MENU

Η είδηση μπορεί να πέρασε στα… ψιλά. Στην καρδιά της Ευρώπης, ωστόσο, συντελείται τις τελευταίες ώρες κάτι που πρέπει να απασχολήσει και να προβληματίσει όλους. 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έλαβε το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της χώρας (το οποίο ελέγχει κατά τα 2/3 αφού έχει 133 στις 199 έδρες) για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ' αόριστον κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.  

Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

Ο ανταποκριτής του Εuronews μεταδίδει: «Ακόμα και οι πιο έμπειροι συνταγματολόγοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει ειδική έννομη τάξη. Όλοι όμως συμφωνούν ότι χωρίς ένα ισχυρό συνταγματικό δικαστήριο εναπόκειται στη συνείδηση της κυβέρνησης το πόσο θα σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς. Διότι στην πιο ακραία κατάσταση η κυβέρνηση μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο».

Την ώρα που όλες οι άλλες χώρες λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την πανδημία, ο Όρμπαν φαίνεται πως βρήκε την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. Να κάνει αυτό που έκανε ο Χίτλερ τον Μάρτιο του 1933, με την «Enabling Act», με την οποία πήρε την «άδεια» του κοινοβουλίου να διοικεί με προσωπικές διαταγές. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. 

Τον Φεβρουάριο του 2018 οι New York Times υποστήριξαν ότι «η Ουγγαρία θεωρείται σήμερα μια δημοκρατία σε έντονη ύφεση. Μέσω της νομοθετικής δύναμης της θέλησης, ο κύριος Όρμπαν έχει μετατρέψει την χώρα σε ένα πολιτικό θερμοκήπιο για την δημιουργία ενός περίεργου είδους αυτοκρατορίας, συνδυάζοντας τον καπιταλισμό των αδέσποτων και την ακροδεξιά ρητορική με μια μονοκομματική πολιτική κουλτούρα». 

Πως αντέδρασε η… δημοκρατική Ευρώπη, που αρνήθηκε να βοηθήσει ανθρωπιστικά την Ισπανία και την Ιταλία, εκεί που «θερίζει» ο κορωνοϊός; Ουδέν σχόλιο ως τώρα, ανοχή στο πραξικόπημα του Όρμπαν, ο οποίος, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται, «ρώτησε» την δημοκρατία αν μπορεί να στήσει την δικτατορία του και πήρε θετική απάντηση. Μια δημοκρατική δικτατορία; Δικτατορία; Δεν μπορεί κανείς να πει αυτή τη λέξη, θα τον βάλει φυλακή ο Όρμπαν. 

«Ο έκτακτος νόμος δεν συνιστά απειλή για την δημοκρατία» απάντησε ο ίδιος. 

Η Ευρώπη σιωπά. Πριν από μερικές ημέρες Ισπανία και Ιταλία εκλιπαρούσαν, στο όνομα της Ευρώπης των λαών, για ανθρωπιστική βοήθεια. 

Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην διαπράξει τραγικά λάθη» αντιμετωπίζοντας τον κορωνοϊό, διαφορετικά «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του».

«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας. Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα 'European Recovery and Reinvestment Plan' (σ.σ.: στα αγγλικά στη συνέντευξη) που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αντιπροσωπεύω μια χώρα που υποφέρει πολύ και δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου υπεκφυγές. Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές.

Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές. Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας». Η Ευρώπη του είπε «όχι», αυτό που ακόμα δεν έχει πει στον Όρμπαν. 

Photo Credits: Getty Images

Βίκτορ Όρμπαν: Ένας νέος Χίτλερ κάνει πραξικόπημα και η Ευρώπη τον ανέχεται