MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΑΛΕΞΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΘΝΟΣ

Ο πρώτος ΠΑΟΚ και ο δεύτερος Ολυμπιακός δεν είναι μόνο οι ομάδες που έχουν βάλει στο πρωτάθλημα τα πιο πολλά γκολ - έκαστος πεντήκοντα συν ένα. Είναι και οι ομάδες που έχουν βάλει τα πιο πολλά γκολ με ασίστ - έκαστος τριάκοντα συν ένα. Σημαίνει το προφανές: ότι ακόμη και στην average μέρα τους στη δουλειά, στην ημέρα που πιθανόν ο αντίπαλος κερδίζει σκόρπια εδώ και εκεί σημεία εντυπώσεων, εκείνοι μπορούν να «σκοτώσουν». Η διαφορά τους είναι ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται λιγότερες σφαίρες για να εκτελέσει επιτυχώς «υπό πίεσιν». Στις πέντε η μία βρίσκει διάνα. Προσωπικότητα πρωταθλητή, μάλλον. Ο Ολυμπιακός ξοδεύει επτά για να βρει μια διάνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Επέστρεψε (σ.σ. ο Χιμένεθ) όχι για να επαναλάβει το περσινό κατόρθωμα αλλά για να γίνει αλεξικέραυνο. Να σταματάνε πάνω του οι γκρίνιες για τη φετινή κακή χρονιά. Σε αυτό τον τομέα ότι μπορούσε να κάνει το έκανε και με το παραπάνω. Τώρα δεν μπορεί να σταματήσει τους κεραυνούς και να προστατέψει αυτούς που άφησαν την ομάδα με λειψό και μη ποιοτικό ρόστερ. Οι ευθύνες ανήκουν αλλού και είναι διπλές. Αφορούν δύο μεταγραφικές περιόδους, το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες για να περνάει η ώρα. Κι όσο απουσιάζει ένας αυτοκριτικός λόγος, τόσο περισσότερο καταλαβαίνει ο κόσμος ότι του χρόνου πάμε για «μια από τα ίδια»...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Η ποιότητα και η αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, σε συνδυασμό με τη φόρα που έχουν πάρει, μετατρέπουν τα περισσότερα παιχνίδια σε απλή και εύκολη διαδικασία. Πρωταγωνιστής ο Σέρτζιο Ολιβέιρα. Κι ένα ενδιαφέρον στοίχημα για τους επίδοξους πρωταθλητές. Κατά πόσο μπορούν να παζαρέψουν τη ρήτρα των 12 εκατ. της Πόρτο για να κάνουν δικό τους τον 26χρονο διεθνή Πορτογάλο. Αγωνιστικά, ο στόχος του αήττητου δείχνει απόλυτα εφικτός. Πρωταγωνιστής στο 4-1 του Ολυμπιακού επί του Άρη, ο Ντάνιελ Ποντένσε. Με δύο προσωπικά γκολ, έδειξε αυτή τη φορά και τις ικανότητές του ως σκόρερ. Το τελικό σκορ αδικεί τους Θεσσαλονικείς. Που είναι στο +5 από τον Παναθηναϊκό, υπάρχει μεταξύ τους παιχνίδι στο ΟΑΚΑ κι η εικόνα των ομάδων, τους δίνει σαφές προβάδισμα για την 5η θέση. Σχετικά με την Ουρά, ο μέγας Γιαραμπής που ακούει στο όνομα Γιώργος Βασιλειάδης, επιμένει να κρατάει μυστικό πόσες ομάδες θα πέσουνε.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Αν μιλάγαμε για έναν κανονικό Παναθηναϊκό, για μια ομάδα, που κάνει πρωταθλητισμό, τότε ίσως αυτή η κουβέντα για τις δύο αλλαγές στις καθυστερήσεις να είχε βάση. Τώρα όμως, μιλάμε για μια ομάδα, που έχει για ταβάνι την είσοδο στην πεντάδα. Αυτό λοιπόν μαζί με το γεγονός, ότι η ομάδα προερχόταν από συνεχόμενες ήττες από τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ με το ίδιο σκορ 2-0 έκανε επιτακτική ανάγκη για τον Δώνη να παίξει, όπως πρέπει, για να πάρει αποτέλεσμα στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Αυτό έκανε ο προπονητής του Παναθηναϊκού και διατήρησε το μηδέν με άνεση. Ο Παναθηναϊκός «καίγεται» για τα αποτελέσματα και να για να πάρει θα... παίξει λίγο και με την σκοπιμότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Επιπλέον, έχει ξεχωριστή σημασία ο χρόνος που θα επιλέξει να παρέμβει η πολιτεία, αν συνυπολογίσουμε το πώς είναι ήδη οι σχέσεις της με την ΕΟΚ, μετά την πρόσφατη ψήφιση του αθλητικού νόμου και τις αντιρρήσεις που δημόσια πρόβαλε, μετά την ΕΟΕ, η Ομοσπονδία του μπάσκετ. Θα της αφήσει την ευθύνη και μαζί την πρωτοβουλία στην ΚΕΔ (άρα την Ομοσπονδία) να κάνει τους ορισμούς των (Ελλήνων) διαιτητών, με προδιαγεγραμμένη εξέλιξη να ενημερώσει ο Ολυμπιακός ότι δεν θα παίξει, κάτι που θα μεταφραστεί σε υποβιβασμό και μονοετή διαγραφή από τα μητρώα της ΕΟΚ, με συνέπεια την επίσπευση από επιλογή προσχώρησής του στην Αδριατική Λίγκα; Ή θα το κάνει πριν ξεκινήσει όλο αυτό το αλαλούμ και ο... δρόμος χωρίς (αναίμακτη) επιστροφή; Τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο ζόρικα, επειδή στο μεσοδιάστημα δεν έχει γίνει καμία κίνηση για να αλλάξει γνώμη η διοίκηση του Ολυμπιακού, που δείχνει ανένδοτη και μάλιστα έχει συμμάχους τόσο τους οπαδούς της όσο και τους χορηγούς του, με μοναδική εξαίρεση την Cosmote που έχει τα τηλεοπτικά του δικαιώματα (αλλά και του Παναθηναϊκού) και θα απαιτήσει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, επικαλούμενη τις ρήτρες».

