MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Όπως διαβάζω σε σχετική ανακοίνωση μετά από σχετική πρόταση που είχε καταθέσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα αθλητικά σωματεία, οι Ενώσεις και οι αθλητικές ομοσπονδίες τοποθετήθηκαν στις κατηγορίες εκείνες των επιχειρήσεων και των οργανισμών που δικαιούνται τα μέτρα στήριξης, τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πολύ σωστό αυτό που συμβαίνει. Τα αθλητικά σωματεία έχουν προφανώς πάθει μεγάλη ζημιά και οι ομοσπονδίες το ίδιο. Δεν το συζητάω και για τις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Αλλά λεφτά, ειδικά στις Ενώσεις, θα έδινα μετά τις εκλογές της ΕΠΟ. Και μόνο αν άκουγαν, τώρα που με έχουν ανάγκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ – LIVESPORT

Πολλοί, οι περισσότεροι, θεωρούν ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες «δικαίωσης» του συλλόγου στην περίπτωση που αποφασιστεί το καλοκαίρι (ή και νωρίτερα, αν ληφθεί η απόφαση για οριστικό stop στο πρωτάθλημα) να υποστηρίξει στο Financial Control Body της UEFA αίτημα για αναστολή της ποινής τριετούς ευρωπαϊκού αποκλεισμού που του έχει επιβληθεί. Ποινή την οποία δεν κατάφερε να «σβήσει» τα δύο προηγούμενα χρόνια, διότι απέτυχε (και λόγω των τιμωριών αφαίρεσης βαθμών) να κατακτήσει μία «ευρωπαϊκή» θέση στην τελική κατάταξη.

Όμως ο Παναθηναϊκός πρέπει να επιμείνει. Δεν πρέπει να υπολογίσει το όποιο «πολιτικό κόστος» σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, αλλά μεθοδικά -και αφού έχει πάρει την άδεια από την ΕΠΟ στις αρχές Μαΐου- να καταρτίσει τον φάκελό του και να καταθέσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ΠΑΕ βγαίνει σταθερά στον δρόμο της οικονομικής εξισορρόπησης και «νουθετήθηκε» από την τιμωρία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΦΩΣ

Εδώ από την Κυριακή το βράδυ, όταν και ανακοινώθηκε το μέτρο απαγόρευσης, δεν ακούς τίποτα άλλο εκτός από το πως μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Δεν καταλαβαίνουμε εμείς. Στον κόσμο μας. Στο... ροζ συννεφάκι μας. Την ίδια ώρα που στην γειτονική Ιταλία ο κατάλογος των νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει και μακραίνει με γοργούς ρυθμούς... Θα μου πείτε τώρα, εδώ δεν ασχολούμαστε με τον πραγματικό μας γείτονα στον τόπο διαμονής μας όπου μας χωρίζει μόνο ένας τοίχος.

Θα ασχοληθούμε τώρα με τους γείτονες Ιταλούς που μας χωρίζει ολόκληρο Ιόνιο πέλαγος; Απλά καλό θα είναι κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας, εκτός από το πως θα βρούμε τρόπο για να βγούμε έξω από το σπίτι, να έχουμε και το «όταν η οικία του γείτονα σου καίγεται, η δική σου κινδυνεύει».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ - ΠΡΑΣΙΝΗ

Ο ΕΣΑΚΕ λοιπόν, είναι μία από τις πρώτες λίγκες που πήρε την απόφαση να βάλει «τέλος» στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον πιθανότητα να ξεκινήσει. Οι ομάδες έχουν αναστείλει ουσιαστικά την λειτουργία τους οπότε ήταν θέμα χρόνου να οδηγηθούμε σε αυτόν τον μόνοδρομο.

Την Δευτέρα, αποφασίστηκε να σταλεί το αίτημα για οριστική διακοπή στον Υπουργό που απλώς θα το επικυρώσει. Τώρα σε ό,τι έχει να κάνει με τα διαδικαστικά, την κατάταξη, το πρωτάθλημα και τα όλα τα σχετικά με τις θέσεις θα τα δουν τις επόμενες μέρες. Το θέμα είναι πως ο ιός έπληξε την Α1 που ολοκληρώνεται μετά από συνταρακτικά γεγονότα που μαστίζουν τον κόσμο και αποτελεί το πρώτο... αθλητικό κρούσμα στη χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ

Το ποδόσφαιρο βρήκε έναν απρόσμενο εχθρό και πιθανότατα θα κάνει καιρό να... συνέλθει απ'όλο αυτό, Όμως, όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα, μπορεί να αποβάλλει από πάνω του όλα όσα το ταλαιπωρούν. Ίσως κάνει τον κόσμο να καταλάβει πως είναι είναι ένα παιχνίδι που μας κάνει να διασκεδάζουμε. Πως δεν είναι πεδίο αντιπαραθέσεων, πως δεν έχει πια χώρο ο χουλιγκανισμός ή οτιδήποτε άλλο του χαλάει την ομορφιά.

