυσικά και έχει και μεγάλη ευθύνη, για αυτό, που εμφανίστηκε και χθες στο γήπεδο. Ο Νίκος Νταμπίζας πήγε και έφερε ένα κάρο παίκτες το καλοκαίρι και κανένας δεν βοηθάει. Και φυσικά δεν φταίει μόνο για τις μεταγραφές, φταίει και για τη νοοτροπία που παρουσιάζει η ομάδα. Μαζί με τον Δώνη φταίει και αυτός. Μιλάει και ο Νταμπίζας στους παίκτες και φαίνεται, ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Φέτος δεν υπάρχει ομάδα, ένα συνονθύλευμα παρουσιάζεται. Για να είμαστε σωστοί, όμως, πρέπει να πούμε, ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει διασύρει τον Παναθηναϊκό ειδικά τα τελευταία χρόνια, με όλες τις αποφάσεις, που έχει πάρει και τον έχει καταντήσει μικρομεσαία ομάδα. Ο κόσμος πλέον δεν αντέχει να βλέπει άλλο αυτόν τον Παναθηναϊκό. Και έρχεται και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό την Κυριακή. Ο Θεός να βάλει το χέρι του...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ – ΤΑ ΝΕΑ

ΙΔΟΥ λοιπόν που για μια ακόμη φορά στο ποδόσφαιρο μίλησε ο μουγγός. Στα καλά καθούμενα και χωρίς καμία πίεση μέσα στη περιοχή, ο Ζαχίντ δίνει ασίστ στον Φετφατζίδη. Αυτός αιφνιδιάζεται, δεν κάνει καλό κοντρόλ, η μπάλα σηκώνεται στον αέρα και καθώς πέφτει, τη βρίσκει με κεφαλιά και σκοράρει.

Φάση που θα γίνει μία φορά στα δέκα χρόνια. Η αρχή της κατηφόρας. Στο 44΄ δεύτερο πράσινο «αυτογκόλ». Ο Ινσούα που ακολουθεί τον Φετφατζίδη, αδυνατεί να κάνει το αυτονόητο. Να τον σταματήσει με φάουλ να χρεωθεί με κίτρινη και να τελειώσει στη φάση.

Ασίστ του κοντού στον Βέλεθ 2-0. Το κοντέρ τελικά σταμάτησε στα τέσσερα. Ανάσταση για τους Κίτρινους. Γολγοθάς και σταύρωση για τους Πράσινους. Σούπερ σταρ ο Φετφατζίδης, καρικατούρα ποδοσφαιριστή ο Ινσούα.

Ένας Άρης θριαμβευτής, ένας Παναθηναϊκός για λύπηση. Αυτό που παρουσιάζουν εφέτος Νταμπίζας – Δώνης ένα φάντασμα με πράσινες φανέλες.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ - ΩΡΑ

Νίκες και σωστή διαχείριση. Το χθεσινό ματς με την Λαμία ήταν ακριβώς όπως το περίμενα. Είχα ωστόσο ένα προαίσθημα ότι θα σκόραρε ο Γιακουμάκης, αλλά δεν μου βγήκε. Τι έπρεπε να κάνει χθες η ΑΕΚ που ακόμα δεν μπορεί να έχει φουλ ρυθμό; Να μπεί μέσα δυνατά, να πιέσει ασφυκτικά την δεδομένα πολυπρόσωπη άμυνα της Λαμίας, να την διασπάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά να καθαρίσει το ματς και στη συνέχεια να κάνει συντήρηση δυνάμεων. Από το πρώτο δευτερόλεπτο, οι παίκτες του Κωστένογλου έτρεχαν όλοι, ακατάπαυστα και παντού. Είχαν όρεξη, έδειξαν φρεσκάδα και ανεξαρτήτως ότι δεν τα έκαναν όλα σωστά και οργανωμένα, φαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου να έρθει το γκολ.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΕΜΟΣ – ΦΩΣ

Ο Κρέσπο σκόραρε στο 92΄και χάρισε στην ομάδα του την πολύτιμη νίκη. Ο Βαρέλα είχε σκοράρει λίγο νωρίτερα αλλά το δικό του γκολ σωστά ακυρώθηκε από τον VAR ως οφσάιντ. Έχει δεχθεί πολλά πυρά το VAR μέχρι τώρα.

