MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Τελικά, μήπως γίναμε... Ευρώπη;

0

Οι ποδοσφαιρικές υποχρεώσεις των ομάδων για το 2017 ολοκληρώθηκαν, το 2018 μπήκε στην ζωή μας και πλέον μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τον ανταγωνισμό στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέχρι στιγμής.

Μία γρήγορη ματιά λοιπόν, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς από τις πρώτες πέντε χώρες βάσει του ranking της UEFA, μόνο στην Ιταλία το τοπίο για τον επίδοξο πρωταθλητή είναι θολό. Και την ίδια στιγμή στην ελληνική Super League ΣΟΥΡΩΤΗ που ξεκινάει εκ νέου τίποτα δεν έχει κριθεί, με τον τίτλο να διεκδικείται από τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει αγωνιστικά και βαθμολογικά στον πρώτο γύρο.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι ισχύει σε Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία συγκιρτικά με το δικό μας εγχώριο πρωτάθλημα.

La Liga: Η κυνική και αποτελεσματική Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε

Πριν μερικούς μήνες η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε δύο φορές με «κάτω τα χέρια» από την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Πίκε μονολογούσε ότι η «ψαλίδα» με τους «μερένχες» για πρώτη φορά είχε ανοίξει, ενώ ο Βαλβέρδε αντιμετωπίζει δυσκολίες διαχείρισης των περιορισμένων επιλογών του, ειδικά επιθετικά.

Με το το 2018 να... καταφτάνει, το σκηνικό είναι άρδην αλλαγμένο. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν εγκαταλείψει το κλασικό στυλ του περίφημου «τίκι-τάκα», οι νίκες και τα τρίποντα όμως εξακολουθούν να έρχονται, με τον Λιονέλ Μέσι να «κουβαλά» στις πλάτες του τους Καταλανούς. Αποκορύφωμα βέβαια το εκκωφαντικό «διπλό» (0-3) στην έδρα της Ρεάλ, που στέλνει την Μπαρτσελόνα στο +9 από την δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης. Παράλληλα με τον επιθετικό «κυνισμό» των παικτών του «Τσινγκούρι», αξιοζήλευτη είναι και η αμυντική συμπεριφορά μαζί με την αξιοπιστία-σταθερότητα του Τερ Στέγκεν κάτω από τα γκολπόστ.

Premier League: Κούρσα για δύο ταχύτητες ελέω... της εξωπραγματικής Μάντσεστερ Σίτι

Το πρώτο μισό της σεζόν για τους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι είναι πραγματικά ονειρικό. Οι κάποτε «noisy neighbours», με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στο τιμόνι μόνο με αυτοκτονία θα χάσουν τον τίτλο στο Νησί. Οι αριθμοί άλλωστε είναι αδιάψευστος μάρτυρας για τους «πολίτες».

Σε 22 αγωνιστικές μετρούν μόλις δύο απώλειες βαθμών, έχουν μακράν την μεγαλύτερη επιθετική συγκομιδή, την καλύτερη άμυνα και ουσιαστικά με το το +15 από την συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ και το +16 από την Τσέλσι παίζουν σε παιχνίδι με... προκαθορισμένο νικητή. Πρωταγωνιστές για την Σίτι των ρεκόρ (συνεχόμενες νίκες, αριθμός τερμάτων από αγγλική ομάδα σε ένα ημερολογιακό έτος) οι Στέρλινγκ, Αγκουέρο, Ντε Μπρόινε, ενώ αποκάλυψη είναι ο νέος στράικερ της Βραζιλίας των επόμενων χρόνων, Γκαμπριέλ Ζεσούς. Στις υπόλοιπες θέσεις των... γήινων ομάδων, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Τότεναμ και Λίβερπουλ μάχονται το καλύτερο πλασάρισμα.

Serie A: Η Γιουβέντους απέκτησε ανταγωνιστές, η Νάπολι ελπίδα

Το μονοπώλιο των έξι συνεχόμενων νικών της Γιουβέντους είχε ατονήσει το ενδιαφέρον στην Serie A, με την «Γηραιά Κυρία» να διατηρεί με ασφάλεια τα εγχώρια σκήπτρα. Η φετινή σεζόν όμως κρύβει... εκπλήξεις και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην Νάπολι.

Οι «παρτενοπέι» του Μαουρίτσιο Σάρι βασιζόμενοι στην εκπληκτική επιθετική τριπλέτα των Ινσίνιε, Καγιεχόν, Μέρτενς, σε συνδυασμό με την επιβλητική παρουσία του αρχηγού και πρώτου σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου Χάμσικ, δίνουν διαφορετικό χρώμα στο ιταλικό πρωτάθλημα και φιλοδοξούν για το πρώτο τους «scudetto» από τη σεζόν 1989-1990. Σημαντικό χάντικαπ για την Νάπολι οι λιγοστές, και με ευθύνη του προπονητή, εναλλακτικές λύσεις. Στο «κάδρο» του τίτλου με λιγότερες πιθανότητες και η Ίντερ, η οποία «λιγοψύχησε» όταν βρέθηκε στην κορυφή με τρεις σερί γκέλες.

