MENU

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε επί του Πανιωνίου την δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα, είναι όμως γεγονός ότι δεν ικανοποίησε με την εμφάνιση που πραγματοποίησε απέναντι στην ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Η κούραση από τον αγώνα με την Σλόβαν και η απογοήτευση που προκάλεσε ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Europa League, δεν είναι δικαιολογίες που μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης για την εικόνα του ΠΑΟΚ. Σαφώς και λαμβάνω υπόψιν μου τα γεγονότα αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω την εμφάνιση του Δικεφάλου.

Το ζητούμενο στο χθεσινό παιχνίδι ήταν η νίκη και το τρίποντο, ωστόσο οι αδυναμίες της ομάδας δεν μπορεί να μην επισημανθούν. Η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, η ευκολία με την οποία ο ΠΑΟΚ δέχθηκε γκολ σε ένα ακόμα παιχνίδι, η αδυναμία να βρει λύσεις απέναντι σε καλά οργανωμένες άμυνες (κάτι που θα αντιμετωπίσει στα περισσότερα παιχνίδια της φετινής περιόδου) όπως επίσης και η αδυναμία να εκμεταλλευτεί τα επιθετικά στημένα, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα μέρα τους δυο αγώνες με τον Άγιαξ, δείχνει μια αστάθεια (θα πρόσθετα και έλλειψη αυτοπεποίθησης) που προκαλεί προβληματισμό και σίγουρα πρέπει να απασχολήσει την τεχνική ηγεσία στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος.

Η λειτουργία τόσο της αμυντικής όσο και της μεσαίας γραμμής, δεν θυμίζουν σε τίποτα την περσινή ομάδα και είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι απαιτούνται βελτιώσεις στο διάστημα της διακοπής.

Κάτι που παραδέχθηκε στις δηλώσεις του και ο Αμπελ Φερέιρα. Το επισημαίνω διότι θεωρώ πολύ σημαντικό να διαπιστώνει ο προπονητής μιας ομάδας τις αδυναμίες χωρίς εγωισμούς.

Οι εμφανίσεις της ομάδας μετά τις δυο αναμετρήσεις με τον Αγιαξ, δικαίως προκαλούν προβληματισμό. Η εντυπωσιακή παρουσία του ΠΑΟΚ τόσο στην Τούμπα όσο και –κυρίως- στο Άμστερνταμ, δεν είχαν συνέχεια. Λογικό αν υπολογίσουμε την απογοήτευση που προκάλεσε ο αποκλεισμός και ο τρόπος που ήρθε. Παράλογο σε σχέση με την ποιότητα των παικτών που διαθέτει η ομάδα στο ρόστερ της. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ αργά η γρήγορα θα δείξει τα χαρίσματα που διαθέτουν οι παίκτες του σε ατομικό επίπεδο και θα παρουσιάσει ένα πολύ καλύτερο σύνολο στους αγωνιστικούς χώρους.

Δικαίως άνοιξε συζήτηση για το αν το σύστημα που επέλεξε ο Αμπελ Φερέιρα και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσίασε τον ΠΑΟΚ ο Ράζβαν Λουτσέσκου, ταιριάζει στην ομάδα. Το «ταιριάζει» έχει σχέση με την φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχει στη διάθεση της η τεχνική ηγεσία. Η αλλαγή του 4-2-3-1 ή έστω του 4-3-3 που είχε καθιερώσει ο Ρουμάνος έχει σοβαρές και σημαντικές διαφορές με το 4-4-2 του Πορτογάλου.

Τόσο στην επιθετική όσο και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Τα παθητικό των 10 γκολ σε έξι αγώνες (τέσσερις στην ευρώπη και δυο στη Super League), είναι νούμερο που προβληματίζει σοβαρά τον Φερέιρα που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις στο διάστημα της διακοπής.

Με καθαρό μυαλό χωρίς την πίεση των αγώνων, ο Πορτογάλος τεχνικός με τους συνεργάτες του θα αναλύσουν τις εμφανίσεις της ομάδας και θα καταλήξουν σε συμπεράσματα. Αν υπάρχουν περιθώρια για να αφομοιώσουν οι παίκτες τις αλλαγές του συστήματος, είναι επίσης ένα ακόμα ερώτημα. Σε ένα πρωτάθλημα που ο Ολυμπιακός θα κερδίζει με… κάθε τρόπο (είδαμε όλοι τι έγινε στους δυο πρώτους αγώνες με το VAR), μάλλον δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες βαθμών.

Γεγονός που θα παίξει ρόλο στις αποφάσεις του Φερέιρα, για τη συνέχεια της περιόδου. Η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν Βιειρίνια, Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ δεν ήταν στα πίτς. Αυτή όμως είναι μια πραγματικότητα που πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει η τεχνική ηγεσία.

Ο Δικέφαλος κρατά το τρίποντο επι του Πανιωνίου και ανασυντάσσεται στο διάστημα της διακοπής για να ανταποκριθεί στη δύσκολη συνέχεια! Στο διάστημα αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε λίγο περισσότερο την κατάσταση εμείς, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ κερδίζει αλλά έχει θέματα να λύσει στο επόμενο διάστημα