MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΤΑ ΝΕΑ

Αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια ή λίγο πιο γρήγοροι στην τελική τους πάσα, θα είχαν βρει το γκολ σε αυτές τις κόντρα επιθέσεις. Αυτή η εικόνα της Πλζεν, που έδειχνε να βρίσκεται σε σύγχυση όποτε ο Ολυμπιακός έβγαινε οργανωμένα μπροστά, δίνει λόγους αισιοδοξίας για το γκολ που θα ψάξουν οι Ερυθρόλευκοι. Κι αν η Πλζεν δεχτεί πρώτη γκολ και αναγκαστεί να βγει από τα καρέ της, θα γίνουν πιο εύκολα τα πράγματα για τον Ολυμπιακό, όσο παρακινδυνευμένη κι αν είναι η πρόβλεψη. Τι παραπάνω θα χρειαστεί η ομάδα του Μαρτίνς; Καλύτερη αξιοποίηση και περισσότερο αξιόλογη τελική πάσα στον κεντρικό επιθετικό. Να έρθει η μπάλα παραπάνω φορές σε αυτόν και με καλύτερες προϋποθέσεις. Στην Τσεχία οι περισσότερες απειλές ήρθαν από Ποντένσε, Βλαμπουενά, ακόμα και απ΄τον Μπουχαλάκη. Αν αξιοποιηθεί καλύτερα ο φορ, θα γίνει ευκολότερα και η δουλειά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ-ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο Ρούμπεν Σεμέδο απλά απέδειξε ότι δεν είναι παίκτης για το ελληνικό πρωτάθλημα και για ελληνική ομάδα. Αποτελεί τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό που επέμεινε και αξιοποίησε τις ειδικές συνθήκες ώστε να φέρει έναν τέτοιο παίκτη στην Ελλάδα. Το παιδί (με τη μεταγραφή των 14 εκατ. ευρώ στην Ισπανία πριν μπλέξει με τις περιπέτειές του) είναι για μεγάλο κλαμπ πρωταθλήματος τοπ κλάσης. Και θα είναι για τον Ολυμπιακό ευλογία η παρουσία του, όσο αυτή κρατήσει. Αν δουν οι ξένοι ότι έχει συνέλθει από τα άλλα και απλά παίζει σούπερ στο γήπεδο, θα ρίξουν πάρα πολλά εκατομμύρια στο τραπέζι για να τον αποκτήσουν. Σύντομα. Είναι βέβαιο. Έχουμε πολλά να σχολιάσουμε ακόμη για το παιχνίδι στο Πλζεν και γι' αυτό που ακολουθεί. Για τον Σα, τον Τσιμίκα, τον Μπουχαλάκη, τον Μπα, τον Καμάρα, τον Ραντζέλοβιτς. Όσοι έδειξαν το κάτι παραπάνω. Και για όσους φυσικά δεν το έκαναν. Αλλά με την «ασφάλεια» του 0-0 και το πείσμα για προσωπικές απαντήσεις, είναι πάρα πολύ πιθανό να δούμε την Τρίτη τους ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς του Ολυμπιακού να οδηγούν προς τη νίκη-πρόκριση. 'Ωστε να περάσει η καλύτερη ομάδα του ζευγαριού, όπως φάνηκε και στην Τσεχία, παρ' όλ' όσα αναλύσαμε παραπάνω. Καλημέρα σας...

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗΣ-ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

ΜΠΕΡΔΕΜΑ. Το ένα γκολ εκτός έδρας * ΚΑΙ η πλάκα είναι ότι ο Ολυμπιακός το ένα τουλάχιστον και το άξιζε και το μπορούσε * ΓΙΑΤΙ δεν μπήκε; * Γι' αυτό πού ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ παρατήρησε ο Γιώργος Μασούρας * ΟΤΙ δεν υπήρχε ψυχραιμία στην εκδήλωση της τελικής επιθετικής προσπάθειας * ΚΑΙ για να το πούμε πιο καθαρά. ΔΕΝ έγιναν πάσες για τελείωμα * ΝΑ μην κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο, σαν την στρουθοκάμηλο * Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ της Πλζεν δεν υποχρεώθηκε σε καμία απόκρουση. ΚΑΙ εδώ, παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο * ΣΤΗΝ ανάπτυξη του παιχνιδιού και στις αντεπιθέσεις, η ομάδα είχε από καλή έως άριστη ανάπτυξη * ΣΤΗΝ τελική φάση τα χάλαγε * ΝΑ πω την κουταμάρα μου; * ΙΣΩΣ ο Γκερέρο να μην είναι ο ενδεδειγμένος γιά παιχνίδι κόντρας και αντεπιθέσεων, διότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη ταχύτητα * ΠΑΡΑ ταύτα, πού λέει και ο Αλαμάνος, ο Ολυμπιακός δικαιούνταν ένα τουλάχιστον γκολ, αυτό πού θα μας έκανε να κοιμόμαστε ήσυχοι, μέχρι την Τρίτη * ΚΑΙ έφτασε πολύ κοντά, κυρίως από τις πλαγιοκοπήσεις και τις αναξιοποίητες σέντρες του Τσιμίκα και του Ποντένσε.

TAΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να έρθει μία τρελή πρόταση (για τον σημερινό Παναθηναϊκό και την κατάσταση, που είναι) από 3 εκατ. ευρώ και πάνω, για να πει ναι και εφόσον θέλει και ο Μακέντα να αποχωρήσει. Ο Ιταλός είναι ο φορ, που έχει δέσει απόλυτα με την ομάδα, το δείχνει στα μέχρι τώρα παιχνίδια και η απόφαση είναι να πλαισιωθεί και με άλλον φορ, για να έχει περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρει, αλλά και αυτός, που θα έρθει να έχει εύκολο το γκολ, ώστε ο Παναθηναϊκός στην επίθεση να είναι πολύ καλύτερος από πέρυσι. Σε περίπτωση, πάντως, που ο Μακέντα παραμείνει στην ομάδα, είναι δεδομένο, ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ζητήσει αναπροσαρμογή του συμβολαίου με μία αύξηση. Το αν θα γίνει, όμως, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα, διότι οι «πράσινοι» έχουν συγκεκριμένο πλαφόν στα συμβόλαια και πάνω από 300 το πολύ 350.000 ευρώ δεν μπορούν να προσφέρουν σε κανέναν παίκτη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – SPORTDAY

Ποιος είναι ο βασικός στόχος του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή; Πρώτα απ΄όλα να αποκλείσει τον Άγιαξ. Για να καταφέρει αυτό το επίτευγμα ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται παραπάνω ποδοσφαιριστές: χρειάζεται συνολικά ως ομάδα να κάνει μία υπέρβαση, να παίξει δηλαδή καλοκαιριάτικα δύο σπουδαία παιχνίδια ελπίζοντας να πιάσει στον... ύπνο τους Ολλανδούς που πέρυσι έκαναν την Ευρώπη να παραμιλάει, αλλά φέτος έχουν κάποιες αλλαγές τουλάχιστον στην αρχική εντεκάδα τους. Για μία τέτοιου τύπου αποστολή το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι μια χαρά. Υπάρχουν σε αυτό ποδοσφαιριστές έμπειροι, ποδοσφαιριστές με μεγάλες φιλοδοξίες και ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν και τις διοικητικές απαιτήσεις αλλά και τις δυσκολίες της συγκεκριμένης διοργάνωσης – ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η ομάδα του ΠΑΟΚ απέκλεισε πέρυσι καλοκαιριάτικα τη Βασιλεία και τη Σπαρτάκ Μόσχας πριν αποκλειστεί από την Μπενφίκα. Τέλος εγώ βλέπω και κάτι άλλο: ότι στα φιλικά του καλοκαιριού ο ΠΑΟΚ σπέρνει τον πανικό! Οι τελευταίες του νίκες είναι όλες με σκορ τεράστια. Θυμίζω ότι κέρδισε την Κλουζ με 5-0, την Σεντ Τρούιντεν με 4-0 και την Άντερλεχτ με 3-1. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν μια ομάδα να έχει βάλει 12 γκολ στα τελευταία τρία ματς (έστω σε φιλικά) κι αυτό να είναι κάτι τυχαίο. Η δική μου υποψία είναι ότι ο ερχομός του Φερέιρα ή για να το πω πιο σωστά η φυγή του Ραζβάν Λουτσέσκου απελευθέρωσε τους παίκτες του ΠΑΟΚ που απολαμβάνουν το νέο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει απλά πιο επιθετικά, παίζει πιο ελεύθερα- σαν ο νέος προπονητής του να έχει σταματήσει να του τραβάει το χειρόφρενο. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι πριν από τα παιχνίδια με τους Ολλανδούς . Για να αποκλείσει μία ομάδα τον Άγιαξ ένας μόνο τρόπος υπάρχει: να παίξει καλύτερα απ΄αυτόν. Το αν θα αγοράσει έναν αμυντικό χαφ ή έναν αριστερό μπακ πιστέψτε με δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Παίκτες θα χρειαστεί ο ΠΑΟΚ αν και εφόσον φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ - ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ

Η ΑΕΚ έχει βάλει φέτος στο ρόστερ της παίκτες που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια. Οπως για παράδειγμα ο Ζεράλδες. Μιλάμε για έναν χαφ που μπορεί να κάνει πράγματα και θαύματα μέσα στο γήπεδο, με μια κίνησή του. Στο χθεσινό φιλικό, οι παίκτες της Λαμίας είχαν μόνο έναν τρόπο για να σταματήσουν τον Πορτογάλο. Να του ρίξουν κλωτσιά και να τον πετάξουν κάτω. Οταν δεν τον προλάβαιναν και δεν κατάφερναν να τον κλαδέψουν, ο Ζεράλδες τους έκανε άνω - κάτω. Οπως έγινε στο γκολ του Αλμπάνη. Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο, πως ό,τι καλό θα φτιάχνει η ΑΕΚ, θα είναι από τα πόδια του Πορτογάλου. Και από τις εμπνεύσεις του. Επίσης από την ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια, έλλειπε ένας χαφ σαν τον Σιμάο. Ο Πορτογάλος είναι ο ορισμός του οκταριού. Με την κάθετη πάσα του, αλλά και με την κλωτσιά στον αντίπαλο αν χρειαστεί. Πολλές μεταγραφικές περιόδους έψαχνε η ΑΕΚ για έναν τέτοιο χαφ. Και είτε ατύχησε, όπως στην περίπτωση του Μοράν, είτε πήρε οκτάρι που ήταν περισσότερο εξάρι, όπως συμβαίνει με τον Κρίστιτσιτς. Πάντως με τον Σιμάο έχει πετύχει... διάνα. Και φυσικά, όπως όλοι κατάλαβαν από τα πρώτα 45 λεπτά του Βέρντε, η ΑΕΚ βρήκε επιτέλους έναν εξτρέμ που δεν είχε και έψαχνε, επίσης εδώ και πολλές μεταγραφικές περιόδους. Εναν ακραίο επιθετικό, που να είναι ο ορισμός του ακραίου επιθετικού. Πολύ γρήγορος, μπαλάτος, μπουκαδόρος, που να μπορεί εξίσου καλά να πάρει όλο τον χώρο από την πτέρυγα αλλά και να κινηθεί στον άξονα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ - SPORTIME

Υπάρχει, όμως, θαρρώ ανάγκη και έναν ακόμη ποδοσφαιριστή: ένα γερό κορμί στο κέντρο. Θα ήταν εξαιρετικό για την ΑΕΚ να αποκτήσει μέσα στο καλοκαίρι έναν ψηλό κεντρικό χαφ, έναν παίκτη τύπου… Ντιόπ για παράδειγμα. Ο Σιμόες και ο Γαλανόπουλος είναι «κόφτες». Ειδικά ο πρώτος, όμως η ΑΕΚ θα ήθελε όγκο στο κέντρο και ο Αντρέ δεν τον προσφέρει. Το ιδανικό θα ήταν να ερχόταν ένας ποδοσφαιριστής που να μπορεί να παίζει τόσο ως αμυντικό χαφ, όσο και ως στόπερ, όποτε χρειαστεί. Έχω την εντύπωση πως δεν θα πουν «όχι» στην ΑΕΚ αν παρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία στο μεταγραφικό παζάρι. Εφόσον έρθει λοιπόν ο Μπογέ η κάποιος άλλος με το στυλ του Αργεντινού και ένας κεντρικός χαφ που να παίζει και στόπερ και δεν έχουμε κάποια… ηχηρή αποχώρηση, η ΑΕΚ θα έχει από τα πιο πλήρες ρόστερ των τελευταίων χρόνων. Και μια σημείωση: Ό,τι και να γίνε μέσα στον Αύγουστο στην Ευρώπη η σεζόν δεν σταματάει εκεί. Αυτή η ΑΕΚ, όπως διαμορφώνεται και δουλεύεται από τον Καρντόσο, αξίζει να πάρει χρόνο και υπομονή, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – LIVESPORT

Η παρουσία του Ζαχίντ στην 11αδα του Παναθηναϊκού δημιουργεί την πολυτέλεια στον Δώνη να έχει ακόμη έναν δημιουργικό πυλώνα, είτε τον χρησιμοποιεί στα πλάγια δεξιά του 4-3-3 είτε στον άξονα, μαζί με τον Μπουζούκη σε διαφορετικό σχηματισμό. Ο Νορβηγός διαθέτει πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έχει και την κάθετη πάσα, αλλά ταυτόχρονα πατάει περιοχή και μπορεί να σκοράρει. Επίσης, η εκτέλεση στημένων φάσεων από τον Ζαχίντ είναι ακόμη ένα στοιχείο που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Δώνης. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιμονή του Νίκου Νταμπίζα να ολοκληρωθεί αυτός ο δανεισμός. Ο Δώνης ήθελε τον Ζαχίντ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Στάθηκε βέβαια και τυχερός, καθώς αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα ανάμεσα στον προπονητή του ΑΠΟΕΛ, Πάολο Τραμετσάνι, και τον Νορβηγό, λογικά ο Ζαχίντ δεν θα έφευγε από την Κύπρο. Όπως κι αν έχει, τα δείγματα γραφής του μπορεί να τον ορίσουν σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Τα υπόλοιπα είναι θέμα του Γιώργου Δώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Ερυθρόλευκα ΜΜΕ: «Εκεί είναι το πρόβλημα» - «Δεν… θέλει παίκτες ο ΠΑΟΚ»