MENU

Την πρώτη μέρα του πανελληνίου πρωταθλήματος ξίφους μονομαχίας ανδρών/γυναικών προστέθηκαν δύο νέα ονόματα στη λίστα με τους πανελληνιονίκες ξιφασκίας. Ο 16χρονος Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ) και η 19χρονη Ανδριάνα Θεοδωροπούλου κατέκτησαν τους πανελλήνιους τίτλους στους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα μετά από δύσκολες αναμετρήσεις σε μία ιδιαίτερα απαιτητική αγωνιστική ημέρα.

Άνδρες

Στους άνδρες πήραν θέση στην πίστα συνολικά 132 αθλητές από 26 διαφορετικά σωματεία. Ήδη από το ταμπλό των 16 πραγματοποιήθηκαν πολύ δυνατές αναμετρήσεις μεταξύ αθλητών που βάσει της φετινής τους πορείας ήταν φαβορί για είσοδο στο βάθρο και δεν έλειψαν μονομαχίες που κρίθηκαν στο αβαντάζ ή στον τελευταίο πόντο. Στα ημιτελικά διασταυρώθηκαν ο Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ) και ο Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) με νικητή τον πρώτο με σκορ 15-11 αλλά και ο Σάββας Καββαδίας (ΠΑΟ) και ο Δημήτρης Μήτσιος-Αντωνάκος (ΛΞ Θεσσαλονίκης) με νικητή τον πρώτο με 15-7. Ο Καραμπάσης ανέβηκε ξανά στο τρίτο σκαλί του βάθρου μετά το 2023, ενώ το φετινό χάλκινο είναι το πρώτο μετάλλιο του Μήτσιου-Αντωνάκου σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών.

Στον μεγάλο τελικό ο 16χρονος Τσώκας κατάφερε να πάρει από νωρίς προβάδισμα έναντι του έμπειρου Καββαδία, κατάφερε όμως να το διατηρήσει μέχρι και το τελικό 15-8 και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στους άνδρες. Είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που ένας 16χρονος κατακτά τον τίτλο των ανδρών μετά τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) το 2023. Ο Τσώκας κατέκτησε τον πρώτο του πανελλήνιο τίτλο στους παμπαίδες (U13) μόλις το 2021 και τρία χρόνια μετά κατέκτησε τον τίτλο των ανδρών. Πρέπει να σημειωθεί ότι με αυτή του τη νίκη συνέχισε την οικογενειακή παράδοση αφού τόσο ο πατέρας του, Πέτρος Τσώκας, όσο και ο αδερφός του, Νίκος Τσώκας, είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1989 και το 2021 αντίστοιχα. Ο Καββαδίας που έχει στην κατοχή του τρεις πανελλήνιους τίτλους (2018-2019, 2022) ανέβηκε αυτή τη φορά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

 

Η τελική οκτάδα των ανδρών:
1. Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ)
2. Σάββας Καββαδίας (ΠΑΟ)
3. Δημήτρης Μήτσιος-Αντωνάκος (ΛΞ Θεσσαλονίκης)
T3. Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)
5. Γιάννος Μαρκόπουλος (ΟΣ Κηφισιάς)
6. Αλέξανδρος Τουρμάν (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)
7. Αχιλλέας Μαυρομάτης (ΟΞΙΦ)
8. Αγαπητός Παπαδημητρίου (ΑΕΚ)

 

Γυναίκες

Στις γυναίκες αγωνίστηκαν συνολικά 84 αθλήτριες από 21 διαφορετικά σωματεία. Στον ημιτελικό διασταυρώθηκαν η Αριάδνη Νάσκαρη (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και η Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) με νικήτρια την πρώτη με 14-13, ενώ ακριβώς με το ίδιο σκορ έληξε και ο δεύτερος ημιτελικός μεταξύ της Ανδριάνας Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και της Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) με νικήτρια την πρώτη. Με την πρωταθλήτρια Ελλάδας του 2022 και του 2023 (Ροδοπούλου) εκτός διεκδίκησης του φετινού τίτλου, ήταν σίγουρο ότι θα γραφτεί νέο όνομα στη λίστα με τις πανελληνιονίκες. Στον μεγάλο τελικό η Θεοδωροπούλου επικράτησε τελικά έναντι της Νάσκαρη με 15-9 και μετά το αργυρό του 2023 πέρασε στο λαιμό της το χρυσό και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Η 19χρονη έχει μπροστά της τον Απρίλιο το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και αυτή η νίκη της δίνει μεγάλο κίνητρο.

