MENU

Θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ όσο πιο πιο κομψά μπορώ για την περίσταση σε ΜΙΑ απόπειρα να αντιληφθούν οι επιτελεις της ΕΡΤ και οι συνάδελφοι, πως Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ελλάδα είναι και ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ και η Ξάνθη και πολλές ακόμα ομάδες της περιφέρειας. Για την ακρίβεια Ελλάδα είναι οι οπαδοί και οι φίλαθλοι που δεν υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Μπορώ να αποδεχθώ πως η επιτυχία του ΠΑΟΚ προκαλεί αρνητικα συναισθήματα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ -υπάρχουν και εξαιρέσεις για να μην τους βάζουμε ολους στο ίδιο... τσουβάλι- δεν αποδέχομαι όμως για κανένα λόγο αυτά τα συναισθήματα να εκφράζονται μέσα από εκπομπές ή μεταδόσεις αγώνων.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του ΠΑΟΚ είναι προκλητικός. Είναι εξωφρενικό να μεταφέρονται σε δημόσια ΜΜΕ, θέσεις εναντίον του ΠΑΟΚ και του προπονητή του ενώ ποτέ και για κανένα λόγο δεν θα συνέβαινε το ίδιο για τις ομάδες που προαναφέρω.

Οφείλουν στο Ραδιομέγαρο να σεβαστούν το κοινό των εκατομμυρίων που δεν ζει στο Λεκανοπέδιο. Αν οι επιτελεις της ΕΡΤ συμφωνούν με τον διαχωρισμό των φιλάθλων σε πολίτες α και β κατηγορίας ανάλογα με την ομάδα που υποστηρίζουν, οφείλουν να μας ενημερώσουν.

Αν διαφωνούν με όσα συμβαίνουν και προσβάλουν την νουμοσύνη και την αισθητική μας, οφείλουν να ασχοληθούν σοβαρά δίνοντας λύσεις που θα αποκαταστήσουν την τάξη. Ο διαχωρισμός των φιλάθλων αγγίζει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού σε βάρος του ΠΑΟΚ. Ας το έχουν υπόψιν τους.

Εξαιρώ εννοείται τα στελέχη και το δυναμικό της ΕΡΤ 3 και των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών που ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον ΠΑΟΚ και στο κοινό της περιφέρειας.

Αν υπάρχει ένα μυστικό -και- στη φετινή λαμπρή πορεία του ΠΑΟΚ, είναι η πληρότητα στο ρόστερ του. Υπάρχει τόσο και τέτοιο υλικό στην ομάδα, που ό,τι κι αν προκύψει, όποια απουσία κι αν εμφανιστεί, τελικά αποδεικνύεται πως δεν αποτελεί πρόβλημα και ξέρετε γιατί; Επειδή ο ΠΑΟΚ διαθέτει περισσότερους από έντεκα βασικούς -όπως καμαρώνει να υποστηρίζει ο Λουτσέσκου- ο οποίος φυσικά διευκρινίζει πως χάρις σ' αυτό το επίτευγμα, καταφέρνει να προχωρά με επιτυχία η ομάδα παρά τις αρκετές και σημαντικές ατυχίες.

Υπό άλλες συνθήκες τέτοια συμβάντα (Βέρμπλουμ-Κάνιας-Μαουρίτσιο-Πέλκας-Ελ Καντουρί) πιθανόν και να επέφεραν ανεπανόρθωτους τριγμούς και να προκαλούσαν καίρια πλήγματα. Τώρα όμως πέρασε και δεν... ακούμπησε το όποιο χτύπημα γιατί απλούστατα υπάρχει θαυμαστή ετοιμότητα, κατάλληλος σχεδιασμός και πρόνοια, οπως διαπίστωσε όλη η Ελλάδα και στο τελευταίο παιχνίδι του Δικεφάλου κόντρα στον Παναιτωλικό.

Με λίγα λόγια, υπάρχει διαθεσιμότητα και επάρκεια λύσεων. Μπορεί όπως λέει ο Ρουμάνος τεχνικός να έχει (και φυσικό είναι) διαφορετικά χαρακτηριστικά ο κάθε ποδοσφαιριστής που έρχεται να καλύψει το όποιο κενό, αλλά η δουλειά γίνεται με θαυμαστή συνέπεια και γίνεται γιατί ακριβώς η δουλειά είναι ίδια, όπως και η φιλοσοφία. Αυτό σημαίνει ότι στον σημερινό ΠΑΟΚ υπάρχει σταθερό ύφος και προσωπικότητα, που αποτυπώνεται στον αγωνιστικό χώρο και δίνει στην ομάδα τον αέρα του νικητή και την υπεροχή, που είναι ακριβώς τα στοιχεία που κάνουν την διαφορά.

Αν χρειαστεί να εντοπίσουμε ένα δεύτερο πολύτιμο συστατικό, αυτό δεν είναι άλλο από το κλίμα οικογένειας που βγάζει προς τα έξω η ομάδα και που σπέρνει φόβο στους αντιπάλους αλλά και φθόνο, μια και οι ίδιοι ούτε στα όνειρά τους βλέπουν τέτοιο κλίμα. Μόνο τυχερός μπορεί να είναι ένας προπονητής που λέει και ο Λουτσέσκου, για ό,τι απολαμβάνει μέσα στην ομάδα, μόνο που αυτή η εικόνα αντανακλά και στο δικό του πρόσωπο και στη δική του δουλειά (έστω και του συνόλου του επιτελείου και των συνεργατών του).

Όπως κι αν συμβαίνει, μ'όποιον τρόπο κι αν οικοδομείται αυτό το ομαδικό πνεύμα (βλέπετε πως πανηγυρίζουν τις επιτυχίες πως λυπούνται για τις ατυχίες, πως συσπειρώνονται και ξεπερνούν δυσκολίες προσωπικές κυρίως αλλά και μαζικές, πως περνούν τις ιδιωτικές τους στιγμές) σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα που είναι αυτή η εικόνα της ωραίας και όμορφης, της σφιχτής οικογένειας που λέγεται ΠΑΟΚ και της ομάδας - πρότυπο που φυσιολογικά οδεύει προς το πρώτο ΝΤΑΜΠΛ της ιστορίας της!

Το μυστικό του ανίκητου ΠΑΟΚ και η άρρωστη νοοτροπία της ΕΡΤ