Το πόσο μας έχει λείψει το ποδόσφαιρο - και ο αθλητισμός - ετούτες τις δύσκολες μέρες είναι μια απόδειξη για το πόσο το αγαπάμε. Οι κινήσεις όλων εκείνων που πρωταγωνιστούν στο άθλημα δείχνουν πως και αυτοί αντιλαμβάνονται ότι σημασία δεν έχουν τα λεφτά, αλλά η υγεία. Και πως αν εκείνοι μείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι, θα δώσουν το δικαίωμα και την ελπίδα πως σύντομα θα δουν ξανά το αγαπημένο τους άθλημα και θα το απολαμβάνουν περισσότερο από ποτέ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΩΡΑ

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη αγωνία αφορά τον αριθμό των θυμάτων. Ανεξαρτήτως ηλικιών ή άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να κουβαλά κάποιος, κάθε ψυχή που χάνεται αυτήν την περίοδο, πονά και προκαλεί θλίψη. Αλλά πέραν των ανθρώπινων ζωών, αγωνιώ έντονα για την οικονομία. Αυτήν την περίοδο, είναι ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων.

Πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία με αυτήν την εικόνα; Μπορεί να αντέξει η Ελλάδα; Ήδη, πολλές εταιρείες αναστείλουν τις διαφημιστικές καμπάνιες τους. Οι εταιρείες προσπαθούν να τηρήσουν το μίνιμουμ των υποχρεώσεών τους, αλλά τα έσοδα είναι πιο πενιχρά από ποτέ. Σε μια ήδη καταρρακωμένη οικονομία, που ανέβηκε απίστευτο Γολγοθά επί δέκα και πλέον χρόνια, το μαρτύριο φαντάζει σαν τη χαριστική βολή. Και γι'αυτό πρέπει να δοθεί φόρμουλα, για να μη δοθεί.

Ας ελπίσουμε πως με σύνεση και σοβαρότητα, θα κάνουμε όσα απαιτείται. Αλλά και πως θα είμαστε τυχεροί με όσα περιμένουν οι ειδικοί να βελτιωθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την πιθανή ανακάλυψη του φαρμάκου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ - METROSPORT

Οι πολίτες δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τίποτε άλλο τις επόμενες δύο, τουλάχιστον, εβδομάδες εκτός από το πώς θα τηρήσουμε τα μέτρα, πώς θα συνεργαστούμε με τις αρχές, πώς θα διαχειριστούμε τις έκτακτες συνθήκες αποφεύγοντας συμπεριφορές πανικού και δημιουργίας έξτρα προβλημάτων σε όσους δίνουν τη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, θα πρέπει να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, όπως το κάνουν ήδη πάρα πολλές από αυτές, με την στήριξη κατά κύριο λόγο, του συστήματος υγείας.

Νοσοκομειακό υλικό, φάρμακα, μέσα ατομικής προστασίας, ήδη παραδίδονται ως δωρεές για να ενισχύσουν ιδιαίτερα τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι οι πιο κρίσιμες μάχες για να καταφέρει το σύστημα υγείας της πατρίδας μας να σώσει ζωές, θα δοθούν στις ΜΕΘ. Εκεί όπου ήδη καταλήγουν τα πολύ σοβαρά περιστατικά, τα οποία καθημερινά αυξάνονται και έτσι, όπως λένε οι ειδικοί, θα πάνε τα πράγματα και τις επόμενες ημέρες.

 

* Οι αθλητικές εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν σήμερα, ανήμερα 25ης Μαρτίου. Τα αποσπάσματα από τα blogs που διαβάσατε παραπάνω, αποτελούν περιεχόμενο των χθεσινών εκδόσεων. Χρόνια πολλά σε όλους.

Πρωινός Τύπος: «Λεφτά στις Ενώσεις θα έδινα μετά τις εκλογές της ΕΠΟ. Και μόνο αν άκουγαν, διότι με έχουν ανάγκη!»
EVENTS