 

Η τελική οκτάδα των γυναικών:

1. Ανδριάνα Θεοδωρόπουλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

2. Αριάδνη Νάσκαρη (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

3. Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα)

Τ3. Νικόλ Χαρζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

5. Αθηνά Μυρωνίδου-Συμεωνίδου (ΝΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης)

6. Ελευθερία Μιμιγιάννη (ΠΑΟ)

7. Φανή Βαρβέρη (ΑΣ Φοίνικας Φλώρινας)

8. Λίλιαν Κεφάλα Τσορού (ΛΟ Βάρης)

 

Η μάχη για Λουξεμβούργο

 

Ο τελικός των ανδρών είχε διπλό ενδιαφέρον, καθώς από την έκβασή του θα κρινόταν η επιλογή του αθλητή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης που θα γίνει στο Λουξεμβούργο και θα δώσει το τελευταίο διαθέσιμο εισιτήριο για το Παρίσι. Σε αυτή τη μάχη το προβάδισμα είχε ο Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ), αδερφός του Βασίλη, και ακολουθούσε ο Καββαδίας. Οι δύο ξιφομάχοι όμως ήρθαν αντιμέτωποι στο γύρο των 16 και ο Καββαδίας ήταν αυτός που προχώρησε, ενώ ο Τσώκας έμεινε στην 11η θέση. Με αυτή την εξέλιξη ο Καββαδίας μπορούσε να εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκριση μόνο αν κέρδιζε το πρωτάθλημα, αλλά αυτό το ενδεχόμενο του το στέρησε στον τελικό ο μικρότερος από τους αδερφούς Τσώκα. Οι Σάββας Καββαδίας και Νίκος Τσώκας πλέον ισοβαθμούν με 355β για το Λουξεμβούργο και η τελική απόφαση για τον αθλητή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα θα ανακοινωθεί από την ΕΟΞ. Στις γυναίκες η επιλογή είχε κριθεί πριν από το πρωτάθλημα και την 

 

Η τελική κατάταξη των ανδρών:
1. Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ - 355β
Τ1. Σάββας Καββαδίας (ΠΑΟ) - 355β
3. Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 322,5β
4. Δημήτρης Μήτσιος Αντωνάκος (ΛΞ Θεσσαλονίκης) - 312,5β
5. Γιάννος Μαρκόπουλος (ΟΣ Κηφισιάς) - 302,5β

 

Η τελική κατάταξη των γυναικών:
1. Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) - 577,5β
2. Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 425β
3. Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 352,5β
4. Αριάδνη Νάσκαρη (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 340β
5. Ασπασία Καραμπάση (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) - 287,5β

Ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας κυρίαρχος στα ομαδικά

 

Η κορυφαία εγχώρια διοργάνωση στο όπλο του ξίφους μονομαχίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου με τους ομαδικούς αγώνες ανδρών και γυναικών.

 

Στους άνδρες αγωνίστηκαν 17 ομάδες με στόχο την είσοδο στο βάθρο. Στα ημιτελικά του ομαδικού των ανδρών ο ΟΞΙΦ (Τσώκας, Τσώκας, Μαυρομάτης, Ηλιάδης) κατάφερε να γυρίσει στο αβαντάζ την αναμέτρηση απέναντι στον ΑΟΦΙΨ Ίριδα (Ανδρέου, Τουρμάν, Στάβαρης, Αλέστας) με τελικό σκορ 32-31, ενώ ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας (Θεοδωρόπουλος, Καραμπάσης, Καραγιάννης, Διδασκάλου) επικράτησε του ΠΑΟ (Δακούτρος, Καββαδίας, Φουστανάκης, Καλέσης) με 45-37.

