MENU

Τρία είναι τα μεγαλύτερα ερωτηματικά που προκύπτουν μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τις τραγελαφικές καταστάσεις που βιώνει ο Παναθηναϊκός, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το πρώτο έχει να κάνει με το σοκαριστικό και συνάμα αιφνιδιαστικό τράβηγμα της πρίζας από τον Αλαφούζο και το τέλος της χρηματοδότησης του συλλόγου, όταν πριν από ενάμιση μήνα ο ίδιος άνθρωπος έδινε την έγκρισή του για μεταγραφές (Τσάβες, Λουτσιάνο).

Δημιουργώντας την ψευδαίσθηση σε όλους (με πρώτο απ’ όλους τον προπονητή) ότι θα υπάρξει μεν σκληρό «μνημόνιο» και γενναίες περικοπές μέχρι να βρεθεί διάδοχη κατάσταση, όχι όμως και πλήρης διάλυση.

Τί μπορεί να μεσολάβησε; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει μετά βεβαιότητας, αλλά όπως και να έχει τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν μένει κρυφό, έστω κι αν χρειαστεί χρόνος για να βγει ξεκάθαρα στο φως.

Το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό που έχει προκύψει επισήμως είναι το πώς από τα 25 εκατ. ευρώ χρέος φτάσαμε στα 50 plus εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι μελλοντικές υποχρεώσεις), κατά δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που είναι ο μοναδικός που έχει ελέγξει την ΠΑΕ εκτός από τον Αλαφούζο και φυσικά έχει πλήρη εικόνα.

Θυμίζουμε την έγγραφη τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στις 17 Σεπτέμβρη που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οταν προ 4 μηνών (σ.σ. το Μάιο) οραματίστηκα το «PAO Foundation» και ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την πλευρά του κ. Γιάννη Αλαφούζου, ώστε να καταλάβω ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τα χρέη που μου παρουσιάστηκαν ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ και υπήρχε η δέσμευση ότι θα καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τον ίδιο.

Λόγω αστοχιών και ατυχών αποτελεσμάτων της ομάδας, σήμερα αυτός ο αριθμός χρεών έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης έχουν υπογραφεί δεσμεύσεις άλλων 30 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε υποχρεώσεις των επόμενων ετών».

Το τρίτο βασικό ερώτημα και οι προεκτάσεις του, σχετίζονται με το πόσο είναι τελικά το ύψος του χρέους, πώς δημιουργήθηκε και πόσα χρήματα χρειάζεται ο σύλλογος για τη φετινή σεζόν προκειμένου να γλιτώσει το «κανόνι» και να πάρει παράταση ζωής.

Ουδείς δημοσιογράφος, προφανώς, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογιστήριο της ΠΑΕ και ουδείς επίσης μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για τα ακριβή ποσά που απαιτούνται, από τη στιγμή που δεν βρισκόμαστε σε περίοδο πολυμετοχικότητας (με πολλούς μετόχους/πόλους), αλλά σε μοντέλο ενός (παραιτημένου πλέον) ιδιοκτήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κατάσταση όλων των συλλόγων που διαθέτουν παρόμοιο μοντέλο.

Πλην όμως, από την ημέρα εμπλοκής του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και της γνωστοποίησης του ενδιαφέροντός του, τα δεδομένα αυτά τροποποιήθηκαν άρδην και σίγουρα έκανε ένα μεγάλο καλό η ανάμειξη του, προκειμένου να αναζητηθεί και να βγει στο φως η αλήθεια ή έστω ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας για τα τραγικά οικονομικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του SDNA και έχοντας πάντα προσπαθήσει να διασταυρώσουμε τα παρακάτω νούμερα όσο αυτό είναι δυνατόν, προκύπτουν τα εξής:

Α)Το ύψος του χρέους είναι αυτή τη στιγμή στα 47 εκατ. ευρώ. Τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν σε διάφορες διακανονισμένες οφειλές και τα 12 εκατ. ευρώ σε ένα δάνειο που είχε πάρει ο Αλαφούζος, για το οποίο υπάρχει εγγύηση να αποπληρωθεί μέσω των μελλοντικών τηλεοπτικών εσόδων από της Nova, εάν δεν πληρωθεί κανονικά από την ΠΑΕ.

Σε περίπτωση που η φετινή χρήση βγάλει στο τέλος της ζημία, αυτή θα προστεθεί στο υφιστάμενο χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση αυτονόητα θα μειωθεί.

Β)Η φετινή χρήση για να βγει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, να είναι τα πάντα τακτοποιημένα (πληρωμένα ή διακανονισμένα) και να δοθεί άδεια συμμετοχής στην Ευρώπη από την UEFA (όπως έγινε το 2016), απαιτεί 17+10 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα (πενιχρά) εναπομείναντα έσοδα.

Τα 17 εκατ. ευρώ αναλύονται ως εξής: 12 εκατ. ευρώ είναι το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος μαζί με το προπονητικό επιτελείο και 5 εκατ. ευρώ όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα που προστίθενται.

Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα 7 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την ευρωπαϊκή άδεια, καθώς αφορούν σε διακανονισμένες οφειλές του παρελθόντος, ορισμένες εκ των οποίων σχετίζονται προσωπικά με τον Αλαφούζο, που είχε υπογράψει ως πρόεδρος της ΠΑΕ και λογικά σε αυτό το νούμερο εμπεριέχεται κι ένα μέρος από τα 20 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει.

Τα έσοδα μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν υπολογίζονται σε 4 εκατ. ευρώ, χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται έξτρα χρήματα από πωλήσεις παικτών τώρα (π.χ. Βλαχοδήμος) ή τον Γενάρη, αλλά και τυχόν ενίσχυση από τον κόσμο ή άλλες ενδεχόμενες πρωτοβουλίες σωτηρίας. Περί τα 1 εκατ. ευρώ αναμένονται από τη Nova (τα υπόλοιπα έχουν προεισπραχθεί) και επιπλέον 1,5+1,5 εκατ. ευρώ από τις μεταγραφές των Μπεργκ και Ζέκα.

Γ)Από τη στιγμή που δεν συζητάμε καν για αδειοδότηση από την UEFA τον Μάρτη (σε πρώτη φάση ο σύλλογος θα τεθεί τον Οκτώβρη στο monitoring της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας), το ζητούμενο για την σωτηρία της φετινής σεζόν είναι: πώς τα 17 εκατ. ευρώ θα μειωθούν δραστικά, από περικοπές στα λειτουργικά έξοδα και από πωλήσεις παικτών.

Μέχρι τον Δεκέμβρη απαιτείται να βρεθούν μίνιμουμ 5-6 εκατ. ευρώ, αλλιώς το «κανόνι» βρίσκεται προ των πυλών.

Από τη στιγμή που θεωρείται δεδομένο ότι έχει διαγραφεί η έξοδος στην Ευρώπη, το βάρος θα πέσει στα 17 εκατ. ευρώ και αρχικά στην εξεύρεση των 5-6 εκατ. ευρώ έως το Δεκέμβρη για να πάρει ο σύλλογος οξυγόνο ζωής, λίγο πριν το ξεπούλημα όσων περιουσιακών στοιχείων του έχουν απομείνει…

Δ)Το συνολικό νούμερο χρέους+μελλοντικών υποχρεώσεων/ανοίγματος είναι 47+30 εκατ. ευρώ + ό,τι βγάλει η σούμα από τη φετινή χρήση (που προφανώς επηρεάζει το χρέος και τις μελλοντικές υποχρεώσεις). Η φετινή χρήση, στο σύνολό της, απαιτεί διευθέτηση εξόδων ύψους 17+10 εκατ. ευρώ, με σχεδόν ανύπαρκτα έσοδα!

Ε)Πέραν του ποδοσφαιρικού τμήματος και στο πλαίσιο των περικοπών των λειτουργικών εξόδων, θα υπάρξει άμεσα μετάβαση σε άλλο χώρο των γραφείων της ΠΑΕ μέσα τον επόμενο μήνα, απολύσεις στελεχών/προσωπικού εντός της ΠΑΕ, ενώ γίνονται προσπάθειες να βρεθεί άνθρωπος να υπογράφει ως πρόεδρος αντικαταστάτης του Μαυροκουκουλάκη, με τον Βασίλη Κωνσταντίνου να είναι ο πιθανότερος υποψήφιος.

ΣΤ)Στη χρήση του 2012 ο Αλαφούζος, με το που ανέλαβε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έκανε γενναία εκκαθάριση, στο ποδοσφαιρικό τμήμα, κυρίως με παίκτες που έλυσαν τα «βαριά» τα συμβόλαιά τους και έριξε το μπάτζετ στα 5 εκατ. ευρώ.

Στη χρήση του 2013, ξεκίνησε από το μηδέν, με Αναστασίου-Νταμπίζα, η δημιουργία μία νέας ομάδας χαμηλού κόστος, με αντίστοιχο μπάτζετ 7 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, η ευφορία από την κατάκτηση του Κυπέλλου οδήγησε σε αύξηση του μπάτζετ (σχεδόν διπλασιασμός) στα 12 εκατ. ευρώτο 2014, δίχως τα προσδοκώμενα αγωνιστικά αποτελέσματα.

Το 2015 υπήρξε νέα αύξηση του μπάτζετ, στα 15 εκατ. ευρώ (Εσιέν κλπ) και τη χρήση του 2016 (Στραματσόνι) εκτινάχθηκε στα 22 εκατ. ευρώ.

Το 2017 το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος (αυτή τη χρονική στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η χρήση), είναι στα 11,2 εκατ. ευρώ.

Στις πέντε αυτές χρήσεις επί Αλαφούζου, τα έσοδα ήταν σαφώς λιγότερα των αρχικών υπολογισμών, κυρίως εξαιτίας των ευρωπαϊκών αποκλεισμών της ομάδας (μόλις δύο σεζόν ο Παναθηναϊκός συμμετείχε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ), με κυριότερο αυτόν από την Καμπάλα.

Μοιραία, αντί να υπάρξει σταδιακή μείωση του χρέους, αυτό μεταφερόταν σε επόμενες χρήσεις, ο περίφημος στόχος της εξυγίανσης αποδείχθηκε κακόγουστο ανέκδοτο και ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, να φυτοζωεί, μόνος και αβοήθητος.

Ιδού το χρέος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός
EVENTS