MENU

Πέρσι ξέχασαν να συμπεριλάβουν στον Πειθαρχικό Κώδικα τις διατάξεις για επεισόδια κατά τους αγώνες και τις πρόσθεσαν αφού είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα! Χώρια τα περίφημα… «γραμματικά λάθη» που χρησιμοποιήθηκαν ως «παράθυρα».

Φέτος συμπεριέλαβαν ποινή για ΡΙΨΕΙΣ καπνογόνων μέσα στην διάταξη που αφορά το απλό ΑΝΑΜΜΑ καπνογόνου!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το SDNA, στο νέο Πειθαρχικό Κώδικα που υποτίθεται θα ήταν… βελτιωμένος και θα έκλεινε «τρύπες» και «παράθυρα», υπάρχουν λάθη και παραλείψεις που δεν είναι απλά αδιανόητες, αλλά και επικίνδυνες, αφού είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθούν ώστε οι ΠΑΕ να γλιτώνουν από καμπάνες!

Στο άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα που αναφέρεται σε «Ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες», υπάρχει η παράγραφος 2), που αφορά «πυρσούς, φωτοβολίδες, κροτίδες, καπνογόνα».

Η παράγραφος αυτή μιλά για «εισαγωγή στο γήπεδο ή απλό άναμμα», χωρίς να επακολουθήσει η ρίψη τους στο γήπεδο. Το επισημαίνουμε αυτό, διότι για τις ΡΙΨΕΙΣ υπάρχει άλλη, ξεχωριστή παράγραφος και συγκεκριμένα η παράγραφος 3), που έχει και τελείως διαφορετικές ποινές.

Για την εισαγωγή ή το άναμμα καπνογόνων λοιπόν, προβλέπεται αρχικά ένα πρόστιμο 5.000 έως 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα αυτά διπλασιάζονται.

Πέρσι, στην δεύτερη υποτροπή (όταν το κάνεις για τρίτη φορά δηλαδή) ίσχυε ποινή έδρας 1 έως 2 αγωνιστικές και όπως θυμόμαστε είχε τιμωρηθεί η ΑΕΚ.

Φέτος, στην δεύτερη υποτροπή, ο Πειθαρχικός Κώδικας αναφέρει:

«…δύναται αναλόγως της εντάσεως και της βαρύτητας των περιστατικών να επιβληθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές 1 αγωνιστικής, έως 2 αγωνιστικές, εφόσον οι ρίψεις προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα».

Αφήνοντας εκτός συζήτησης το θέμα της ελάφρυνσης (πλέον λαμβάνεται υπόψη η «ένταση και η βαρύτητα των περιστατικών»), διαπιστώνουμε το εκπληκτικό: Ποινή έδρας για εισαγωγή ή απλό άναμμα καπνογόνων, επιβάλλεται... «ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΡΙΨΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ»!

Για του λόγου το αληθές:

Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

Πως όταν μια ΠΑΕ πάει απολογούμενη στον αθλητικό δικαστή ως δις υπότροπη για «εισαγωγή ή απλό άναμμα καπνογόνων», δεν θα μπορεί να της επιβληθεί ποτέ ποινή έδρας, διότι θα επικαλείται το… "γραμματικό λάθος" του Πειθαρχικού Κώδικα που λέει ότι ποινή έδρας επιβάλλεται «εφόσον οι ΡΙΨΕΙΣ προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα»!

Οι ΡΙΨΕΙΣ όμως, όπως προείπαμε, είναι άλλο αδίκημα, σε άλλη διάταξη, με άλλες προϋποθέσεις και ποινές!

Με λίγα λόγια, ενώ οι FIFA-UEFA είχαν πει ότι θέλουν να συνεχίσει να ισχύει η ποινή έδρας για το άναμμα καπνογόνων, έτσι όπως έχει συνταχτεί η επίμαχη διάταξη δεν μπορεί ΠΟΤΕ να επιβληθεί!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν εκείνοι που ανέλαβαν την σύνταξη και διαμόρφωση των κανονισμών, το κάνουν επίτηδες. Σίγουρα πάντως είναι ακατάλληλοι για τη δουλειά που τους ανατέθηκε...

Απίστευτο λάθος της ΕΠΟ στις ποινές για τα καπνογόνα!