MENU

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σε εσωτερική έκδοση του Πανεπιστημίου, επιβεβαιώνει ακόμα ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση από τις Αρχές και ότι ο χρόνος αντίδρασης των κατοίκων «ήταν από πρακτική άποψη ελάχιστος».

«Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία τουλάχιστον σε ορισμένες θέσεις, έλαβε πληροφόρηση για το γεγονός ότι η πυρκαγιά προσεγγίζει την ακτή, όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα, αλλά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο κομμάτι του οικισμού Μάτι.

»Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο πληθυσμός είχε στη διάθεσή του σχεδόν μηδενικό χρόνο μεταξύ συνειδητοποίησης του κινδύνου και απόφασης αντίδρασης» αναφέρεται στα προκαταρκτικά συμπεράσματα.

«Παγίδα»

Ακόμα, η μελέτη του ΕΚΠΑ επιβεβαιώνει επιστημονικά αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται: η άναρχη δόμηση των οικισμών που επλήγησαν μεγιστοποίησε τις ανθρώπινες απώλειες. Αδιέξοδα, στενοί δρόμοι και απουσία χώρων συγκέντρωσης παγίδευσαν τα θύματα κοντά στην ακτή.

«Το ρόλο οδού διαφυγής θα μπορούσε να παίξει μια οδός παράλληλη προς την ακτογραμμή αλλά μεγάλου πλάτους που να μεταβαίνει σε διπλανούς οικισμούς» προτείνει η ερευνητική ομάδα.

Κλειστά παράθυρα

Όσον αφορά την ασφάλεια των κτιρίων, η μελέτη διαπιστώνει ελλείψεις, επισημαίνει όμως ότι τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα που είχαν ερμητικά κλειστά τις πόρτες και τα παράθυρα γλίτωσαν από την καταστροφή του εσωτερικού τους.

Αντίθετα, σπίτια με ξύλινα παντζούρια, κτίρια που έμειναν ανοιχτά ή εμφάνισαν ρωγμές επέτρεψαν την είσοδο στις φλόγες.

Το κρίσιμο όριο της Μαραθώνος

Η ίδια η τοπογραφία της ανατολικής Αττικής ευνόησε την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς, λένε οι ερευνητές. «Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία της περιοχής, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία ισχυρών καταβατών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη» γράφουν.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Καλλιτεχνούπολη ακολούθησε διαδρόμους πυκνής βλάστησης από τα ορεινά μέχρι την ανατολική ακτή, διαδρόμους που «διακόπτονται μόνο από τη λεωφόρο Μαραθώνος».

Η ειρωνεία είναι ότι η φωτιά πέρασε από περιοχή πυκνής βλάστησης βόρεια του Νέου Βουτζά, η οποία είχε μείνει ανέπαφη από προηγούμενες πυρκαγιές, σε αντίθεση με τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά που έχουν καεί επανειλημμένα.

Εικόνες που συνέλεξαν drone από την περιοχή ανάμεσα στον Νέο Βουτζά και ανατολικά προς το Μάτι δείχνουν ότι «Όπου συνεχιζόταν το δάσος προς τα κάτω, η λεωφόρος Μαραθώνος δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς».

Η μελέτη πάντως δεν εξετάζει το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής ή άλλων αρχών στο κρίσιμο όριο της λεωφόρου.

Ανθεκτικά ελαιόδεντρα

Μια ακόμα παρατήρηση είναι ότι τα πεύκα της ανατολικής ακτής τροφοδότησαν τις φλόγες, καθώς περιέχουν εύφλεκτο ρετσίνι και μπορούν να εκτοξεύσουν φλεγόμενα κουκουνάρια.

Εναέριες λήψεις που περιλαμβάνει η μελέτη δείχνουν ότι οι ελαιώνες που βρίσκονταν σε κάποια απόσταση από τα πεύκα έμειναν εντελώς άθικτα.

Πηγή: newpost

Έρευνα ΕΚΠΑ: Πώς η ολέθρια πυρκαγιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος