MENU

Ο 57χρονος πρώην πεζοναύτης έχει διαγνωστεί με τοξική περιφερική πολυνευροπάθεια, η οποία οφείλεται στη θητεία του τη δεκαετία του '80 στη διαβόητη στρατιωτική βάση Camp Lejeune στη Βόρεια Καρολίνα, το νερό της οποίας ήταν εξαιρετικά μολυσμένο.

Η πάθηση του έχει προκαλέσει βλάβη στο περιφερικό νευρικό σύστημα, το οποίο στέλνει σήματα μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων τμημάτων του σώματος. Σύμφωνα με τον Τζον, ο οποίος ζει σήμερα στη Φλόριντα, εκτός από τη νευρολογική πάθηση που αντιμετωπίζει υποφέρει και από οστεομυελίτιδα, μια φλεγμονή των οστών που οδηγεί σε έλκη και απαιτεί μεταμόσχευση δέρματος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στη συνέντευξή του, ως αποτέλεσμα της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του αναγκάστηκε πολλές φορές να μπει στο χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επέμβασής του το 2023, οι γιατροί ακρωτηρίασαν τα υπόλοιπα δάχτυλα των ποδιών του, γεγονός που τον καθιστά πλέον ανίκανο να εργαστεί.

Σύμφωνα με τη Sun, o 55χρονος - που φοράει πλέον ειδικά παπούτσια και περπατάει κουτσαίνοντας - διεκδικεί μερίδιο από την αποζημίωση 1 δισ. δολαρίων που προβλέπει ο σχετικός νόμος τον οποίον υπέγραψε ο Μπάιντεν το 2022 για την αποζημίωση των στρατιωτών που επηρεάστηκαν από το τοξικό περιβάλλον.

Ο πρώην πεζοναύτης μίλησε στην εφημερίδα για τα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα που προκάλεσε στον ίδιο και τους συναδέλφους του το μολυσμένο νερό της στρατιωτικής βάσης στη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε την αλήθεια και την συγκάλυπτε, γι' αυτό και είναι αποφασισμένος να δώσει μάχη στο δικαστήριο για να δικαιωθεί.

Ο Τζον Γουέιν Μπόμπιτ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση του ακρωτηριασμού του από τη σύζυγό του Λορίνα Μπόμπιτ, εξηγώντας ότι η θητεία του στο διαβόητο στρατόπεδο πιθανόν να έπαιξε ρόλο στη θυελλώδη σχέση του με τη Βενεζουελανή σύζυγό του. «Δεν συμπεριφερόμουν όπως θα έπρεπε» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ίσως να έπαιρνε καλύτερες αποφάσεις αν οι γνωστικές του λειτουργίες δεν είχαν επηρεαστεί από τα χημικά.

Τα ονόματα του Τζον και της Λορίνα Μπόμπιτ έγιναν γνωστά ανά τον κόσμο μετά από την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η δεύτερη κατά του συζύγου της ενώ εκείνος κοιμόταν, το βράδυ της 23ης Ιουνίου του 1993. Η Λορίνα, που ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της την κακοποιούσε για χρόνια και την είχε βιάσει νωρίτερα το ίδιο βράδυ, περίμενε να αποκοιμηθεί ο Τζον και στη συνέχεια πήρε ένα κουζινομάχαιρο και έκοψε ένα κομμάτι από το μόριό του.

Η Λορένα πήρε το ακρωτηριασμένο κομμάτι του πέους και έφυγε από το σπίτι με το αυτοκίνητο. Στη διαδρομή πέταξε το κομμένο μόριο σε ένα χωράφι, απ' όπου το ανέκτησαν αργότερα οι αστυνομικοί και το μετέφεραν στο νοσοκομείο για να γίνει η επανασυγκόλληση.

Στη δίκη της, που προσέλκυσε την προσοχή όλων των διεθνών ΜΜΕ, η Λορίνα Μπόμπιτ κρίθηκε αθώα λόγω «προσωρινής παραφροσύνης» και υποχρεώθηκε να παραμείνει 45 ημέρες σε ψυχιατρική κλινική.

Πηγή: protothema.gr

Τζον Γουέιν Μπόμπιτ: Τρεις δεκαετίες αφού η σύζυγός του Λορίνα τού έκοψε το μόριο, ακρωτηρίασαν τα δάχτυλά του