MENU

Για να είμαστε απόλυτα σωστοί και ξεκάθαροι μπορεί ο Ερνάντεζ να έκανε… μαγικά αλλά δεν έπαιζε μόνος του. Μάλιστα, ο αντίπαλος διαγώνιος, ο Βαν Ντερ Ντρις, δεν έκανε κακό παιχνίδι αλλά δεν κατάφερε να γίνει καθοριστικός για λογαριασμό του ΠΑΟΚ κυρίως όταν οι πόντοι ήταν μεγάλης κρισιμότητας.

Δεν είναι μόνο οι πόντοι ή τα στατιστικά αλλά είναι γενικότερα η επιρροή στο παιχνίδι. Ο Ερνάντεζ δεν κέρδισε όλες τις μπάλες που εκτέλεσε φυσικά. Ωστόσο ήταν τόσο μεγάλη η ώθηση που έδινε στον Παναθηναϊκό που ανέβασε γενικότερα το σύνολο. Αυτό έχει να κάνει με την επιμονή στην επίθεση και το γεγονός ότι σε δεύτερες και τρίτες επιθέσεις είχε την ίδια ένταση, πίεσε πάρα πολύ από το σερβίς και φυσικά στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού δήλωσε παρόν. Από την άλλη, ο Ντερ Ντρις είχε σχετικά καλά ποσοστά στην επίθεση αλλά δεν έβγαλε την ίδια σιγουριά σε διάρκεια ενώ έκανε αρκετά λάθη στο σερβίς.

Κυρίως στο πρώτο σετ έγινε εμφανές το ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολυφωνία στην επίθεση. Την ώρα που στον ΠΑΟΚ όλα είχαν να κάνουν με τον Βέλγο διαγώνιο, καθώς ούτε ο Ράπτης βρήκε ρυθμό ούτε ο Γιόρνα ήταν σε καλή μέρα, οι πράσινοι πέρα από τον Κουβανό είχαν λύσεις και από τα άκρα αλλά και από το κέντρο. Ο ΠΑΟΚ πήρε ζωή από το καλό του μπλοκ και αυτό ήταν το στοιχείο που ξαναέβαλε το δικέφαλο στο ματς με την κατάκτηση του δεύτερου σετ αλλά αυτό δεν είναι αρκετό σε ένα ντέρμπι.

Παράγοντας Χ ήταν ο Κόβαρ για το τριφύλλι. Σαφώς και η συνεισφορά του Φράγκου σε υποδοχή και επίθεση ήταν μεγάλη αλλά ο Ιταλοτσέχος ακραίος του Παναθηναϊκού έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια φέτος. Αυτό δείχνει πως παρά τα σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια της χρονιάς δεν παύει να είναι σπουδαίος παίκτης και να ξεχωρίζει στα μεγάλα παιχνίδια. Όπως και να ‘χει, μιλάμε για έναν τίτλο και σε έναν τέτοιο αγώνα το DNA τέτοιων παικτών μιλάει και είναι ικανό να κρίνει τους τελικούς.

Όταν η υποδοχή του Παναθηναϊκού δουλεύει καλά τότε όλα γίνονται πιο εύκολα και αυτό είναι το δεδομένο που μένει μετά από περίπου πέντε μήνες στη φετινή σεζόν. Στο παιχνίδι του Super Cup μπορεί ο Γιάκοπσεν να έπαιξε λιγότερο με τους κεντρικούς σε σχέση με άλλα παιχνίδια αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έπαιξαν το ρόλο τους. Αυτή ήταν η βασική διαφορά του τελικού, το ότι ο Παναθηναϊκός είχε την πολυτέλεια να παίρνει ουσιαστική βοήθεια από κάθε θέση την ώρα που ο ΠΑΟΚ κολλούσε στο παιχνίδι των ακραίων, έπαιξε λίγο με τους κεντρικούς και ακόμα λιγότερο με πάιπ, μια τακτική που πολλές φορές μπερδεύει το αντίπαλο μπλοκ. Επιπλέον, σαν να μην έφτανε αυτό υπέπεσε σε πολλά λάθη και έδωσε εύκολους πόντους στους πράσινους.

Οι δύο ομάδες έχουν μέχρι τώρα αντίστροφη πορεία φέτος. Ο Παναθηναϊκός, από τη μία, δυσκολεύτηκε σε αρκετά παιχνίδια και έχασε βαθμούς ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν πιο σταθερός. Σιγά σιγά, όμως, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο επιβιώνει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος αλλά συνεχίζει σε Challenge Cup και League Cup και παράλληλα κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Ο ΠΑΟΚ, με τη σειρά του, είναι ψηλά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος αλλά έμεινε εκτός Ευρώπης και εκτός συνέχειας στο League Cup και έχασε στον τελικό του Super Cup. Αυτό δείχνει πόσο μακρά είναι η σεζόν και πως όλα αλλάζουν. Σίγουρα δεν έγινε κακή ομάδα ο ΠΑΟΚ από τη μια μέρα στην άλλη αλλά προφανώς εμφανίζει τις επιπτώσεις της κούρασης και της έλλειψης καθαρού μυαλού, αυτά δηλαδή που πλήγωσαν τον Παναθηναϊκό τις προηγούμενες εβδομάδες. Η διαφορά τους δεν είναι χαώδης, σε καμία περίπτωση. Ένα στοιχείο που είδαμε σε μεγάλο βαθμό από τον Παναθηναϊκό πέρυσι είναι πως η ομάδα ανεβάζει ρυθμό μετά τα Χριστούγεννα και όταν όλα κρίνονται.

Η ψυχολογία σε αυτή τη φάση είναι υπέρ του τριφυλλιού και, βεβαίως, δεν είναι μόνο η ψυχολογία αλλά και η ποιότητα της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι στα… σχοινιά και πληγωμένος από τρεις συνεχόμενες ήττες, μία σε κάθε διοργάνωση, από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αλλά δε θα μείνει για πολύ έτσι. Αν κάποιος λογίσει τον ΠΑΟΚ ως τελειωμένο το πιθανότερο είναι να το πληρώσει γιατί ο Μιλενκόσκι και οι παίκτες του έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν και να μάθουν από τα λάθη τους.

Το σημαντικότερο για τον Παναθηναϊκό, τέλος, είναι αυτό που δήλωσε ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος μετά το τέλος του αγώνα. Δεν έχει σημασία το τρόπαιο αυτό καθαυτό αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το ότι ο Παναθηναϊκός που ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ είναι σε θέση να βρίσκεται ξανά και ξανά σε θέση διεκδικητή τίτλων. Δεν είναι μεμονωμένες επιτυχίες αλλά είναι μια συνήθεια το ότι βρίσκεται σε τελικούς. Όταν ξεκίνησε η χρονιά, στον Αγιασμό του συλλόγου ο κόουτς του τριφυλλιού αλλά και ο Ρούλης Αγραπιδάκης δήλωσαν πως ο Παναθηναϊκός θέλει να κατακτήσει κάθε τίτλο που διεκδικεί. Προς το παρόν έκανε το 1 στα 1 και ποιος ξέρει τι άλλο θα επιφυλάσσει η σεζόν. Το τωρινό σύνολο σε συνδυασμό με τις προσθήκες που γίνονται θα δώσουν την ευκαιρία στους πράσινους να μείνουν κοντά στους στόχους τους και στο τέλος της σεζόν θα γίνει ο τελικός απολογισμός.

Ο καλύτερος διαγώνιος κερδίζει
EVENTS