ΝΙΚΟΣ ΓΥΡΝΑΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Τα 21 γκολ ενεργητικό στα πέντε τελευταία εντός έδρας ματς πρωταθλήματος «φωνάζουν». Αναδεικνύουν ότι κάτι καλό έχει προετοιμαστεί, για να εκφραστεί ακόμα πιο ξεκάθαρα την επόμενη σεζόν. Τα θύματα αυτού του μπλακ τζακ τερμάτων μόνο αδιάφορες ομάδες δεν ήταν. Από την Λάρισα (4-0) και τον ΟΦΗ (5-1), που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, μέχρι τον Πανιώνιο (4-0) που βρέθηκε μπλεγμένος και φυσικά την ΑΕΚ (4-1) και τον Άρη (4-1), όλοι βίωσαν τη σκληρή για εκείνους πλευρά του «Καραϊσκάκη». Της έδρας που... διέγραψε τα περσινά και μετατράπηκε ξανά σε απόρθητο κάστρο για τον Ολυμπιακό. Αυτός ο συνδυασμός είναι που φέρνει τους «ερυθρόλευκους» ακόμη πιο κοντά στην άκρη του τούνελ. Με αυτή την έδρα και τέτοια επίπεδα αποτελεσματικότητας, η δεύτερη σεζόν του νέου Ολυμπιακού είναι σίγουρο ότι θα έχει πολλά να μας πει. Το παραπάνω δεν διορθώνει την αποτυχία στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Αλλά στον Πειραιά δεν μπορούν παρά να κοιτάξουν μπροστά. Την επόμενη μέρα. Τους τρόπους με τους οποίους θα ρίξουν την «εξυγίανση» στην ίδια της την παγίδα. Και θα αχρηστεύσουν την σημαδεμένη τράπουλα. Στη νέα παρτίδα, ο Ολυμπιακός μπαίνει με μπλακ τζακ. Και έχει σκοπό να αυξήσει τους «άσους».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ - ΩΡΑ

