MENU

Η παράνομη πρόσβαση σε περιεχόμενο συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεοπτικού περιεχομένου είναι γνωστή σε όλους εδώ και χρόνια και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τις πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο.

To φαινόμενο πλήττει και τη χώρα μας, αφού Nova και COSMOTE TV βλέπουν το περιεχόμενό τους να μοιράζεται από τρίτους, χωρίς -προφανέστατα- να καταβάλλεται το αντίστοιχο αντίτιμο. Τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε η προσπάθεια των εμπλεκόμενων πλευρών και «έπεσαν» οι IPTV servers που προσέφεραν παράνομα τηλεοπτικό περιεχόμενο από διάφορα συνδρομητικά μπουκέτα, μέσα στα οποία και τα δύο ελληνικά.

Τα τεχνικά τμήματα στους διάφορους παρόχους, οι διωκτικές αρχές και η Europol κατάφεραν να εντοπίσουν την πηγή του προβλήματος και διέκοψαν τη λειτουργία της πηγής του streaming. Ήδη στην Κύπρο συνελήφθησαν τρία άτομα (ένας 38χρονος στη Λάρνακα και δύο ενήλικες 48 και 52 ετών στη Λεμεσό), ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ολλανδία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κεντρικός server βρισκόταν στην πόλη Petrich της Βουλγαρίας, ενώ υπήρχαν τρεις ακόμη στην Κύπρο και ένας virtual server στην Ολλανδία. Οι πηγές αυτές εξυπηρετούσαν πάνω από μισό εκατομμύριο πελάτες, οι οποίοι πλήρωναν κατά μέσο όρο μια συνδρομή από 100 έως 150 ευρώ το χρόνο και τα κέρδη τους ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/mnVb17D1KxY" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Όπως αναφέρει το κυπριακό Sigmalive, στα τέλη Μαρτίου έφτασε στο Γραφείο Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων πληροφορία από τη NOVA Ελλάδος σχετικά με την παράνομη αυτή δραστηριότητα, μέσω της οποίας οι «πειρατές» μοίραζαν μέσω streaming τηλεοπτικό σήμα από τα συνδρομητικά πακέτα εταιρειών όπως η NOVA, η COSMOTE, αλλά και το αγγλικό, το γερμανικό και το ιταλικό Sky.

Όπως είναι λογικό, μετά από αυτήν την εξέλιξη, όλοι όσοι είχαν επιλέξει αυτόν τον παράνομο τρόπο πρόσβασης στο σχετικό τηλεοπτικό περιεχόμενο ήρθαν αντιμέτωποι με το μαύρο χρώμα στην οθόνη τους, ενώ στον αέρα βρίσκονται -προφανώς- και τα χρήματα που έχουν ήδη επενδύσει. Επειδή, δε, παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά η παράνομη θέαση τηλεοπτικού περιεχομένου ξαναμπήκε μετά από μερικούς μήνες στη ζωή μας, οι πληροφορίες που έρχονται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι πλέον αποφασισμένες να περιορίσουν το φαινόμενο στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

"Μαύρο" σε παράνομους servers IPTV που λειτουργούσαν και στην Ελλάδα