MENU

Για μας τους αθλητικούς συντάκτες, αλλά και για την πλειονότητα του κόσμου που ασχολείται με τα σπορ, η επίκληση της λέξης «ήρωας» είναι τόσο εύκολη όσο το «φτιάξε μου ένα καφέ». Αρκεί ένα γκολ, μια απόκρουση πέναλτι, ένα νικητήριο καλάθι για να αποκτήσει αίφνης ο πρωταγωνιστής τον τίτλο του «ήρωα». Στο εξάστηλο της εφημερίδας ή στο πρώτο θέμα του site.

Ο Ηλίας Ατματσίδης είχε βάλει μία τάξη προ ετών όταν είπε ότι ήρωες δεν είναι οι ποδοσφαιριστές αλλά ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης. Και σήμερα σαν ήρωες μάχονται οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτοί οι οποίοι παλεύουν σε κάθε χώρα, με κίνδυνο πρωτίστως της δικής τους υγείας, για τις ζωές των ανθρώπων που πλήττονται όλο ένα και περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Σε τούτο τον πόλεμο ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει βαφτιστεί «στρατηγός». Δεν ξέρω αν είναι τίτλος που είχε φανταστεί ή ήθελε ο γνωστός λοιμωξιολόγος, όμως στην Ελλάδα τα «βαφτίσια» είναι εύκολη υπόθεση. Καλή ή κακή…

Η ευθύνη που κουβαλάει στην πλάτη του είναι τεράστια. Βλέπω έναν άνθρωπο απόλυτα συνειδητοποιημένο και αφοσιωμένο στον ιερό σκοπό. Εντελώς «αντιστάρ», αντίθετα ευγενής, σοβαρός, υπεύθυνος, στην εικόνα του οποίου παντρεύεται η επιστημονική κατάρτιση με την ανθρώπινη ευαισθησία. Όχι επειδή βούρκωσε, αλλά για τον λόγο που βούρκωσε. Εκεί δεν μίλησε μόνο ο γιατρός, εκεί πρωτίστως εξέφρασε το συναίσθημα του (κάθε) πατέρα, του γιου, του αδελφού. Και συγκέντρωσε τις σκέψεις και την αγωνία όλων μας για τα περήφανα γηρατειά που σε αυτό τον πόλεμο κινδυνεύουν περισσότερο από τα νιάτα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει κερδίσει τον κόσμο με αυτά τα στοιχεία, όμως –προσοχή- είναι άνθρωπος, δεν είναι «θεός». Και σαν άνθρωπος σαφώς μπορεί να υποπέσει σε λάθος. Όπως πρόσφατα η παρουσία του στην εκκλησία. Όχι επειδή δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει με αυτό τον τρόπο την πίστη και να ζητήσει την βοήθεια του Υψιστου, αλλά γιατί όταν λέει «Μένουμε Σπίτι» (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) οφείλει εκείνος να δίνει το παράδειγμα. Δεν χρειαζόταν όντως αυτή η ειδική άδεια που διευκρίνισε ότι πήρε.

Μέχρις εδώ, όμως. Η «αστυνομία του διαδικτύου» που βγήκε παγανιά για να περάσει πριονοκορδέλα τον λοιμωξιολόγο, προφανώς ενοχλήθηκε από την αποδοχή του στον κόσμο και θέλησε -ακαριαία- να επιβάλλει τα «μέτρα της»!

Η αναφορά σε αποσπάσματα δηλώσεων του κ. Τσιόδρα πριν από την έξαρση της πανδημίας στον πλανήτη, στις οποίες δεν διάβασε σωστά την επιθετικότητα του ιού, έγιναν «σημαία» από ορισμένους. Ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, στις κυβερνήσεις κρατών (τα οποία μέχρι πρότινος φέρναμε ως παράδειγμα) αλλά και στην στάση της επιστημονικής κοινότητας πριν από ενάμιση μήνα και θα δούμε κατά πόσο διαφέρουν οι τότε εκτιμήσεις τους από εκείνες του κ. Τσιόδρα. Εκτός αν πρέπει να χρεώσουν σε αυτόν ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί το… εμβόλιο!

Σεμνά και ταπεινά σκέφτομαι πως αντί ένα μεγάλο κομμάτι να ντύνεται «αστυνομία διαδικτύου», ειδικά απέναντι σε επιστήμονες του κύρους του κ. Τσιόδρα, καλό είναι άπαντες να κοιταχθούμε στον καθρέφτη μας. Πράξαμε όλα όσα μας ζήτησε ο γιατρός αλλά και οι κυβερνώντες από τη στιγμή που ξεκίνησε η έξαρση του ιού στην πατρίδα;

Μια μικρή απάντηση: στα πρώτα μέτρα οι πολλοί έτρεξαν στις καφετέριες να πιουν καφεδάκι με εκατοντάδες φίλους. «Καφενείον» η Ελλάς.

Άλλοι έσπευσαν, ο ένας πάνω στον άλλο, στα σούπερ μάρκετ για να αδειάσουν τα ράφια με τα μακαρόνια, τα χαρτιά υγείας και τα αντισηπτικά. Οι… Γερμανοί ξανάρχονται!

Στα επόμενα μέτρα, μια μεγάλη μερίδα έτρεξε στις παραλίες να απολαύσει ήλιο, θάλασσα και… ρακέτα. Από Μάρτη καλοκαίρι.

Και εσχάτως, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, «καβάλησε» τα αυτοκίνητα για να πάει εκδρομή στο χωριό! Και με πλήρη ασυνειδησία και ανευθυνότητα να «μεταφέρει» (κάποιος ή κάποιοι) τον ιό σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη πληγεί.

Κατά τα άλλα… τους ενόχλησε ο Τσιόδρας. Παιδιά, μια φιλική συμβουλή στον εκάστοτε αυτόκλητο «αστυφύλακα του fb, του twitter και του Instagram»: κοιταχτείτε πρώτα στον καθρέφτη σας, αποδεχθείτε τον δικό σας –πολύ μεγάλο- βαθμό ευθύνης στη σημερινή κατάσταση «απαγόρευσης κυκλοφορίας» και μετά κουνήστε το δάχτυλο στον (κάθε) Τσιόδρα. Ο οποίος, όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό, δεν ξέρω αν θα του αποδοθεί ο τίτλος ότι πολέμησε σαν ήρωας όμως σίγουρα είναι πολύ πιο κοντά στον πραγματικό έπαινο ζωής απ΄ότι ο… σέντερ φορ της ομάδας σας που τον «ηρωποιήσατε» επειδή σας χάρισε μια κούπα! 

Κοιτάξου πρώτα στον καθρέφτη και μετά κούνα το δάχτυλο στον (κάθε) Τσιόδρα
EVENTS