MENU

Xαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ – LIVE SPORT

Το βασικό ζητούμενο δεν είναι ποιος θα μιλήσει προς τα media. Αλλά ποιος έχει από τον Παναθηναϊκό την ευθύνη γι' αυτά τα 15-20 άτομα που προσέγγισαν σε απόσταση αναπνοής τον πάγκο του Ολυμπιακού, που κάνουν τις (προ)συνεννοήσεις με την Αστυνομία, που δεν έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για την περιφρούρηση και του “πετάλου” (με το περίφημο “ανοικτό πορτάκι” α λα θύρα 13), αλλά και των χούλιγκαν με τα full face. Τι έχει να πει για όλα αυτά ο υπεύθυνος ασφαλείας Απόστολος Κασκάνης που ήταν και μπροστά στο “ντου”; Προφανώς τίποτα. Έχουν γίνει, άλλωστε, τόσα και τόσα στη θητεία του... Ο Γιάννης Αλαφούζος, σε τελική ανάλυση, καλείται αυτή τη φορά να το “πάρει πάνω του”. Δεν έχει να χάσει τίποτα αν σκληρύνει τη στάση του απέναντι και στους χούλιγκαν και σε όλους τους υπεύθυνους και υπαλλήλους ασφαλείας της ΠΑΕ. Μόνο να κερδίσει...

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Καλά, όχι ότι τους παίρνει κανείς στα σοβαρά, όταν για το προχθεσινό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ πάνε να περάσουν την άποψη ότι διακόπηκε επειδή το ήθελε ο Ολυμπιακός!!! Αλλά αυτό το ντέρμπι μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μία σούμα για το τι πραγματικά έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, όταν πάει ο Ολυμπιακός στο σπίτι των παραδοσιακών αντιπάλων του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί καμία φορά πρέπει να μην ξεχνάμε την πραγματικότητα...

Και η πραγματικότητα είναι ότι όχι μία, δύο ή τρεις, αλλά τέσσερις φορές που ο Ολυμπιακός κέρδιζε τις ομάδες τους μέσα στο γήπεδό τους, οι οπαδοί τους διέκοψαν το παιχνίδι! Δεν το άντεξαν ότι τους κέρδιζε ο Ολυμπιακός και το διέκοψαν. Έτσι απλά, αυτή είναι η αλήθεια. Δύο φορές οπαδοί του Παναθηναϊκού κι άλλες δύο φορές οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Υπάρχει δηλαδή κανένας Έλληνας που να πιστεύει ότι θα διέκοπταν αυτά τα παιχνίδια, εάν έχανε ο Ολυμπιακός; Κανείς! Διότι όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια στα οποία κέρδιζαν οι αντίπαλοί του τον Ολυμπιακό, έχουν λήξει κανονικά. Όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε.

ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΘΝΟΣ

Βγάλαμε, λέει, ηλεκτρονικά εισιτήρια για να ελέγξουμε την κατάσταση -με... ΑΜΚΑ, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ (μόι και τόι!)-, βάλαμε κάμερες ασφαλείας, δημιουργήσαμε ζώνες ελέγχου. Φέραμε ξένους διαιτητές -Φριτς και δεν συμμαζεύεται και Δανία, ακόμα και Αζερμπαϊτζάν-, ξένους παρατηρητές, όλα τα κάναμε (;). Ή μήπως όχι όλα; Γιατί δεν φέραμε ξένους οπαδούς! Αλλά και αυτό να συνέβαινε, θα τους κάναμε σαν τα μούτρα μας. Θα έμπαιναν και αυτοί απολύτως στην δική μας «λογική». Ποιος θα τους ενοχλήσει; Ποιος; Αφού δεν έχει γκρεμιστεί το βασίλειο της ατιμωρησίας, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει. Γιατί όλα αυτά με τους περιοριστικούς όρους του ακούγονται σαν ανέκδοτο! Τι θα μπορούσε να συμβεί; Ενδεχομένως ό,τι και στην Αγγλία πριν από σχεδόν δέκα μέρες, με το σύστημα «ψεκάστε - σκουπίστε».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Και να μην έχει κανείς την εντύπωση ότι η δουλειά στα γήπεδα είναι τσάμπα. Για να δικαιολογούνται που την αντιμετωπίζουν σαν αγγαρεία. Πληρωμένη είναι. Και καλοπληρωμένη μάλιστα. Πέρα από ποσοστό επί των εισπράξεων, η Αστυνομία παίρνει το 10% από τηλεοπτικές συμβάσεις. Όλων των αθλητικών γεγονότων. Σε όλα τα αθλήματα. Ομάδων και εθνικών ομάδων. Η σύμβαση πχ της ΕΡΤ με τις επτά άστεγες ΠΑΕ είναι της τάξεως των 50 εκατ. τον χρόνο. Ενδεχομένως να τα θεωρούν λίγα. Εξού και η βαρεμάρα των αστυνομικών που είχανε αράξει στο ΟΑΚΑ και λιάζονταν. Που να σηκωθούνε να τρέξουνε για να αρπάξουνε αυτούς που μπουκάρανε μέσα και χυμήξανε στον πάγκο του Ολυμπιακού; Και εδώ είναι που θα διαφωνίσεις με τον Ρουβίκωνα. Που άμα τη ανακοίνωσει του ανασχηματισμού έκανε πλάκα στον Τσίπρα. «Αλέξη δεν την λυπάσαι την Όλγα;». Λάθος. Η Όλγα (η κυρία Γεροβασίλη) μια χαρά περνάει. Καλοπερνάει σαν υπουργός Προ-Πο. Τον ελληνικό λαό δεν λυπάται ο Αλέξης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Χθες ήταν η μέρα του υφυπουργού Αθλητισμού: ο κ.Γιώργος Βασιλειάδης έδωσε κανά δυο-τρεις συνεντεύξεις για να πει ότι χάρη στην εφαρμογή του νέου νόμου όλα θα λυθούν. Το μεσημέρι οκτώ μόλις συλληφθέντες πέρασαν από αυτόφωρο. Οι πέντε ήταν ανήλικοι με λευκό ποινικό μητρώο. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών από κοινού. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι και πήγαν στα σπίτια τους. Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός εξέδωσε διάταξη με την οποία τους απαγορεύει την προσέλευση στους αγωνιστικούς χώρους. Ωραία. Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της βίας. Καθίστε τι έχει να γίνει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, έτσι και προκριθούν η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Στον Παναθηναϊκό τα όσα γίνονται στην ομάδα ειδικά την τελευταία διετία δεν έχουν προηγούμενο σε καμία ομάδα. Δεν θυμάμαι άλλη ομάδα να έχει σε δύο χρονιές -14 και να πηγαίνει ολοταχώς για -20. Δείχνει την ακυβερνησία, δείχνει το γεγονός, ότι ο Παναθηναϊκός πάει με αυτόματο πιλότο και το γεγονός, ότι το τρένο είναι ακόμα στις ράγες και δεν έχει εκτροχιαστεί μοιάζει με θαύμα. Η ομάδα έχει πάρει στο γήπεδο σε δύο χρόνια 14 περισσότερους βαθμούς από ότι δείχνει το ταμπλό και μπορεί να χάσει και άλλους 6 με υπεύθυνους τον Αλαφούζο και κάποιους οπαδούς. Έχουν σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Και αν θέλετε την άποψή μου, όσοι είναι στο ποδοσφαιρικό τμήμα και κάνουν την δουλειά τους είναι ήρωες, που κρατούν την ομάδα ζωντανή με τόσες αφαιρέσεις βαθμών και τον Αλαφούζο την μία να κάνει παύση πληρωμών και την άλλη να λέει, ότι -ευτυχώς- πληρώνει κανονικά. Και ποιος ξέρει τι ξημερώνει για αυτή την έρημη την ομάδα...

