MENU

Γιασεμί και βερμούτ. Γραμμόφωνο. Κατηφορίζοντας την Ηρώδου Αττικού με τον Δημήτρη Χορν. Μπλέιζερ με χρυσά κουμπιά κι ένα τσιγάρο Santé στο χέρι. Απαλή καθαρεύουσα στην Καθημερινή της Βλάχου ενώ ο Πλαστήρας τραβάει την κουρτίνα του Μεγάρου. Μπριγιαντίνη στα μαλλιά, αστυφύλαξ πιάστε τον! Φρειδερίκη. Στη Φωκίωνος γέμισε πάλι το «Σελέκτ». Η Ε.Ρ.Ε. κέρδισε. Τρίτον Πρόγραμμα. Η Αλίκη λάμπει κι απόψε στη Στησιχόρου. Ραντεβού στον Μπακάκο. Τα σινεμά παίζουν Κόνερι. Δραχμαί δύο. Το τραμ για Πατήσια μόλις πέρασε. «Μικρά κι ανήλιαγα στενά». Τουίστ στη διαπασών, τέντυ-μπόηδες, πρώτο φιλί στο Πεδίον του Άρεως και ελαφρύ σήκωμα της σχολικής ποδιάς. Να κεράσω Ταμ-Ταμ; Χριστούγεννα στο Μινιόν. Η Παξινού μάγεψε το Ηρώδειο ξανά. Καφές στο Zonar’s. Γκαρσόν! Και δυο πάστες! Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ενημέρωσις βιβλιαρίου. Με τους τόκους αγοράσαμε τη νέα Ιζόλα. Ένα μαύρο Opel Olympia έστριψε στη Σόλωνος. «Είσθε του Εθνικού;» Ο λογαριασμός της ΟΥΛΕΝ πάλι «φουσκωμένος». Αλγκόν. Το χαμόγελο της Τζοκόντα στο πικ-απ και μετά... βαλς. Ονείρων. Μια μπύρα ΦΙΞ στον Διόνυσο με θέα τον Παρθενώνα. Η Μελίνα περπατάει στην Πλάκα και αέρας φυσάει. Επιθεώρησις στο Ακροπόλ. Ιόνιος Σχολή. Μια παρτίδα σκάκι στο Πανελλήνιον. Ο Γεώργιος Σεφέρης απέσπασε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Και «σπίτια χαμηλά μου»...

Παληά Αθήνα. Τι όμορφη πόλη, τι όμορφη εποχή. Μα, κάτι λείπει. Σαν κάτι να ξεχάσαμε! Και ξαφνικά...

...Ελβιέλες στο Παναθηναϊκό Στάδιο! Φελιζόλ. Ο Μοσχούς ήρθε από τον πάγκο και κέρδισε την κυπελλούχο Ευρώπης Α.Ε.Κ. στην παράταση. Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός! Ο Κολοκυθάς κατέπληξε τα πλήθη. Ζάππειο, Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, πάλι η Λομβάρδου έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στην πεταλούδα. Ο Γεωργόπουλος τερμάτισε πρώτος με διαφορά. Ο Παπανικολάου αγόρασε καινούργιο κοντάρι για το Μεξικό. Ρεκόρ κόσμου κι ο Ιακώβου στο ντεβελοπέ. Ο Φίσερ εθεάθη στην Ακαδημίας. Η «θυσία» του Κόκκορη που δεν έγινε ποτέ. Η Βίκυ τραγουδάει για τον Μίμη. Η Ασκληπιού γεμάτη κόσμο. Ανηφορίζοντας με τον Γιώργο Φούντα. Ο Λάκης Πετρόπουλος έκαψε καρδιές. Κλάξον, τουρνικέ, Αμπελόκηποι, Αρζεντίνα. Πλησιάζουμε. Ο Λινοξυλάκης έσωσε βέβαιο γκολ με ανάποδο ψαλίδι πάνω στη γραμμή. Ο Μοάτσος χαμογελάει. Λυκαβηττός, Κυρίλλου Λουκάρεως. Ο Πιτυχούτης γέμισε αίματα, μα συνεχίζει. Σούτσου, Τσόχα, Αλεξάνδρας. Γκολ ο Λουκανίδης! Αθλητική Ηχώ, Διακογιάννης, Λέανδρος, Γιάννης Βογιατζής, Σύλλογος Μεγάλος. Μπόμπεκ, 13η Θύρα. Πράσινο. Άσπρο.

Η Αθήνα δεν είναι πια «παληά» κι ίσως όχι τόσο όμορφη όσο τότε. Η μαγεία χάθηκε. Μαζί της χάθηκαν ο ιπποτισμός, η ανεμελιά, οι αξίες και οι σπουδαίοι άνθρωποι. Η Αθήνα κέρδισε σε ποσότητα και ανέσεις αλλά έχασε σε ποιότητα και ανθρωπιά. Υπάρχει όμως κάτι που πάντα θα συνδέει το τότε με το σήμερα. Γιατί καλές οι τέχνες και τα γράμματα αλλά ο αθλητισμός ανέκαθεν προσέφερε τις πιο έντονες συγκινήσεις.

Η Αθήνα είναι η πόλη μας και ο Παναθηναϊκός ο πρωτότοκος της γιος. Μια σταθερά, που όσο κι αν αλλάξει η πόλη, εκείνη θα παραμένει ζωντανή «επί γενεάς γενεών». Οι εποχές αλλάζουν, αλλά το τριφύλλι πάντοτε θα «ανθίζει» σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, πάντοτε θα είναι το σήμα κατατεθέν της. Και θα συγκινεί τα πλήθη το ίδιο με τις μελωδίες του Χατζιδάκι και του Ξαρχάκου, τις ταινίες του Τζαβέλλα και του Γεωργιάδη, τις ερμηνείες του Χορν και της Λαμπέτη.

Ίσως και περισσότερο...

ΥΓ. Η «Παληά Αθήνα» συμπεριλαμβάνεται στις περίπου 500 σελίδες του βιβλίου «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160 - 160 άγνωστες ιστορίες για τον Παναθηναϊκό», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες από τις εκδόσεις ''Belle Epoque''. Το βιβλίο αυτό, που είναι ο 2ος Τόμος της «Παναθηναϊκής Εγκυκλοπαίδειας» (ο 1ος Τόμος ήταν το «Και Χιλιάδες Τίτλοι») συνέγραψαν οι Ανδρέας Οικονόμου και Αριστοτέλης Μπενόγλου.

Παληά Αθήνα...