MENU

«Τα τείχη της 'Αγιά-Σοφιάς' θα είναι ψηλά, άτρωτα και δεν θα πέσουν ποτέ. Η φλόγα άναψε».

Αυτή η ατάκα έμεινε αξέχαστη όταν στις 27 Ιουλίου το 2017, στα «Άγια χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας», συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, απλού και περισσότερου γνωστού μαζί με σύσσωμη την ποδοσφαιρική ΑΕΚ. Όλους τους συνέδεε μία ελπίδα, μία ευχή. Η κατασκευή του νέου γηπέδου της εκεί όπου γεννήθηκε το όραμα της Ένωσης.

Στο οικόπεδο στο οποίο δέσποζε το «Νίκος Γκούμας» ξεκίνησε εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ, δειλά δειλά, η υλοποίηση του πιο μακρινού αλλά και πιο ευχάριστου ονείρου για καθένα από τους 15.000 φίλους της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο ιστορικό αυτό ραντεβού, αλλά και για χιλιάδες άλλους που μονομιάς έπαψαν να φοβούνται πως η αγαπημένη τους ομάδα θα παραμείνει «ξεσπιτωμένη»

Η αντίστροφη μέτρηση για την δημιουργία της «Αγιά Σοφιάς» είχε ήδη αρχίσει με τον αγιασμό των εργασιών και ο μοναδικός αντίπαλος για την πραγματοποίηση της επιθυμίας αυτής ήταν μόνο ο χρόνος. Από εκείνη την ημερομηνία μέχρι και σήμερα έχουν συμβεί πολλά σε αγωνιστικό επίπεδο για τους «κιτρινόμαυρους». Η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια, συμμετέχει στους ομίλους του Champions League, επιστρέφει κραταιά στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κι όμως, αν ρωτήσεις ποιο είναι το κρυφό μαράζι όλων, δεδομένα θα σου απαντούσε η κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς» στην γη των προγόνων. Προς αυτή την κατεύθυνση τα άλματα προόδου είναι εντυπωσιακά.

Από ένα άδειο αχανές οικόπεδο, με μπουλντόζες, δέντρα και χώματα, σταδιακά το όνειρο αποκτά μορφή και υπόσταση. Από τις πρώτες κερκίδες εκεί που βρισκόταν η θρυλική θύρα 21, τα διαζώματα, μέρα με την μέρα, κυριολεκτικά, η «κυψέλη» της ΑΕΚ και της προσφυγιάς παίρνει σάρκα και οστά.

Οι παρακάτω 10 φωτογραφίες αποδεικνύουν τα βήματα που έχουν γίνει από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα:

Η εξέλιξη του ονείρου μέσα από δέκα φωτογραφίες!