Η ΑΕΚ δεν έχει ξαφνικά το προηγούμενο Σάββατο προβληματική. Είναι από την αρχή της φετινής σεζόν και ας μην πιάσουμε και πάλι την ανάλυση. Ομως, μια ομάδα που κουβαλάει προβλήματα και κακοτεχνίες, αν θέλει λίγο να τα καλύψει και να προχωρήσει δεν πρέπει να κάνει παραλογισμούς και τρέλες. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό είναι και το ζήτημα. Διότι σαν να μην έφτανε αυτό όλο που υπάρχει στη φετινή ΑΕΚ έρχεται και η παραβίαση κάθε λογικής και κάνει τα μυαλά όλων μας να πονάνε. Κανείς δεν περιμένει από αυτή την ΑΕΚ να... βγάλει μάτια μέσα στο γήπεδο. Όχι από τη φετινή ΑΕΚ. Ας προσπαθήσει όμως τουλάχιστον να κάνει λογικά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Οχι, παράλογα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ - SPORTIME

Διαλυμένη ομάδα παρέλαβε ο Άκης Μάντζιος. Μη σταθεί κανείς στη βαθμολογική της συγκομιδή επί Ανιγκό. Συγκυριακά είχαν έρθει κάποια αποτελέσματα. Η κατάσταση στα αποδυτήρια ήταν κάκιστη. Ο Μάντζιος το μάζεψε αυτό, αλλά με το υλικό που έχει στα χέρια του θαύματα δεν γινόταν να κάνει. Τη χθεσινή ήττα δεν μπορεί να την χρεωθεί αυτός. Των παικτών είναι και φυσικά της διοίκησης. Εκείνη έκανε τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, εκείνη τον Ιανουάριο άργησε υπερβολικά στο θέμα της ενημερότητας, εκείνη την άφησε τον Πανιώνιο να διασύρεται φέτος και να γιουχάρεται η ομάδα ακόμη και από τους Πάνθηρες.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΛΙΑΣ - ΦΩΣ

Ουδείς έψαξε την αμαρτωλή Φούτμπολ Λιγκ. Ούτε ο υπουργός, ούτε οι μεγάλοι ποδοσφαιροπαράγοντες της χώρας. Κάπως έτσι, τώρα που... αρχίζει το πρωτάθλημα και παίρνει φωτιά η κορυφή, μάθαμε ότι παίζουν μπάλα και οι «φουσκωτοί». Αυτοί που πριν από την έναρξη του αγώνα Σπάρτη - Ηρακλής εισέβαλαν στα αποδυτήρια των γηπεδούχων της Σπάρτης και διέταξαν τους παίκτες να μην αγωνιστούν. Οι δε παίκτες κρύφτηκαν σε καφετέρια και επέστρεψαν λίγα λεπτά αργότερα, όταν η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί έπειτα από παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας. Και ο κατήφορος έχει συνέχεια, με τα Τρίκαλα να μιλούν για «μπράβους» στον αγώνα με τον πρωτοπόρο Βόλο, αλλά και τους Βολιώτες να απαντούν ότι όσοι θέλουν να δουν ποιος έφερε «μπράβους» «δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο φύλλο αγώνα για να διαπιστώσουν πόσους "μπράβους" είχαν δηλώσει οι ίδιοι». Με άλλα λόγια ένα πρωτάθλημα γεμάτο «μπράβους».

* Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου...

Πρωινός Τύπος (12/3): Η προσωπικότητα πρωταθλητή του ΠΑΟΚ, ο αλεξικέραυνος Χιμένεθ και η «εξυγίανση» του Ολυμπιακού