MENU

Συμβαίνει συχνά. Και έχει συμβεί σε όλους. Κάτι που ορίζεται να γίνει η μετέπειτα ζωή σου, σε περιτριγυρίζει για χρόνια χωρίς να το έχεις πάρει χαμπάρι στην τότε καθημερινότητά σου. Στα πρόσωπα γύρω σου, στις συμπτώσεις, στα κοινά χαρακτηριστικά τους, σε γεγονότα που τους συνδέουν, αλλά είναι αδύνατον εκείνη τη στιγμή να τα αντιληφθείς. Η Ανόρθωση στην οποία ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο λίγο μετά την εποχή του Τιμούρ Κετσπάγια, το Χαϊδάρι που απέκλεισε την ΑΕΚ, η Νέα Ιωνία του Ντανιέλ Μπατίστα και του Κώστα Κουδούνα, η μεταγραφή του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και τώρα η θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Η Ένωση τριγυρνούσε στη ζωή του Μηνά Λυσάνδρου με προφανή στόχο: Να γίνει κάποια στιγμή εξ ολοκλήρου η καθημερινότητά του.

Τον Μηνά δεν θα τον ξαναβρίσεις!

Στο υψηλότερο επίπεδο, όπως και οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί, το scouting δεν αφορά μόνο τους παίκτες και τους προπονητές, αλλά και τους ίδιους τους διαιτητές. Κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει – όμως μάλλον το παρέλειψε – το διαιτητικό τρίο που πήγε στις 8 Φεβρουαρίου στη Νέα Ιωνία για να σφυρίξει την αναμέτρηση του έβδομου ομίλου της Δ’ Εθνικής μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και του Θεμιστοκλή. Οι γηπεδούχοι έκαναν λόγο για τρία πέναλτι που δεν τους δόθηκαν, ενώ ηττήθηκαν με πέναλτι που καταλογίστηκε στο 87’. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν λόγο για περήφανη νίκη. Την αλήθεια τοποθετήστε την όπου εσείς επιθυμείτε.

Το θέμα είναι αλλού. Οι διαιτητές και δεν τους κακίζουμε δεν ήξεραν. Ακόμα, όμως, και στημένος να είσαι πρέπει να σκέφτεσαι ποιον θα βρίσεις! Και ο βοηθός Φλώριος Ελευθερίου που έχει περάσει και από τη Σούπερ Λιγκ δεν γνώριζε προφανώς ότι στη γηπεδούχο ομάδα αγωνιζόταν ένας νομικός, εξ ου και οι μηνύσεις που έπεσαν μετά το τέλος του αγώνα. Ο Μηνάς Λυσάνδρου, εν ενεργεία ποδοσφαιριστής και αρχηγός της Νέας Ιωνίας το 2008, επισκέφτηκε την επόμενη μέρα κιόλας την ΚΕΔ κι έκανε έγγραφη αναφορά για εξύβριση του Ελευθερίου και, μάλιστα, δύο φορές προς το πρόσωπό του, κάτι πάντως που διαψεύστηκε από τον τότε βοηθό διαιτητή και νυν παρατηρητή διαιτησίας!

Ήταν η τελευταία σεζόν που θα έπαιζε ποδόσφαιρο, αφού στα 29 του χρόνια αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του και να ασχοληθεί με τη δικηγορία και την οικογένειά του, χωρίς ποτέ του να ξεφύγει από το άθλημα που υπηρέτησε. Λίγους μήνες μετά ανακοίνωσε την απόφασή του, πρώτα στον Κώστα Κουδούνα και ακολούθως στον Ντανιέλ Μπατίστα. Στις 10 Μαΐου του 2009 έπαιξε για τελευταία φορά, του δόθηκε τιμητική πλακέτα, η ομάδα του ηττήθηκε 2-3 από την Καλλονή και ο κύκλος που είχε ανοίξει με την μετακόμισή του στην Αθήνα για να σπουδάσει στη νομική, έκλεινε. Τουλάχιστον, ο κύκλος που αφορούσε τα παπούτσια, τις εμφανίσεις, τις επικαλαμίδες…

«Το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής. Είναι δύσκολο να πεις αντίο, αλλά έπρεπε. Για μένα πάνω απ’ όλα είναι η δουλειά μου. Ως δικηγόρος έχω τεράστιες ευθύνες, αφού δεν είναι μικρό πράγμα να διαχειρίζεσαι ανθρώπινες ζωές. Μου απαλύνει τον πόνο η σκέψη πως θα περνάω περισσότερο χρόνο με τη γυναίκα μου και τα δυο μου παιδιά, πράγμα που δεν συγκρίνεται με καμία ώρα προπόνησης».

