MENU

Ερωτώμενος σε συνέντευξη που παραχώρησε, για το αν επιμένει πως θα το πράξει, αν χρειαστεί, για να επιβάλει τον «νόμο και την τάξη», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Εξαρτάται, αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε».

Η απάντησή του έρχεται λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Εσπερ, πως δεν είναι υπέρμαχος της ιδέας να βγει στρατός στους δρόμους, κάτι που πυροδότησε σενάρια απομάκρυνσής του από την θέση του υπουργού Αμυνας.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», είπε ο Εσπερ, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να λέει πως «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο Εσπερ είναι ακόμη ο Υπουργός Εσπερ και αν ο Πρόεδρος απωλέσει την εμπιστοσύνη του, θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον».

Ο Τραμπ πάντως, κατέβασε λίγο τους τόνους λέγοντας πως δεν θα χρειαστεί να επέμβει ο στρατός, αλλά επισημαίνοντας πως θα το έκανε αν έκρινε πως είναι απαραίτητο, καθώς έχει «πολύ ισχυρές δυνάμεις» για να το πράξει. Σημείωσε επίσης, πως η χώρα χρειάζεται «γιατρειά» και «ασφάλεια».

Κριτική σε Τραμπ από τον Τζίμι Κάρτερ

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πολιτική που ακολουθεί από πρώην πολιτικά στελέχη. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Τζίμι Κάρτερ, δήλωσε πως «στεκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων κι όλων όσοι αισθάνονται απελπισία μπροστά στις πανταχού παρούσες φυλετικές διακρίσεις και στην ωμή απανθρωπιά».

Ο 95χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σε δήλωσή του πέταξε το μπαλάκι στον Τραμπ, λέγοντας πως όσοι έχουν ηθική συνείδηση, θα σταματήσουν την ρατσιστική βία στην χώρα. «Οι άνθρωποι με εξουσία, προνόμια και ηθική συνείδηση πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν «φτάνει πια» σε μια αστυνομία κι ένα δικαστικό σύστημα που κάνουν διακρίσεις για φυλετικούς λόγους, στις ανήθικες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους, στις ενέργειες της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εξίσου καλή με τον λαό της κι είμαστε καλύτεροι από αυτό», είπε.

Ο Τζίμι Κάρτερ, άλλοτε κυβερνήτης στην Τζόρτζια, θύμισε πως όταν αναλάμβανε το αξίωμα, το 1971, είχε πει: «Η εποχή των φυλετικών διακρίσεων τέλειωσε». «Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση, επαναλαμβάνω αυτές τις λέξεις, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα», πρόσθεσε.

Πρώην υπουργός Άμυνας: Πρώτη φορά βλέπω πρόεδρο να μην θέλει να ενώσει
Ακόμη πιο σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, για την όλη στάση του Τραμπ στο χάος που επικρατεί στην χώρα, στις διαδηλώσεις.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η πρώτος πρόεδρος στην ζωή μου, που δεν προσπαθεί να ενώσει τους Αμερικανούς. Δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί. Αντίθετα, προσπαθεί να μας χωρίσει. Είμαστε μάρτυρες των συνεπειών τριών χρόνων χωρίς της παραμικρής προσπάθειας. Είμαστε μάρτυρες τριών χρόνων χωρίς ώριμης ηγεσίας. Μπορούμε να ενωθούμε χωρίς αυτόν. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά το οφείλουμε στους πολίτες, στις προηγούμενες γενιές και τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: iefimerida.gr 

Τραμπ: «Δεν θα χρειαστεί να επέμβει ο στρατός στις πόλεις»
EVENTS