MENU

Η είδηση δεν έπεσε ακριβώς σαν βόμβα. Είναι μάλλον συνήθης πρακτική καθώς προ διετίας αποχώρησε στο ημίχρονο όταν βρέθηκε να χάνει 40-25 στον περιβόητο ημιτελικό Κυπέλλου του ΟΑΚΑ. Φέτος - την ώρα που σύσσωμος ο αθλητισμός επιζητούσε απεγνωσμένα το άνοιγμα των ερασιτεχνικών σπορ - απείλησε θεούς και δαίμονες εναντίον της ΕΟΠΕ γιατί επιχειρούσε να διεξαχθεί κανονικά το πρωτάθλημα στο βόλεϊ γυναικών, δεδομένου ότι νωρίτερα είχε αφήσει όλες τις βασικές αθλήτριες ελεύθερες. 

Κάτι που είχε κάνει και στο χάντμπολ των ανδρών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι. Μόνο που η στιγμή της επανέναρξης έφτασε και στον Ολυμπιακό προφανώς μπροστά στον διασυρμό από την πανίσχυρη ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τις άλλες δυνάμεις του αθλήματος αποφάσισαν να κάνουν το απονενοημένο διάβημα. Να... φύγουν από το γήπεδο! Ειδοποίησαν επίσημα την ομοσπονδία ότι δεν προτίθεται να κατέβουν κόντρα στον Άρη Νικαίας καταπατώντας ουσιαστικά κάθε έννοια του αθλητισμού. 

Διότι αθλητισμός σημαίνει «αγωνίζομαι». Όχι μόνο «νικάω». Υπάρχει και η ήττα και η ισοπαλία. Όλα μέσα είναι. 

Στην αρχαιότητα οι Σπαρτιάτισσες μανάδες έδιναν μόνο μια εντολή «ή ταν ή επί τας». Ή θα γυρίσεις πίσω με την ασπίδα σου ή να σε φέρουν πάνω σε αυτήν σκοτωμένο. Δεν επιτρεπόταν να πετάξεις την ασπίδα σου την ώρα της μάχης. 

Όποιος γύριζε από τη μάχη χωρίς ασπίδα θεωρούνταν δειλός. Στον αθλητισμό κατ´αναλογία, μάχη χαμένη είναι μόνο αυτή που δεν δίνεται. Ο Ολυμπιακός έμαθε να κερδίζει με κάθε τρόπο, γαλούχησε γενιές και σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο υπαρξιακό ερώτημα: «Πώς θα πούμε στον κόσμο ότι χάσαμε;».

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, αποφάσισε να απαντήσει με δικό του τρόπο. Την απόσυρση. Με πρόσχημα ότι άλλαξε το ρόστερ του, ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες το διατήρησαν πληρώνοντας όσες μπορούσαν τους αθλητές τους, τώρα ανακοίνωσε στην Ομοσπονδία ότι δεν κατεβαίνει στο παιχνίδι και λογικά θα αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το πρωτάθλημα χάντμπολ. Γιατί να χάνεις κάθε εβδομάδα αν μπορείς να φύγεις μια και καλή; 

Δεν εξεπλάγην κανείς βεβαίως όπως φάνηκε και στα εκατοντάδες σχόλια του κοινού. Όλοι έχουν αντίληψη, καταλαβαίνουν ακόμα κι αν δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες του κάθε αθλήματος. 

Για αυτό και το κεντρικό ερώτημα δεν απευθύνεται στο σωματείο που έχει κάνει τις επιλογές του. Το ερώτημα απευθύνεται στους επικεφαλής των άλλοτε θρυλικών ΙΕΚ Ξυνή που πριν λίγα χρόνια παραχώρησε το όνομα της γνωστής σχολής με στόχο το πρόσκαιρο κέρδος που έδινε ένας λαοφιλής σύλλογος που θα ήταν μάλιστα και έτοιμος πρωταθλητής και θα προσέφερε τίτλους και δημοσιότητα. 

Τι μήνυμα άραγε περνάει στους επόμενους σπουδαστές των υφιστάμενων και εν ενέργεια σχολών μια τέτοια ενέργεια; Στην πρώτη δυσκολία να αλλάξουν... επάγγελμα; Να τα παρατήσουν και να μην παλέψουν όταν βγουν στην αληθινή ζωή και στη βιοπάλη; Να τα ρίχνουν σε δεισιδαιμονίες και το «κακό σύστημα»; 

Αθλητισμός σημαίνει μάχομαι, «πολεμάω», κι είμαι νικητής αν στο τέλος του αγώνα έχω δώσει όσα έχω μέσα μου. Κι αυτά είναι τα μηνύματα που όφειλε να περνάει το κάθε ΙΕΚ στους φοιτητές και σπουδαστές του... 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ασπίδα, η μάχη, η εντολή της Σπαρτιάτισσας μάνας που δεν άκουσαν ποτέ στα ΙΕΚ Ξυνή...
EVENTS