MENU

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει μείνει χωρίς αγωνιστικό στόχο στις τελευταίες τρεις στροφές του πρωταθλήματος είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο βάρος του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει πέσει πάνω στην αξιολόγηση του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού ενόψει του καλοκαιρινού σχεδιασμού για την επόμενη σεζόν.

Σε αντίθεση με πέρυσι το «τριφύλλι» θεωρείται σίγουρο ότι θα αποκτήσει το «πράσινο φως» από την επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ και κατά συνέπεια, εκτός από τον «βραχνά» της αφαίρεσης έξι βαθμών (-6) δεν θα έχει να διαχειριστεί επίσης το περυσινό «αγκάθι» των μεταγραφικών περιορισμών, που κράτησαν σε μεγάλο βαθμό δεμένα τα χέρια του Νίκου Νταμπίζα και του Γιώργου Δώνη.

Προς το παρόν οι προσεγγίσεις επικείμενων μεταγραφικών στόχων από τους «πράσινους» βρίσκονται στο αρχικό επίπεδο του τσεκαρίσματος της αγοράς και όχι των διαπραγματεύσεων, από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η σεζόν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα.

Εξυπακούεται ότι… θεαματικές ποιοτικές πινελιές στο πλαίσιο της αύξησης του εύρους της ανταγωνιστικότητας του Παναθηναϊκού της νέας σεζόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν, παρότι ο Νταμπίζας έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι ξέρει να λειτουργεί με χαμηλά μπάτζετ και στην προηγούμενη θητεία του στον Παναθηναϊκό είχε καταγράψει τη μεγάλη επιτυχία της απόκτησης του Μάρκους Μπεργκ, ενώ επικρατούσαν παρεμφερείς συνθήκες.

Είναι δεδομένο είναι ότι το «τριφύλλι» αναζητά στις ποδοσφαιρικές αγορές τουλάχιστον τέσσερις ενδεκαδάτους παίκτες, ενώ ο συνολικός αριθμός ενίσχυσης προβλέπεται να είναι διπλάσιος και να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους οκτώ νέους παίκτες.

Οι πέντε θέσεις που πρόκειται να αναζητήσουν μεταγραφικές προσθήκες με προοπτική να έχουν βασικό ρόλο στην ομάδα είναι οι εξής:

Α)Κεντρικός αμυντικός (σίγουρα ένας). Ο Δώνης επιθυμεί διακαώς την απόκτηση ενός στόπερ με ισχυρή προσωπικότητα και ηγετικά χαρακτηριστικά και ο Νίκος Νταμπίζας μελετά ήδη περιπτώσεις αμυντικών με ετήσιο συμβόλαιο κοντά στις 300.000 ευρώ (πολύ δύσκολα θα δοθεί μεγαλύτερο συμβόλαιο σε καλοκαιρινό απόκτημα) .

Από το υπάρχον ρόστερ, ο βασικός υποψήφιος προς αποχώρηση που αγωνίζεται στη συγκεκριμένη θέση είναι ο Βαγγέλης Οικονόμου που πάντως έχει συμβόλαιο έως το 2020.

Β)Κεντρικός μέσος (δύο, ίσως και τρεις). Ανεξαρτήτως της εξέλιξης του θέματος Κουρμπέλη (επέκταση συμβολαίου ή πώληση), η ειλημμένη απόφαση να μην ανανεωθεί η παραμονή του Εργκους Κάτσε για λόγους οικονομικής φύσεως (συνολικό κόστος άνω των 350.000 ευρώ), καθιστά επιβεβλημένη την απόκτηση ενός βασικού κεντρικού μέσου.

Εάν μάλιστα πωληθεί ο Κουρμπέλης, είναι σαφές ότι οι «πράσινοι» θα κινηθούν για δύο βασικούς κεντρικούς χαφ, ίσως και για τρεις, καθώς είναι επίσης «χλωμή» η παραμονή του Φάνη Τζανδάρη, που χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα τη φετινή σεζόν.

Προς το παρόν, η βασική προεργασία γίνεται για περισσότερους από… έναν και καλό.

Γ)Ακραίος μεσοεπιθετικός (ένας, ίσως και δύο). Ο Δώνης θέλει οπωσδήποτε έναν εξτρέμ για τα «φτερά» του Παναθηναϊκού, με ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός», στο να μπορεί να κάνει μέτρα κάθετα με τη μπάλα και κυρίως με ταχύτητα.

Η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται σε συνάρτηση με τον Αντονί Μουνιέ, που είναι σαφές ότι δεν υπολογίζεται για την επόμενη σεζόν και η προσπάθεια για τη λύση του συμβολαίου του το καλοκαίρι συνδέεται εμμέσως πλην σαφώς με τον επικείμενο αντικαταστάτη του.

Οι «πράσινοι» προετοιμάζονται επίσης για το ενδεχόμενο απόκτησης και δεύτερου ακραίου το καλοκαίρι, η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης όμως θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες.

Δ)Στράικερ (σίγουρα ένας). Οι Νταμπίζας και Δώνης έχουν αποφασίσει να αποκτηθεί ένας επιθετικός που θα λογίζεται ως παρτενέρ του Μακέντα, για τον οποίο υπάρχει η σκέψη να αγωνίζεται (και) πίσω από τον στράικερ κι όχι απαραίτητα στην κορυφή της επίθεσης.

Από τους υπάρχοντες επιθετικούς μόνο ο Βέργος είναι «χλωμός» για τη νέα σεζόν, αλλά αυτό δεν αναιρεί την απόφαση ενίσχυσης στη συγκεκριμένη γραμμή.

Ε)Πλάγιος αμυντικός (ίσως ένας). Το πιθανότερο ενδεχόμενο της μη ανανέωσης συμβολαίου του Ουσμάν Κουλιμπαλί δημιουργεί ερωτηματικά για το αν πρέπει να αποκτηθεί και δεύτερος δεξιός μπακ πίσω από τον Γιόχανσον, μια και υπάρχει ήδη ο Κώστας Αποστολάκης. Η συγκεκριμένη παράμετρος όσον αφορά το απαιτούμενο βάθος για όλη τη σεζόν, βρίσκεται ακόμα υπό σκέψη.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο «τραπέζι» υπάρχει πάντα η συνάρτηση των ενδεχόμενων παραχωρήσεων που μπορούν να προκύψουν.

Εάν για παράδειγμα δεν παραμείνει και ο Κουλιμπαλί και ο Γιόχανσον θα αποκτηθεί δεδομένα βασικός δεξιός μπακ, εάν πωληθεί ο Ισνούα αριστερός μπακ ή ο Χατζηγιοβάνης εξτρέμ κ.ο.κ.

Παναθηναϊκός: Πλάνο για 4+4 μεταγραφές!