Όμως δίχως τη συνδρομή της τεχνολογίας, με τα «ανθρώπινα λάθη» διαιτητών και βοηθών, το σκορ στο Ατρόμητος -ΠΑΟΚ δεν θα ήταν 2-3, αλλά 1-4... Κι αυτός ο Αναστασίου, όμως, ας κάνει κάτι. Μην τα περιμένει όλα από τους άλλους. Δεν γίνεται η καλύτερη άμυνά του να είναι το... VAR.

Το Σάββατο κάθε στατική φάση που κέρδιζε ο ΠΑΟΚ στα τελευταία λεπτά μύριζε (βρομούσε θα έλεγα) γκολ... Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ δραπέτευσε χωρίς απώλειες από το Περιστέρι κι έμεινε για 38ο σερί ματς αήττητος στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο έχει πολλά ψωμιά ακόμη μέχρι να φτάσει τα 58 του Ολυμπιακού που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μια σπουδαία νίκη στο Περιστέρι κι έφτασε τις τρεις. Ειπώθηκε ότι η νίκη του αυτή έμοιαζε με τις δυο προηγούμενες: δεν είχε καμία σχέση. Το μόνο κοινό που υπάρχει σε αυτά τα παιχνίδια είναι ότι ο ΠΑΟΚ παρουσίασε προβλήματα στην άμυνα, τα οποία και θα συνεχίσει να παρουσιάζει μέχρις όπου η μεσαία γραμμή σκληρύνει-δηλαδή μέχρι να επιστρέψει τουλάχιστον ο Μαουρίσιο που ξέρει να αγωνίζεται δίπλα στον αμυντικό χαφ. Αυτό δεν το κάνουν καλά ούτε ο Μίσιτς, ούτε ο Ελ Καντούρι. Και οι δυο έχουν επιθετική προσφορά, αλλά δεν βοηθούν καθόλου τον Εσίτι, ο οποίος και στο Περιστέρι όπως και στα προηγούμενα ματς έτρεχε για χατίρι των αμυντικών μόνος του. Ωστόσο η νίκη κόντρα στον Ατρόμητο δεν μοιάζει με τις δύο προηγούμενες. Με τον Παναιτωλικό ο ΠΑΟΚ δέχτηκε ένα γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα με το οποίο οι φιλοξενούμενοι απλώς μείωσαν. Με τον Πανιώνιο ναι μεν χρειάστηκε να βρει ένα γκολ νίκης όπως στο Περιστέρι, πλην όμως το παιχνίδι ήταν μονόλογος. Στο Περιστέρι ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε πολύ γρήγορα με 0-2, έμοιαζε να έχει τελειώσει το ματς, δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με το να προστατεύσει το αποτέλεσμα και ο Βέλλιος τον τιμώρησε παίρνοντας προσωπικά το πρόγραμμα και ισοφαρίζοντας σε 2-2. Ο ΠΑΟΚ θα είχε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αν οι γηπεδούχοι δεν είχαν σταματήσει να κυνηγούν το γκολ σχεδόν ανεξήγητα. Η υποχώρησή τους στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα βοήθησε τον ΠΑΟΚ να πατήσει περιοχή στις στημένες φάσεις και ο Κρέσπο, που σκοράρει κάθε χρόνο εναντίον του Ατρομήτου, βρήκε το γκολ της νίκης αφού προηγούμενος σωστά δεν είχε μετρήσει ένα πανομοιότυπο γκολ του Βαρέλα. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι κέρδισε το πρωτάθλημα και μάλιστα αήττητος, χωρίς να κερδίσει στο Περιστέρι. Αυτό το επισημαίνω για να φανεί ότι και φέτος είναι εξαιρετικά δυνατός και πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (16/9): «Ντροπή για την ιστορία του Παναθηναϊκού - Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»