Μια βραδιά στο Χαϊδάρι!

Ο ταπεινωτικός αποκλεισμός της ΑΕΚ το 2006 από το Χαϊδάρι έχει από χθες επιστρέψει στην επικαιρότητα δέκα χρόνια μετά. Ο λόγος είναι η παρουσία του Μηνά Λυσάνδρου στην ομάδα της Γ’ Εθνικής που εκείνο το βράδυ έζησε τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της. Ο νομικός δεν αγωνίστηκε λεπτό. Τι σημασία είχε; Η ομάδα του προκρίθηκε, αλλά είχε κι ένα λόγο παραπάνω ο ίδιος να κερνάει συμπαίκτες, φίλους, ακόμα και αγνώστους! Σε ηλικία 26 ετών ήταν πτυχιούχος!

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που έμαθα πως πέρασα το τελευταίο μάθημα και πήρα το πτυχίο μου. Ήμουν στο Χαϊδάρι και το ίδιο απόγευμα παίζαμε με την ΑΕΚ για το Κύπελλο. Νικήσαμε και περάσαμε στην επόμενη φάση. Ήταν μια ευτυχισμένη ημέρα».

Ευτυχισμένες, όσο και δύσκολες μέρες, τον περίμεναν στην πορεία της καριέρας του. Μια δεκαετία μετά το Χαϊδάρι και μια επταετία μετά την τελευταία φορά που έπαιξε στο κέντρο της άμυνας με τη Νέα Ιωνία, το ποδόσφαιρο που ήλπιζε αποχωρώντας να συνεχίσει να υπηρετεί δεν τον άφησε στιγμή ήσυχο. Ο Λυσάνδρου εξειδικεύτηκε σε θέματα αθλητικού δικαίου και παρότι είναι μόλις 36 ετών έχει να παρουσιάσει σπουδαίες επιτυχίες σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, με κορυφαία όλων τη δικαίωση του ΠΑΣ Γιάννινα το προηγούμενο καλοκαίρι στην ΟΥΕΦΑ.

Η δικηγορική φίρμα Ευαγγελίας Σουλούκου και Μηνά Λυσάνδρου, που εδρεύει στο Κολωνάκι έχει αναλάβει δεκάδες υποθέσεις, με προεξέχουσες - πέρα από του ΠΑΣ εναντίον της αδειοδότησης του Πανιωνίου – την εκπροσώπηση του Ολιβιέ Καπό κόντρα στον Λεβαδειακό, του Γιώργου Δώνη κόντρα στον ΠΑΟΚ, του Σεμπαστιάν Σάχα, Γιώργου Αλεξόπουλου και Φαμπιάν Βάργκας κατά της ΑΕΚ, ενώ έχει συνεργαστεί ως νομικός σύμβουλος με τον Ηρακλή, τον Απόλλωνα Αθηνών, τα Τρίκαλα και διατελεί νομικός σύμβουλος του συνδέσμου προπονητών Κύπρου. Στις επιτυχίες του υπολογίζεται η απόφαση της ΦΙΦΑ να επιστρέψει τρεις βαθμούς στον Ηρακλή για οφειλές στον Ντάνι Λόπεθ το 2015.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος πέρα από τη δεδομένη κατάρτισή του, τις γνώσεις του, τη σχέση του με τον χώρο, την εξειδίκευση στο ποδόσφαιρο, εκπροσωπεί και μια διαφορετική γενιά. Μια γενιά που μέχρι τώρα δεν δείχνει να δένει με την παλαιά σχολή της ΑΕΚ. Μένει να δούμε αν ο Μηνάς Λυσάνδρου θα τα καταφέρει… Εξάλλου, χρόνια τώρα έμοιαζε λίγο-λίγο να φτιάχνει το παζλ της ζωής του για να καταλήξει σε αυτό ακριβώς το κομμάτι. Συμβαίνει συχνά. Και έχει συμβεί σε όλους μας!

Τον Μηνά Λυσάνδρου δεν θα τον ξαναβρίσεις!