MENU

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε…εμπόλεμη κατάσταση στην προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ωστόσο το ίδιο δεν συμβαίνει και σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αυτό το τελευταίο δεν ισχύει μονάχα για την Αγγλία, όπου ζουν στον δικό τους…κόσμο και δείχνουν «πέρα – βρέχει», αλλά και σε άλλες πολιτείες της «Γηραιάς Ηπείρου», αν και τελευταία σε κάποιες εξ αυτών έχουν αρχίσει να ανασκουμπώνονται και να μπαίνουν στην…πρίζα.  

Το SDNA επικοινώνησε με τον Έλληνα ατζέντη ποδοσφαιριστών, Ναθαναήλ Λεμονάκη, μόνιμο κάτοικο Λέλισταντ (κωμόπολη λίγο έξω απ΄το Άμστερνταμ) προκειμένου να μας περιγράψει την ζωή στην Ολλανδία εν μέσω κορωνοϊού.

 - Πως βιώνετε την συνύπαρξη με τον κορωνοϊό στην Ολλανδία και πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σας;

«H ολλανδική κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή (15/3) είχε πάρει πολύ χαλαρά την κατάσταση. Καμία σχέση με την ελληνική κυβέρνηση που κινητοποιήθηκε άμεσα, πήρε δραστικά μέτρα προστασίας και μπράβο της.

Η Ολλανδία ακολουθεί την Γερμανία. Σκέφτηκε σε πρώτο χρόνο περισσότερο το ΑΕΠ της χώρας παρά τον κορωνοϊό.

Επί της ουσίας το μοναδικό μέτρο αυτοπροστασίας των πολιτών στην Ολλανδία, ήταν μέχρι πρότινος αυτός που τους ζητούσε μην επιδίδονται σε χειραψίες και να αποφεύγουν τα μέρη με συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Τα σχολεία ήταν ανοιχτά.

Ώσπου προχθές Κυριακή, πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν μαζί με τα μαγαζιά εστίασης και τα γυμναστήρια. Οι δημόσιες υπηρεσίες κι όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά δουλεύουν κανονικά, αν και υπάρχουν αρκετοί μαγαζάτορες που κλείνουν από μόνοι τους.

Οι Ολλανδοί δεν το παίρνουν ιδιαίτερα στα σοβαρά και είναι πολύ πιο χαλαροί απ΄ότι θα έπρεπε έχοντας ξεκάθαρα υποτιμήσει τον κορωνοϊό.

Ο κόσμος περπατά κανονικά στους δρόμους, έστω κι τις τελευταίες ημέρες και μετά τα μέτρα που πάρθηκαν έχει περιοριστεί κάπως η κίνηση. Στα φαρμακεία μπορεί κανείς να αγοράσει συγκεκριμένο αριθμό αντισηπτικών, ενώ στα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν σκηνές πανικού.

Ελάχιστοι κυκλοφορούν με μάσκες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, Στα αεροδρόμια της χώρας δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τους ξένους.

Και να φανταστεί κανείς πως σήμερα που μιλάμε η Ολλανδία μετρά 1700 κρούσματα και 43 νεκρούς, εκ των οποίων τους 19 τους είχαμε σήμερα. Υπήρξαν τρομερά λάθη στη διαχείριση του κορωνοϊού και μακάρι να μην το πληρώσει η χώρα ακόμα πιο ακριβά».

- Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός το ποδόσφαιρο και τι μηνύματα περνάνε τα ΜΜΕ;

«Την Δευτέρα (17/3) η ομοσπονδία απαγόρεψε και τις προπονήσεις των ομάδων που μέχρι πρότινος διεξάγονταν κανονικότατα μαζί με κάποια ματς Κυπέλλου.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ κάποια εξ αυτών μεταφέρουν το μήνυμα να βγαίνει ο κόσμος έξω μαζί με τα παιδιά του και απλά να αποφεύγει το συνωστισμό".

   

Έλληνας μάνατζερ (μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας) στο SDNA: «Υποτίμησε η Ολλανδία τον κορωνοϊό – Μπράβο στην Ελλάδα για τα μέτρα»
EVENTS