 

Στον μικρό τελικό η νεανική ομάδα του ΑΟΦΙΨ Ίριδα κατάφερε να νικήσει τον ΠΑΟ με 45-33 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των ομάδων. Οι δύο ομάδες βελτιώθηκαν σε σχέση με το 2023 που είχαν κατακτήσει την 9η και την 5η θέση αντίστοιχα. Στην επανάληψη του περσινού τελικού μεταξύ του ΑΟ Αρίστων Παιανίας και του ΟΞΙΦ ο σύλλογος της Παιανίας πήρε τη ρεβάνς με σκορ 45-21 και κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία της τον ομαδικό τίτλο των ανδρών. Την οκτάδα συμπλήρωσαν ο Σπάρτακος Κορινθίας, η ΑΕΚ, η ΑΑ Ιωαννίνων και ο ΟΣ Κηφισιάς.

 

Η τετράδα του ομαδικού ανδρών:

1. ΑΟ Αρίστων Παιανίας (Θεοδωρόπουλος, Καραμπάσης, Καραγιάννης, Διδασκάλου)

2. ΟΞΙΦ (Τσώκας, Τσώκας, Μαυρομάτης, Ηλιάδης)

3. ΑΟΦΙΨ Ίριδα (Ανδρέου, Τουρμάν, Στάβαρης, Αλέστας)

4. ΠΑΟ (Δακούτρος, Καββαδίας, Φουστανάκης, Καλέσης)

Στις γυναίκες αγωνίστηκαν 13 ομάδες. Στον ημιτελικό γύρο διασταυρώθηκαν ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας (Θεοδωροπούλου, Χατζησαράντου, Τσολάκη, Νάσκαρη) με τον Λύγκα Πεντέλης (Βουτσινά, Παπαδοπούλου, Μπορονκάυ, Χαρμανίδου) και τη νίκη πήρε ο πρώτος με 45-24. Στη δεύτερη αναμέτρηση των ημιτελικών ο ΑΟΦΙΨ Ίριδα (Μπίζα, Καραμμήτσου, Χαντζή, Λιόλιου) πήρε τη νίκη με 45-31 κόντρα στον ΝΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης (Μυρωνίδου-Συμεωνίδου, Μολυβίδου, Χατζηφιλιππίδου, Κατσιλίδου). 

 

Μετά από μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να μπει στα μετάλλια, ο ΝΓΣ Ηρακλής κατάφερε στον μικρό τελικό να κερδίσει το χάλκινο κόντρα στον Λύγκας Πεντέλης και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Από 36-30 η Αθηνά Μυρωνίδου-Συμεωνίδου κατάφερε στην τελευταία αναμέτρηση με την Βάλια Βουτσινά να γυρίσει το σκορ στην ισοπαλία (41-41) και στο αβαντάζ ήταν αυτή που κέρδισε τον καθοριστικό πόντο για το τελικό 42-41. Στον μεγάλο τελικό ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας επικράτησε άνετα με 45-29 κόντρα στον ΑΟΦΙΨ Ίριδα και κατέκτησε τον τρίτο διαδοχικό τίτλο και τέταρτο συνολικά στην ιστορία του συλλόγου στο ομαδικό γυναικών.

 

Η τετράδα του ομαδικού γυναικών:

1. ΑΟ Αρίστων Παιανίας (Θεοδωροπούλου, Χατζησαράντου, Τσολάκη, Νάσκαρη)

2. ΑΟΦΙΨ Ίριδα (Μπίζα, Καραμήτσου, Χαντζή, Λιόλιου)
3. ΝΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης (Μυρωνίδου-Συμεωνίδου, Μολυβίδου, Χατζηφιλιππίδου, Κατσιλίδου)

4. Λύγκας Πεντέλης (Βουτσινά, Παπαδοπούλου, Μπορονκάυ, Χαρμανίδου)

Πρωταθλητές Ελλάδας ο Τσώκας και η Θεοδωροπούλου, νταμπλ ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας στα ομαδικά