Στον ένα βαθμό η διαφορά της Νάπολι από την δεύτερη Γιουβέντους , στον μείον έξι οι «νερατζούρι», πιο πίσω οι Ρόμα και Λάτσιο.

Bundesliga: Έβαλε το... τρένο στις ράγες ο Χάινκες

Η υπομονή ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα για την γερμανική νοοτροπία. Ο Κάρλο Αντσελότι ωστόσο, «ανάγκασε» τους ιθύνοντες της Μπάγερν Μονάχου να εναντιωθούν στην άποψη αυτή, απομακρύνοντας τον Ιταλό τεχνικό.

Ο αντικαταστάτης του, ο παροπλισμένος Γιουπ Χάινκες, για πολλούς ήταν «λευκή» πετσέτα. Κι όμως, στην τέταρτη θητεία στον βαυαρικό πάγκο κάνει αυτό που ξέρει να πράττει ο οργανισμός των ισόβιων πρωταθλητών Γερμανίας. Να κερδίζει με κυριαρχικό ποδόσφαιρο, να... κανακεύει τους παίκτες-βεντέτες (Μίλερ, Ριμπερί, Ρόμπεν) που διαμορφώνουν άποψη εντός και εκτός γηπέδου, κυρίως όμως να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ιδιαίτερα παρεμβατικών Ρουμενίγκε, Χένες.

Με μοναδική παρασπονδία την ήττα κόντρα στην αγαπημένη του Γκλάντμπαχ, η Μπάγερν έχει διαφορά 11 πόντων από την Σάλκε, που δείχνει ικανή να επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν. Απογοητευτική η Ντόρτμουντ, ελπίζει με τον Στέγκερ στην τεχνική της ηγεσία σε βελτιωμένο 2018.

Ligue 1: Ο «πακτωλός» χρημάτων της Παρί αποδίδει καρπούς

Το περασμένο καλοκαίρι η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια του «παζαριού». Η εξωπραγματική αγορά του Νεϊμάρ έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ σμπαράλιασε το ρεκόρ της πιο δαπανηρής μεταγραφής, ο Μπαπέ έγινε κάτοικος Παρισίου με τρικ δανεισμού και ο Έμερι απέκτησε μία τριάδα φωτιά μαζί με τον Καβάνι.

Μάλιστα, ο Ουρουγουανός είναι πρώτος σκόρερ, παρά τον ερχομό του Βραζιλιάνου σταρ, έχοντας 19 τέρματα σε ισάριθμες αγωνιστικές. Στο φινάλε του πρώτου γύρου, οι πρωτευουσιάνοι έχουν «χτίσει διαφορά εννιά πόντων από τις Μονακό και Λιόν, οι οποίες συγκριτικά με τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν παρουσιάζουν αξιόλογο αγωνιστικό πρόσωπο. Ιδιαίτερη σημασία βέβαια υπάρχει για την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς, την οποία θέλει να διεκδικήσει και η ασταθής Μαρσέιγ, του Κώστα Μήτρογλου.

Η πιο αμφίρροπη Super League ΣΟΥΡΩΤΗ των τελευταίων χρόνων

Σε Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία λοιπόν στο «κάδρο» δεν βρίσκεται ο πρωταθλητής, αλλά η τελική διαφορά με την οποία θα τερματίσει, εκτός βέβαια αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο που με τα τωρινά δεδομένα συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρωτάθλημα δεν έχει κριθεί από τον χειμώνα, με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό να έχει τρεις αντιπάλους για τον τίτλο και η μάχη που ξεκινάει και πάλι από σήμερα είναι ξεκάθαρα αμφίρροπη. Οι «ερυθρόλευκοι» μαζί με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ αλλά και τον εντυπωσιακό Ατρόμητο βρίσκονται σε απόσταση δύο βαθμών. Το ενδιαφέρον αναμένεται αμείωτο το ίδιο και ο ανταγωνισμός έως και τις τελευταίες αγωνιστικές.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, πολλά θα κριθούν και από την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου στην οποία οι ομάδες θέλουν να «κλείσουν» τυχόν τρύπες, να ενισχυθούν εκεί όπου «πονάνε» και να παρουσιαστούν περισσότερο προετοιμασμένες στα εμπόδια που θα τους προκύψουν. Μεγάλοι κερδισμένοι της όλης υπόθεσης βέβαια, όλοι εμείς, που με ανυπομονησία αναμένουμε ένα 2018 γεμάτο εκπλήξεις και αγωνία κάθε σαββατοκύριακο.

Τελικά, μήπως γίναμε... Ευρώπη;