MENU

Το πλάνο λοιπόν με τον Βίτορ Περέιρα τότε στην ομάδα ήταν να «τρέξει» γρήγορα ο προγραμματισμός για την νέα σεζόν.

Πόσες και πόσες χρονιές άλλωστε στον Ολυμπιακό τα παλιά και τα νεότερα χρόνια δεν ήταν αυτός ο στόχος. Στόχος που ουσιαστικά ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα. 

Πάμε για δύο μήνες μετά την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος και ξέχωρα από τις μεταγραφές από την εγχώρια αγορά με παίκτες που μπορεί να βγουν «λίρα εκατό» μπορεί όμως και να μην μπορέσουν, όπως πολλοί άλλοι στο παρελθόν, να αρπάξουν την ευκαιρία, έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα. Κυρίως έχουν φυγει παίκτες ενώ το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν να φεύγουν παίκτες, ακόμη και πρωτοκλασσάτοι.

Το σημαντικότερο βεβαιως είναι πως έχει φύγει και ο προπονητής. Είτε άνοιξε μόνος του την πόρτα είτε την άνοιξαν μαζί και οι δύο δεν έχει πλέον καμία σημασία. Το μόνο που αλλάζει είναι αν ο Περέιρα…αιφνιδίασε τους «ερυθρόλευκους» με την φυγή του. Τους «ερυθρόλευκους» που ούτε αυτοί ουσιαστικά τον ήθελαν. Άρα δύσκολος ο αιφνιδιασμός. 

Ο Ολυμπιακός λοιπόν που στις 5 Ιουλίου έχει την πρώτη συνάντηση για την νέα σεζόν για τις εξετάσεις των παικτών και τα συνηθισμένα και στις 10 του μήνα πάει στο Ζέεφελντ για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας δεν έχει ακόμη ανακοίνωσει προπονητή. Όσο για τις μεταγραφές η απόκτηση του Μιλιβόγεβιτς ήταν η πρώτη και μοναδική έως τώρα κίνηση, μετά το νέο συμβόλαιο στον Φουστέρ. Σαφέστατα έχει γίνει προεργασία, υπάρχουν παίκτες έτοιμοι να ενταχθούν και επίσημα στην ομάδα όπως οι Σαμπαλί, Μουνιέ (και όχι μόνο), υπάρχουν επίσης ανοικτές υποθέσεις αρκετά προχωρημένες όπως αυτή του Μπερμπάτοφ αλλά όπως είναι λογικό προηγείται η τελική επιλογή του προπονητή. Γιατί θα ήταν και κομματάκι άκομψο, πρώτα να κάνεις μεταγραφές και μετά να φέρεις τον προπονητή. 

13 Ιουνίου λοιπόν και ο Ολυμπιακός ακόμη, όπως τουλάχιστον επίσημα τονίζεται δεν έχει καταλήξει οριστικά στον νέο προπονητή. Μια ομάδα που είχε άπλετο χρόνο να τρέξει από νωρίς τον προγραμματισμό για μια νέα χρονιά που βάζει πολύ πιο ψηλά τον πήχη. 

Γιατί, προσέξτε, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην άρεσε για το επίπεδο που έχει ο ίδιος φτάσει στην φετινή σεζόν όμως πήρε το νταμπλ. Και το πήρε και εύκολα. Εδώ έχουμε και το οξύμωρο, ο Ολυμπιακός που πήρε τα πάντα στην Ελλάδα να κρίνεται ως…αποτυχημένος και οι άλλοι, ειδικά στον Παναθηναϊκό που για άλλη μια χρονιά πήραν τα…πλέι οφ να θεωρούνται πετυχημένοι. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. 

Και στην τελική όσο στον Ολυμπιακό κοιτάνε δίπλα τους, τι κάνουν οι ανταγωνιστές τους, τότε κατά την ταπεινή μου γνώμη κάνουν λάθος. Ο Ολυμπιακός των 17 πρωταθλημάτων τα τελευταία 19 χρόνια, της απόλυτης κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Και να μην έχει μέτρο σύγκρισης τους άλλους, άλλα τα ευρωπαικά επίπεδα. Εκεί όπου ο ίδιος ο Μαρινάκης δημόσια έχει θέσει τον νέο στόχο της ομάδας. Να ψηλώσει ακόμη περισσότερο ο Ολυμπιακός από ότι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. 

Το νταμπλ προφανώς και δεν αρκεί στην διοίκηση, αλλιώς δεν θα έφευγε ο Περέιρα, γιατί όσο και αν ήταν δύσκολος και…παλαβός ο Πορτογάλος αν ένοιωθε πως τον θέλουν στον Ολυμπιακό, αν ένοιωθε πως τον εμπιστεύονται να χτίσει μια ομάδα από την αρχή δεν νομίζω ότι θα ήθελε να ψαχτεί και ο ίδιος για να την κάνει. 

Εδώ και περίπου 15 μέρες ο Ολυμπιακός ψάχνει για τον νέο προπονητή, ζυγίζει τα δεδομένα, ρωτάει, μιλάει, τσεκάρει αλλά ακόμη δεν έχει φέρει κάποιον στην Αθήνα για να μπει στο φινάλε η υπόθεση. 

Και αν την περασμένη Πέμπτη το ρεπορτάζ έλεγε ξεκάθαρα πως ο Φραν Εσκριμπά είναι ο εκλεκτός με τον οποίο υπάρχει ουσιαστικά συμφωνία για να αναλάβει τον Ολυμπιακό τα δύο τελευταία 24ωρα εμφανίζονται και άλλοι υποψήφιοι πάλι. Για τον Εσκριμπά που όντως, και ας μην το επιβεβαιώνει ο Ολυμπιακός, έχει προχωρήσει πάρα πολύ το θέμα με την λύση του συμβολαίου του με την Έλτσε να κρατάει πίσω ακόμη την υπόθεση είναι δεδομένο. 

Προφανώς όμως τα νέα ονόματα, όπως ο Γιόλ αλλά και ένα όνομα έκπληξη που βρίσκεται στην λίστα των «ερυθρολεύκων» δείχνουν πως κάτι έχει αλλάξει τις τελευταίες ώρες με τον Ισπανό. Εκτός αν τελικά όταν λυθεί το συμβόλαιο του με την Έλτσε, μας λυθούν και οι απορίες. 

Το θέμα όμως για τον νέο προπονητή, δεν είναι ούτε το όνομα του, ούτε η εθνικότητα του. Ούτε καν αν θέλετε να έρθει…σήμερα να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ομάδα. Γιατί ο Ολυμπιακός δεν θέλει προπονητή ούτε για να διαχειριστεί μια έτοιμη ομάδα, ούτε για να την εξελίξει. Θέλει προπονητή για να του φτιάξει μια ομάδα από την αρχή. Να του φτιάξει μια νέα ομάδα που δεν θα φτάνει να παίρνει απλά το νταμπλ, αλλά θα χρειάζεται να παίζει και καλό ποδόσφαιρο αλλά και να κάνει ακόμη μεγαλύτερα βήματα στην Ευρώπη. 

Δεν είναι εύκολο αυτό, ειδικά στην περίοδο που έχουμε φτάσει. Βεβαίως και υπάρχουν προπονητές που στο παρελθόν έχουν  κάνει τα παραπάνω. Έχουν αποδείξει πως μπορούν να αρχίσουν από το μηδέν και να φτάσουν ψηλά. Για αυτό εν τέλει αυτό  που έχει μεγαλύτερη σημασία, δεν είναι ούτε ο χρόνος. Ούτε αν έρθει σήμερα ή αύριο. Ας αρχίσει και άλλο, αρκεί να αξίζει η καθυστέρηση. Αρκεί αυτός που θα έρθει, όπως και αν λέγεται, θεωρείται πραγματικά ικανός από αυτούς που αποφασίζουν στον Ολυμπιακό για να «τρέξει» ένα πολύ δύσκολο πλάνο. 

Όποιος και να είναι ο νέος προπονητής θα πρέπει μέσα σε λίγο χρόνο να κάνει επιλογές από ένα μεγάλο ρόστερ στο οποίο χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Δεδομένα θα έχει δύσκολη δουλειά γιατί δεν θα γνωρίζει από πρώτο χέρι το έμψυχο υλικό που διαθέτει αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός. Θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της διοίκησης, να μην είναι μια επιλογή του στυλ «ας πάρουμε κάποιον τώρα γιατί έχουμε αργήσει» αλλά του στυλ «αξίζει να καθυστερήσουμε και άλλο για τον καλύτερο». 

Βεβαίως αν η επιλογή που θα γίνει αποδειχτεί σωστή θα φανεί στην πορεία. Στους αγώνες και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Και σίγουρα το πιο πιθανό είναι ο νέος προπονητής να θέλει να έχει μια έστω μικρή εικόνα από σχεδόν όλους τους παίκτες που ανήκουν στον Ολυμπιακό, και άρα το 10ημερο στο Ζέεφελντ να λειτουργήσει ως…εξεταστική για κάποιους. Με άλλη ομάδα θα ξεκινήσει την προετοιμασία και με άλλη θα την τελειώσει από ότι φαίνεται, και αυτό σίγουρα δεν θα τον βοηθήσει. Όμως αν η επιλογή είναι σωστή θα μπορέσει να βρεθεί πιο εύκολα η λύση. Έχει γίνει στο παρελθόν, μπορεί να γίνει και τώρα. Αρκεί να υπάρχει πραγματικά η διάθεση για το καλύτερο σε όλους τους τομείς.

Ας αργήσει αν αξίζει…