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΡΣΙΝΟΣ - ΩΡΑ

Πως θα σας φαινόταν, αν στον επόμενο σημαντικό αγώνα, άρχιζε η Αστυνομία να ρίχνει... ψιλές μέχρι να βγει αίμα; Πως θα σας φαινόταν, αν κυκλοφορούσε με teaser, με σκυλιά, με άλογα και με αεροβόλα βλημάτων καουτσούκ; Αλήθεια πιστεύετε πως η Αστυνομία είναι ανίκανη ή ότι δεν έχει τα μέσα για να σταματήσει τα έκτροπα; Φυσικά και τα έχει. Φυσικά και μπορεί να τα αξιοποιήσει. Όμως δεν είναι αυτή η δουλειά της Αστυνομίας. Και προσωπικά σας προτρέπω να τους ευχαριστείτε γι αυτή την συμπεριφορά. Διότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Ωστόσο, η Δημοκρατία ορίζει διαφορετικά τη δράση της Αστυνομίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η ΟΔΚΕ ήταν η πρώτη που αντέδρασε στις εκτιμήσεις του υφυπουργού, υποστηρίζοντας ότι ήταν «λανθασμένη και ατυχής η δήλωσή του ότι η διαιτησία στην Ελλάδα διανύει περίοδο κρίσης», αν και στην πρόσφατη σύσκεψη του ΕΣΑΚΕ, τα περισσότερα σωματεία εξέφρασαν παράπονα. Παρότι το γάντι έχει ήδη πέσει, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και κατ'επέκταση η ΕΟΚ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να απαντήσουν επίσημα. Η εκδοχή που δίνουν είναι ότι δεν θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα, χαρακτηρίζουν συντεταγμένη από την πολιτεία την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών προς το μέρος της και συνιστούν ψυχραιμία και συναίνεση προς όλες τις πλευρές, υπενθυμίζοντας ότι η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είναι ο μοναδικός επίσημος θεματοφύλακας του αθλήματος. Επίσης ότι είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους νόμους του κράτους και τους διεθνείς κανονισμούς του αθλήματος, όπως επιτάσσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία FIBA και κυρίως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Τέλος, υπενθύμισε ότι η διοργάνωση του πρωταθλήματος Α1 δεν ανήκει στην Ομοσπονδία μας αλλά στον ΕΣΑΚΕ, διέπεται από τους οικείους κανονισμούς και πειθαρχικές διαδικασίες. Πάντως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι προφανές ότι όλο αυτό το πανηγύρι πέρα από πόλεμος εξουσίας και εντυπώσεων, ουσιαστικά, έχει ως πέτρα του σκανδάλου τον έλεγχο της διαιτησίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ

Είδε, λοιπόν, ο Φριτς να μπαίνουν στο ταρτάν οπαδοί του Παναθηναϊκού με τις κουκούλες ή χωρίς τα φουλ φέις και να πλησιάζουν προς τον πάγκο του Ολυμπιακού. Και εκεί που είχε το μυαλό του στους παίκτες και τη συμπεριφορά τους (αν και το χτύπημα του Μακέντα, που έσπασε τη μύτη του Σισέ, δεν το πρόσεξε καλά και δεν έβγαλε κάρτα στον φορ των γηπεδούχων), ξαφνικά γύρισε και κοίταξε προς τα πλάγια του τερέν, όπου είχαν μπει ο Μοντέστο και άλλοι από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο και του φώναζαν για το περιστατικό. Ο Γερμανός διαιτητής πληροφορήθηκε ότι κάποιοι εκ των οπαδών είχαν μαχαίρια. Ή έστω κάποιος από αυτούς. Στο μυαλό του μέσα είναι βέβαιο ότι η μοναδική σκέψη που πέρασε ήταν να τους στείλει όλους στα αποδυτήρια: παίκτες, προπονητές, παράγοντες. Να πάει και ο ίδιος, να κάνει ντους και να φύγει για την πατρίδα του. Αλλά ίσως να θέλησε να δώσει ακόμη μια ευκαιρία ώστε να μην του πει κάποιος ότι πήγε στην Ελλάδα, πληρώθηκε όσο πληρώθηκε για ένα ματς και το διέκοψε από την αρχή. Ίσως..

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ - SPORTIME

Πλέον, οι κίτρινοι έχουν κάθε λόγο να ορέγονται την 4η θεση. Έχουν κάθε λόγο να μην κοιτούν τι συμβαίνει από κάτω τους, αλλά άνωθεν τους στον βαθμολογικό πίνακα. Με εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην ομάδα του Περιστερίου, δικαιολογημένα στον Άρη νιώθουν πως η κατάσταση είναι πλέον στα χέρια τους. Μικρός αστερίσκος βέβαια το ματς στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Βέβαια, έτσι όπως είναι τα πράγματα και στο τριφύλλι ευκαιρία νίκης είναι για τον Άρη το συγκεκριμένο ματς.

* Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου...

Πρωινός Τύπος (19/3): «Ο Αλαφούζος να το “πάρει πάνω του” - Δεν το άντεξαν ότι τους κέρδιζε ο Ολυμπιακός και το διέκοψαν»