MENU

Πού έγκειται ο φόβος για τη Θήβα

Σύμφωνα με τον επιστήμονα Γεράσιμο Παπαδόπουλο, που σχολίασε την κατάσταση στο Ανοιχτό Κανάλι, στις 21 Ιουλίου όταν η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου εξέτασε το Aρκαλοχώρι εξέτασε και τη Θήβα και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα σε αυτό που κατέληξε για την Κρήτη.

«Πρώτον μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός και δεύτερον πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος. Δεν είναι προσωπική μου άποψη είναι γραπτή και επίσημη της επιτροπής σεισμικής κινδύνου», σημείωσε. «Δεν μιλήσαμε για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ, αυτό είναι παραπλανητικό. Μιλήσαμε για ισχυρότερο σεισμό. Η επιτροπή δεν έδωσε νούμερα και μεγέθη και δεν θα ήμασταν σοφοί αν το κάναμε», συμπλήρωσε.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην «Ώρα Ελλάδος» επεσήμανε σχετικά: «Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Παρακολουθούμε την κατάσταση στη Θήβα. Αν χρειαστεί θα παρέμβουμε όταν πρέπει». Ο κ. Λέκκας τόνισε πως το ενδιαφέρον αυτή την ώρα επικεντρώνεται στην περίπτωση της Κρήτης και εξήγησε πως θα ήταν λάθος να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις για άλλες περιοχές αυτή την ώρα, χωρίς ουσιαστικά να επιβεβαιώνει την επισήμανση για την πόλη της Θήβας.

Τσελέντης: Το δυναμικό του ρήγματος είναι 6 Ρίχτερ, δεν περιμένουμε μεγαλύτερο

Το δυναμικό του ρήγματος, το οποίο προκάλεσε τον σεισμό στην Κρήτη το πρωί της Δευτέρας, αλλά και πολλούς ισχυρούς μετασεισμούς έκτοτε, εκ των οποίων ο ένας 5,3 Ρίχτερ, είναι μέχρι τα 6 Ρίχτερ, ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.  Με δεδομένο ότι το Ρίχτερ δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ, ο κ Τσελέντης σημείωσε ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας ήταν ο κύριος σεισμός.

«Από τον Γενάρη είχαμε κάποια σημάδια ότι η ευρύτερη περιοχή έχει σεισμικές ανωμαλίες, ενώ και ο δορυφόρος ο οποίος κοιτάγαμε. Αμέσως πήγα στον δήμαρχο Ηρακλείου και ζήτησα επιχορήγηση για να βάλουμε τέσσερα επιπλέον όργανα, τα οποία  ευτυχώς και πήραμε και έχουμε μία καλύτερη εικόνα του ρήγματος», σημείωσε αρχικά ο κ. Τσελέντης.   «Από 1η Ιουνίου, μέχρι τώρα το ρήγμα έχει δώσει πάνω από 2.500 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή», σημείωσε αναφερόμενος στην έντονη δραστηριότητα του ρήγματος.  

Μιλώντας για το πόσο ισχυρός ήταν ο σεισμός, ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε ότι έδωσε μία μοναδική κάθετη επιτάχυνση, που όμοιά της δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. «Γράψαμε 0,8 G. Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει αυτό, στο 1G ο άνθρωπος σηκώνεται από το έδαφος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είχαμε τόσο μεγάλες καταστροφές στα πέτρινα σπίτια. Από τον Ιούνιο φωνάζουμε για τα πέτρινα σπίτια», τόνισε και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν είχαμε στην περιοχή τόσο ισχυρό σεισμό.

Πολλοί και ισχυροί μετασεισμοί

Για τους μετασεισμούς, ο κ. Τσελέντης ξεκαθάρισε ότι είναι πολλοί και ισχυροί. «Έχουμε καταγράψει 11 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος είναι αυτός των 5,3 που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης και ο δεύτερος ισχυρότερος ήταν της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνονται σεισμοί με την ίδια συχνότητα», ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Η πιθανότητα να έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό είναι υπαρκτή και δεν πρέπει επ ουδενί οι κάτοικοι να επισκέπτονται στα σπίτια που έχουν ζημιές γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», ανέφερε.

Θήβα: Δεν βλέπω σεισμό 6,5 Ρίχτερ

Απαντώντας σε όποιον ισχυρίζεται ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα, ο κ. Τσελέντης σημείωσε: «Αυτό είναι απαράδεκτο να το ισχυριζόμαστε και πρέπει να επέμβει εισαγγελέας. Ο κόσμος είναι ήδη τρομοκρατημένος τόσο καιρό». Εν συνεχεία ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Θήβα και Αρκαλοχώρι Κρήτης. «Για το ρήγμα στη Θήβα δεν βλέπω 6,5 Ρίχτερ», τόνισε.

Πηγή: ethnos.gr

Διχογνωμία σεισμολόγων για τη Θήβα - «Να παρέμβει εισαγγελέας για τα 6,5 Ρίχτερ» (vids)